Halka Jaklová - koordinátorka projektu "> "Družina trochu jinak" - Ekolist.cz

Aperio - společnost pro zdravé rodičovství, o.s.: "Družina trochu jinak"

Společnost Aperio v rámci projektu EQUAL pořádá dne 20.4.2007 seminář v Hotelu Slunce v Havlíčkově Brodě, zaměřený na zlepšení a rozšíření služeb péče o děti - konkrétně družiny.

Občanské sdružení Aperio se zabývá podporou rodičovství a mateřství. Kromě jiných aktivit také pracuje na projektu EQUAL spolufinancovaném Evropskou Unií a Českou republikou a probíhajícím v kraji Vysočina.

V rámci tohoto projektu nazvaného MOPPS (Modelový program podpory slaďování profesního a rodinného života) se Aperio snaží zavádět nové a zlepšovat stávající služby péče o děti.

Po sociologickém průzkumu, který byl součástí projektu, si rodiče na Vysočině vybrali z nabízených 12 inovativních služeb, jako nejpotřebnější tzv. "celodenní družinu".

Tato služba, osvědčená v zahraničí, je rozšířením a zkvalitněním činnosti současných družin a školních klubů. Zahrnuje komplexní služby péče o děti, jejich výchovu a vzdělávání nejen během školní docházky ale i o prázdninách a svátcích. Její největší předností je snaha maximálně vyjít vstříct potřebám rodin s dětmi a přizpůsobit se jim, a to jak otevírací dobou, tak nabízeným programem. Důraz je kladen také na kvalitu vzdělávání, která by měla být zajištěna dobře vytvořeným a aplikovaným školním vzdělávacím programem.

Školení v Havlíčkově Brodě si klade za cíl představit službu a možnosti jejího financování, uvést příklady z praxe a způsoby tvorby školních vzdělávacích programů týkajících se družin.

Dalším cílem je navázání spolupráce se školami ohledně zlepšení jejich služeb.