Miroslav Chmelař "> Dobrovolníci pro Dům z modrého kamene - Ekolist.cz

INEX - Sdružení dobrovolných aktivit: Dobrovolníci pro Dům z modrého kamene

Ve dnech 1.8. až 16.8. proběhne v Kosteleckých Horkách u Chocně další akce Sdružení dobrovolných aktivit INEX, při které se sejde deset mladých lidí šesti národností, aby pracovali na projektu dobrovolnického centra a pro obec. Projekt organizuje a financuje Sdružení dobrovolných aktivit INEX – SDA.
Deset účastníků, kteří do Kosteleckých Horek přijíždějí tentokrát z Koreje, Maďarska, Velké Británie, Francie, Belgie a Švédska, bude společně pracovat 4-6 hodin denně na veřejně prospěšném projektu rekonstrukce místní školy, která již pomalu začíná fungovat jako centrum lokálních aktivit s místními lidmi a hlavně s dětmi, a dále jako regionální dobrovolnické a školící centrum INEX – SDA. Druhou částí aktivit je poznávání venkovského života a jeho problémů u nás a pomoc při budování základny Dům z modrého kamene v zachovalé zemědělské usedlosti bývalého Sládkova statku a příprava zázemí pro další aktivity sdružení.
Dobrovolníci, kteří se na realizaci projektu podílí, za svou práci nedostávají žádný plat, odměnou jim je "pouze" dobrý pocit z prospěšné práce, jídlo a skromné ubytování, komunikačním jazykem bude v rámci projektu angličtina.
Na druhou stranu však získávají tito dobrovolníci, ve velké většině mladí lidé mezi dvaceti a třiceti lety, při návštěvě cizí země více než normální turisté, neboť mají možnost zapojit se na dva týdny do obyčejného života, poznat místní lidi a navázat přátelství s lidmi z celého světa.
Náplní projektu však není pouze práce. Dvoutýdenní pobyt mezinárodních dobrovolníků zpestří zajímavá setkání, diskuse, semináře a exkurze tak, aby měli maximální možnost seznámit se s všednodenní realitou života na malé obci v České Republice, místním krajem a zejména lidmi.
Projekt organizuje a financuje občanské sdružení, nevládní a nezisková organizace Sdružení dobrovolných aktivit INEX – SDA v rámci svého dlouhodobého projektu Regionálního dobrovolnického centra Dům z modrého kamene. Projekt podpořilo Ministerstvo životního prostředí a Nadace rozvoje občanské společnosti z prostředků Phare.
Sdružení také zve ke spolupráci potencionální české dobrovolníky z okolí. Podrobnější informace na www.dobrovolnici.cz.

informace na tel. 0604 201113, 0605 286367