Kateřina Sivoková "> Dobrovolníci z různých koutů ČR a Evropy přijedou renovovat bývalý Harrachův pivovar v Janovicích - Ekolist.cz

INEX - Sdružení dobrovolných aktivit : Dobrovolníci z různých koutů ČR a Evropy přijedou renovovat bývalý Harrachův pivovar v Janovicích

28. června 2021 | INEX - Sdružení dobrovolných aktivit
Autor: Kateřina Sivoková, tel: 606291026
Janovice u Rýmařova (28. 06. 2021) – Od 28. 6. do 4. 7. zavítá do moravskoslezských Janovic, části obce Rýmařov, skupina dobrovolníků, aby přispěla svou prací k obnově bývalého Harrachova pivovaru. V historické budově a přilehlém okolí budou dobrovolníci pomáhat v rámci společného projektu organizací Spolek pro obnovu pivovaru Janovice a INEX-Sdružení dobrovolných aktivit.

Skupina dobrovolníků bude zahrnovat účastníky z Itálie, Německa, Polska a Česka. V pivovaru čeká dobrovolníky manuální práce, během které budou například vyklízet vnitřní prostory, opravovat venkovní kamennou zeď z 18. století či upravovat zeleň v přilehlé zahradě. Chybět nebudou ani vzdělávací a volnočasové aktivity, kdy budou mít dobrovolníci příležitost poznat blíže místní region a jeho historii. „Skupina se může těšit na komentovanou prohlídku pivovaru, návštěvu přilehlého státního zámku nebo třeba exkurzi do muzea turistických známek,“ uvedla vedoucí dobrovolnického projektu Kamila Nováková.

Návštěva dobrovolníků není pro janovický pivovar ničím neobvyklým. Od roku 2018, kdy historicky chráněná budova přešla do rukou soukromých majitelů, pomohla pivovar nezištně rekonstruovat již řada nadšenců. Bude to však poprvé, kdy se tato návštěva uskuteční jako krátkodobý mezinárodní dobrovolnický projekt, neboli workcamp, ve spolupráci s nevládní neziskovou organizací INEX-SDA.

Spolek pro obnovu pivovaru Janovice vznikl v roce 2020 díky skupině nadšenců, která roku 2018 převzala chátrající objekt bývalého Harrachova pivovaru s vizí památku zachránit a přivést ji opět k životu. Historická budova z 18. století prošla v 19. a 20. století řadou přestaveb, které jí daly dnešní podobu. Areál janovického pivovaru je nyní postupně rekonstruován, aby mohl sloužit jako prostor pro pořádání veřejných kulturních akcí, na nichž se budou potkávat lidé z blízkého i širého okolí. Snem současných majitelů pivovaru je také budově v budoucnu zčásti vrátit její původní účel. Po více než 70 letech se tak v pivovaru možná opět začne vařit pivo.

Nezisková organizace INEX – Sdružení dobrovolných aktivit se mezinárodním dobrovolnictvím a mezikulturním vzděláváním zabývá již od roku 1991. INEX přijímá zahraniční dobrovolníky na workcampy (krátkodobé mezinárodní dobrovolnické projekty), které organizuje ve spolupráci s místními partnery v České republice, a zároveň vysílá české dobrovolníky na obdobné projekty v zahraničí. Z důvodu rizika šíření koronaviru se INEX letos zaměřil na lokální úroveň. V současnosti má INEX společně s partnerskými neziskovými organizacemi, spolky a obcemi na letošní letní sezónu připraveno 32 workcampů po celém území České republiky.

Ilustrační fotografie z loňských workcampů k použití:

Kontaktní osoba:
INEX-SDA, z. s.
Kamila Nováková,vedoucí workcampu
E-mail: kamka.novakova@seznam.cz
Web: www.inexsda.cz

Spolek pro obnovu pivovaru Janovice,z. s.
Jakub Kříž, předseda spolku
telefon: +420 724 312 156