Nikola Švábová "> dTest doporučuje: Vařte v páře - Ekolist.cz
https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/tiskove-zpravy/dtest-doporucuje-varte-v-pare
reklama
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Tiskové zprávy

Občanské sdružení spotřebitelů TEST: dTest doporučuje: Vařte v páře

20. února 2012 | Občanské sdružení spotřebitelů TEST
Autor: Nikola Švábová, tel: 241 404 922
Rychle uvařené a zdravé jídlo je novodobý trend, který může mnohým připadat jako nedostižný cíl. Test časopisu dTest potvrdil, že s parními hrnci a troubami toho dosáhnout lze. Parní hrnce přitom překvapivě dobře zastanou tutéž práci jako mnohonásobně dražší parní trouby.

Vaření v parním hrnci či parní troubě je skutečně zdravější než vaření ve vodě či dušení a nejedná se o pouhý trik prodejců sloužící ke zvýšení prodeje. „Když se vaří brambory ve vodě, ztratí až 34 % vitamínu C, v parní troubě ztráta klesá k 22 % a v parním hrnci činí dokonce jen 16 %,“ uvádí redaktor časopisu dTest Václav Beneš. „Připravované pokrmy se nepřipálí, nerozvaří a dokonce, když se najednou připravuje aromatická zelenina, ryba a brambory, nedochází k přenosu pachu mezi jednotlivými potravinami,“ dodává. Vaření v páře má oproti klasickým postupům i další přednosti – nižší ztráty minerálních látek, uchování barvy zeleniny, snížení, případně i vyloučení soli.

Podle výsledků testů přípravu menu s rybím masem, přílohou a zeleninou zvládnou parní hrnce stejně dobře jako parní trouby. Ceny dobrých parních hrnců se pohybují od 1300 do 3700 Kč, Vestavné parní trouby jsou sofistikované přístroje vybavené v některých případech řadou zajímavých doplňkových programů jako příprava jogurtů či zpracování ovoce. S cenou v řádu desítek tisíc se ovšem nejedná o přístroje pro každého.

Co se týče samotného vaření v páře, obstály všechny testované přístroje se ctí. Do spokojenosti ovšem promlouvá i jejich obsluha a bezpečnost. „Některé parní trouby byly na štíru s praktickým provedením, což se například projevilo při manipulaci se zásobníky na vodu, ze kterých při přenášení kapala voda. U některých parních hrnců se špatně manipuluje nádobami a u některých se příliš rozpalují madla nádob. U modelu značky Rommelsbacher jsme narazili na nedostatečnou ochranu přívodního kabelu, tedy na potencionální nebezpečí,“ uzavírá výsledky Beneš.

Kontakty:
Ida Rozová, rozova@dtest.cz; tel.: 241 404 922
Václav Beneš, benes@dtest.cz; tel.: 241 404 922

Zajištění nezávislosti a objektivity testů: výrobky se nakupují v obchodech a analýzy probíhají v nezávislých laboratořích a zkušebnách. Na stránkách spotřebitelského časopisu nesmí být publikovány žádné reklamy či inzeráty. Náklady spojené s testováním výrobků hradí spotřebitelská organizace. Finanční prostředky získává prodejem časopisu, z grantů a státní dotace.

Občanské sdružení spotřebitelů TEST, založeno v roce 1992, je vydavatelem časopisu dTest. Na jeho stránkách jsou publikovány výsledky nezávislých a objektivních testů výrobků, varování před nebezpečnými a zdravotně závadnými výrobky, informace o právech, které chrání spotřebitele a posilují jejich postavení vůči prodávajícím a další rady. V letech 1994 až 2010 publikovalo sdružení na stránkách časopisu dTest informace o více než 10 000 výrobcích, varovalo před 530 nebezpečnými výrobky (většina byla určena dětem) a upozornilo na 546 nekvalitních a klamavých výrobků. Sdružení je součástí mezinárodní organizace International Consumer Research and Testing (ICRT) a evropské spotřebitelské organizace BEUC.
Nikola Švábová, tel: 241 404 922
Tento článek patří do kategorie |

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama


Pražská EVVOluce

Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist