Kateřina Lišková "> Festival Jeden svět startuje - Ekolist.cz

Člověk v tísni: Festival Jeden svět startuje

Festival dokumentů o lidských právech začíná 10. dubna v 19 hodin v Arše koncertem Rádia 1 pro Jeden svět, kde zahrají Support Lesbiens. Do Prahy se sjíždějí první festivaloví hosté. Mezi porotci zasednou mj. redaktorka BBC Fiona Murch, bojovnice za zrušení otroctví v Nepálu Inge Sagild a český Rom Bohuslav Jano.

Koncertem Rádia 1 pro Jeden svět startuje 4. ročník mezinárodního festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět. Na koncertě, který začíná v divadle Archa v 19 hodin, zahrají kapely Support Lesbiens, November 2nd a Radium.NFO. Festival Jeden svět pořádá pod záštitou prezidenta Václava Havla a primátora hl.m. Prahy Jana Kasla společnost Člověk v tísni při České televizi.
Do Prahy se z celého světa začínají sjíždět festivaloví hosté, mezi nimi i členové porot. V mezinárodní porotě, která uděluje Cenu za nejlepší film a Cenu za nejlepší režii, zasednou prominentní dokumentární tvůrci z celého světa. Mezi nimi bude i Fiona Murch, šéfredaktorka pořadu Correspondent, který je vlajkovou lodí BBC mezi zahraničněpolitickými programy. Festival Jeden svět 2002 uvede dva filmy z její produkce: Vrazi nepláčou o brutálním hierarchickém systému v jihoafrických věznicích a Investoři chudoby o praktikách Světové banky v Ghaně.

Cenu Rudolfa Vrby – která nese jméno bývalého vězně z Osvětimi, jenž uprchl a o podmínkách v nacistickém lágru sepsal zprávu – budou udělovat lidé, kteří se vzepřeli represi a nespravedlnosti a kteří se výrazně zasadili za obranu lidských práv v Jižní Africe, v Barmě, v Nepálu i v České republice. Mezi ně patří i Inge Sagild z Dánska, která více než čtyřicet let pomáhá lidem v rozvojových zemích. V Nepálu začala boj za zrušení dlužního otroctví, jež díky její snaze a nátlaku nevládních organizací nakonec nepálská vláda zakázala. O její práci v Nepálu nabídne festival dokument V oku tygra. Dalším z porotců Ceny Rudolfa Vrby bude český Rom Bohuslav Jano. On a jeho rodina v Ústí nad Labem prokázali velkou osobní statečnost, když svou výpovědí pomohli odhalit rozsáhlou síť lichvářů, kteří vydírali velké společenství Romů. Jeho svědectví dokumentuje i snímek Úžera společnosti Člověk v tísni, který je součástí festivalové nabídky.

Letošní ročník festivalu Jeden svět představí 129 dokumentů z 33 zemí. Snímky byly vybrány ze 720 titulů, které jejich tvůrci zaslali do Prahy z celého světa.
Festivalový program poběží v divadle Archa a v kině Atlas, Evald, Ponrepo, Roxy – NOD a v Městské knihovně. Ozvěny festivalu proběhnou od 18. do 20. dubna v kině Aero. Všechny filmy jsou s českými titulky, v angličtině poběží filmy v Arše v Malém sále a v Roxy – NOD, cena lístku je 50 Kč. Od začátku dubna je v Arše možné získat kartu diváka za 150 Kč, na základě jejího předložení bude vstupné 25 Kč na jedno představení.

Další informace:
Kateřina Lišková, tisková mluvčí festivalu Jeden svět 2002