Petr Pečenka "> Čtvrtek je světovým dnem kulturní diverzity, dialogu a rozvoje. Připomíná si ho ale málokdo - Ekolist.cz

INEX - Sdružení dobrovolných aktivit: Čtvrtek je světovým dnem kulturní diverzity, dialogu a rozvoje. Připomíná si ho ale málokdo

19. května 2015 | INEX - Sdružení dobrovolných aktivit
Autor: Petr Pečenka, tel: 222362719
Jak člověka i jeho pohled na cizí i vlastní kulturu změní účast na dobrovolnických projektech v zahraničí? Ty a další otázky položí akce pořádaná neziskovou organizací INEX-SDA u příležitosti Světového dne kulturní diverzity, dialogu a rozvoje 21. května. Hosté, kteří budou návštěvníkům vařit a vyprávět své příhody, jsou lidé vracející se z Afriky, Nepálu, Vietnamu a dalších zemí.

Od roku 2001, kdy UNESCO tento den vyhlásilo, neproběhla v České republice žádná zastřešující akce. Tentokrát proběhne pod patronátem neziskové organizace INEX-SDA v prostorách Kafé Sladkovský v pražských Vršovicích.

Večer uvede Dagmar Fousková, ředitelka organizace INEX-SDA, která návštěvníkům poradí, jak se prostřednictvím dobrovolnických projektů setkat s cizími kulturami a otevře debatu k tématu světového dne.

Jaroslav Volšiscký se před pár dny vrátil ze zemětřesením postihnutého Nepálu, do kterého jezdí už roky jako dobrovolník, a bude vyprávět o svých zážitcích. Dalšími hosty budou Johana Hošková se zážitky z Turecka, Tereza Staňková z Ugandy a další čeští dobrovolníci. Všichni kromě svých zážitků odprezentují i tu část kultury dané země, která ji vždy vystihuje velice dobře – a tou je jídlo.

Jaké konkrétní speciality si pro návštěvníky hosté připravili zůstane překvapením, až do večera 21.5, kdy v 19:00 akce v pražských Vršovicích začíná.

VÁŽENÍ KOLEGOVÉ NOVINÁŘI: SRDEČNĚ JSTE ZVÁNI - UDÁLOST JE ZDE: https://www.facebook.com/events/1575490362721138/

FOTOGRAFIE A PDF KE STAŽENÍ ZDE: http://leteckaposta.cz/857875682

OFICIÁLNÍ VIDEO OD UNESCO JE ZDE:

NÍŽE JEŠTĚ JAKO DOPLNĚNÍ MEDAILONKY DOBROVOLNÍKŮ:
Zkušenosti z dobrovolnických projektů, tzv. Workcampů:

Monika (Mexiko) :“Zažít 10 dní mexické pohostinnosti, kterou mají ve své kultuře a vidět, jak vysokou hodnotu nese v této zemi rodina, je zážitkem nad zážitky.”

Kateřina (Etiopie): “Už teď je nám jasné, že daleko větší přínos než pro Bongu bude mít naše práce pro nás samotné a že do letadla do Evropy nebudou nasedat titíž lidé, kteří ji před pár měsíci opouštěli plni velkých očekávání a obav.”

Veronika (Keňa): “Tito lidé mě naučili vážit si toho, co mám, a také poznat, co je v životě opravdu důležité."

Jana (Indie): “I když práce nebyla vždy snadná i proto, že jsem se musela přizpůsobit zcela odlišné mentalitě, především pro mě se jednalo o velice hlubokou zkušenost. Pro mě je Indie místem, kam se rozhodně jednou vrátím”
Petr Pečenka, tel: 222362719