INEX - Sdružení dobrovolných aktivit: Dobrovolníci z Itálie pomáhají na táboře pro děti a mládež s postižením

15. srpna 2021 | INEX - Sdružení dobrovolných aktivit
Autor: Kateřina Sivoková, tel: 606291026
Od 12. 8. do 25. 8. pořádá v Jizbicích spolek Centrum pro všechny letní integrační tábor pro děti s i bez zdravotního postižení. V rámci dobrovolnického projektu, takzvaného workcampu, pomáhá s organizací tábora skupinka dobrovolníků, jejichž koordinaci zajišťuje INEX – Sdružení dobrovolných aktivit.

Celkem čtyři dobrovolníci z Itálie nejprve pomohou s přípravou kempu, postaví stany, připraví společenskou místnost a postarají se o dekorace. Během tábora budou trávit čas s dětmi, asistovat při každodenních činnostech a pomáhat s přípravou her. Kromě práce dobrovolníky čekají také volnočasové aktivity. Na programu je například přátelské setkání s místní komunitou nebo výlet do hlavního města.

Dobrovolníci v Jizbicích nepomáhají poprvé. Oproti minulým rokům, kdy se vždy v Jizbicích scházela skupinka dobrovolníků z celého světa, je ale letos kvůli epidemické situaci účast méně rozmanitá. Avšak díky účastníkům z Itálie má i tento rok tábor v Jizbicích mezinárodní charakter. „Mám ráda práci s dětmi a na workcamp se moc těším. Cestování je v této době složité, ale dá se to zvládnout,“ říká dobrovolnice z Itálie Agnese.

Centrum pro všechny sídlí v Nymburku a organizuje integrační volnočasové aktivity pro děti i jejich rodiče. Všechny své činnosti otevírá také dětem s mentálním či fyzickým znevýhodněním. Nabízí pohybové, výtvarné a praktické kroužky, pořádá výlety, pobytové víkendy, tábory a dny pro veřejnost a provozuje volnočasový klub Šikula, hřiště a hernu.

Nezisková organizace INEX – Sdružení dobrovolných aktivit se mezinárodním dobrovolnictvím a mezikulturním vzděláváním zabývá od svého vzniku v roce 1991. INEX přijímá zahraniční dobrovolníky na workcampy, krátkodobé mezinárodní dobrovolnické projekty, které organizuje ve spolupráci s místními partnery v České republice, a zároveň vysílá české dobrovolníky na obdobné projekty do zahraničí. Z důvodu rizika šíření epidemie COVID-19 se INEX svými aktivity letos zaměřil na lokální úroveň. V současnosti má INEX společně s partnerskými neziskovými organizacemi, spolky a obcemi naplánováno 29 workcampů, které se uskuteční během letní dobrovolnické sezóny po celém území České republiky.

fotografie k použití (dobrovolníci na táboře v Jizbicích v roce 2020)

Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Econnectu. Navštivte Ecomonitor.