Jan Dolínek "> Dobrovolnické mentoringové programy mají nový web! - Ekolist.cz

Asociace dobrovolnických mentoringových programů, z.s.: Dobrovolnické mentoringové programy mají nový web!

Dobrovolnické mentoringové programy mají v ČR dlouholetou tradici. Svou asociaci založili profesionálové z několika neziskových organizací již před 17 roky. V loňském roce asociace uspěla a získala podporu Evropského sociálního fondu na svou profesionalizaci a proměna internetových stránek patří mezi výstupy realizovaného projektu.
Program Pět P (Prevence, Podpora, Péče, Pomoc, Přátelství), který je hlavní vlajkovou lodí asociace, funguje na principu „one to one“. Jeden dospělý dobrovolník se pravidelně jednou týdně věnuje jednomu dítěti, které jeho pomoc potřebuje. Vytváří se tak dlouhodobý kamarádský vztah, který je pro děti
i dobrovolníky obrovským přínosem v oblastech osobního rozvoje a mezilidských vztahů. „V České republice program Pět P realizují nebo v minulosti realizovaly více než dvě desítky zpravidla neziskových organizací. Aktuálně má naše asociace 13 členů a v těchto dnech jednáme o vstupu dalších nováčků
a velmi nás těší jejich zájem,“ uvedla u příležitosti spuštění nových internetových stránek asociace PhDr. Dagmar Cruzová, předsedkyně Výboru asociace.
Nové internetové stránky na adrese www.admp.cz mají základní úkol poskytovat laické i odborné veřejnosti informace o tom jaké a také jak dobrovolnické mentoringové programy u nás fungují. Členové asociace získávají nový a efektivní prostor pro sdílení svých zkušeností a současně i novou možnost dát o sobě vědět.
„Velmi děkujeme za podporu Evropskému sociálnímu fondu, protože s jeho podporou se nám daří nabízet našim členům zajímavé benefity v oblasti vzdělávání zejména koordinátorů dobrovolníků. Od letošního roku také vznikl prostor na profesionalizaci naší organizace a kromě nového webu jsme měli možnost vytvořit i novou grafiku včetně loga asociace. V Praze jsme otevřeli malou kancelář a v nejbližší době nás čeká práce na aplikaci, která pomůže nám i našim členům ve sběru dat a celkově k evaluaci naší práce,“ dodala PhDr. Dagmar Cruzová.
V roce 2016 se podařilo neziskovým organizacím sdruženým v asociaci nalézt dospělého kamaráda (mentora) více než 200 dětem z většiny krajů ČR. Dlouhodobě se programu Pět P daří např. v Praze, Kroměříži, Ústí nad Labem nebo Českých Budějovicích, kde funguje mnoho let.
Každý dospělý člověk, který hledá své dobrovolnické uplatnění, má cit a talent pro práci s dětmi, může na stránkách asociace nalézt inspiraci i odkaz na konkrétní projekty, do nichž se může zapojit. Stejně tak rodiče dětí nebo profesionálové v péči o ohrožené děti, kteří hledají vhodný sociálně preventivní program určený dětem, na admp.cz, naleznou zajímavé tipy a odkazy na konkrétní organizace z jejich okolí.
Jan Dolínek, tel: 724825933