Tiskové zprávy
Česká federace potravinových bank: Francouzsko-česká sbírka 111 receptů francouzské, české a mezinárodní kuchyně
Občanské sdružení Česká federace potravinových bank (ČFPB) představilo dnes na tiskové konferenci v pražském Hotelu Leonardo francouzsko-českou sbírku 111 receptů francouzské, české a mezinárodní kuchyně od renomovaných kuchařů i pražských a zahraničních labůžníků.
Kuchařka je dílem skupiny francouzkých a českých dobrovolnic, které věnovali jejich volný čas oslovení restaurací, kuchařů, znamých a sponzorů, které umožnili její vydaní.
Šefkuchaři z francouzské velvyslanectví, hotelu Four Seasons Allegro, Hotel Mercure, Brasserie M, L’Ardoise, Kavárny Francouzského institutu, Bio-Cafés, ochotně poskytli jejich kulinářská tajemství. Kuchařka, která nabízí francouzské speciality i české klasiky, představí taky exotičtější pochutky z Tuniska, z Japonska nebo z Latinské ameriky. Nejenom dospělí ale i dětí se zapojili do tohoto díla a s chutí napsali jejich preferovaná jídla, aby se o nich podělila s jejími vrstevníky.
„Jídlo je často prostředníkem setkávání a komunikace mezi lidmi, přinese teplo i útěchu lidem v nouzi : je to filozofie a smysl potravinových bank. Proto jsme se rozhodli vydat a prodávat tuto kuchařku na podporu České federace potravinových bank“, říká Claire Marche, francouzská učitelka žíjící v Praze, která koordinovala práci nad touto kuchařku.
Vydaní této kuchařky „Une recette pour… – Recepty pro…“ za podpory Francouzsko-české obchodní komory a dalších sponzorů završilo první rok existence pražské potravinové banky, která se stala důležitým partnerem mnohých sociálních a charitativních organizací a institucí v hlavním městě a v dalších městech.
„Potravinová banka v Praze shromážďovala přes 60 tun potravin od dárců – potravinářské podniky a řetězce -, které by skončili na skladkách nebo ve spalovnách“, hodnotil její působení předseda ČFPB, Ilja Hradecký, zakladatel Naděje a potravinových bank v České republice. „A celý objem jeho hodnota se blíží pěti milionům korun byl rozdělen mezi třicítkou charitativních organizací a sociálních zařízení“, ho doplnil, Fabrice Martin-Plichta, dlouhodobý pražský dopisovatel francouzského deníku Le Monde a ředitel České federace potravinových bank.
Během léta, Česká federace potravinových bank otevře novou banku v Ostravě ve spolupráci s Kofoedovou školou, o.s. a potravinovou banku v Rychnově nad Kněžnou, ve spolupráci se sdužením Emauzy ČR.
„Předpokládáme, že by letos objem shromážděných potravin by v Praze měl dosáhnout 120 až 150 tun a všechny tři potravinové banky sdruženými v České federace by mohly sbírat a distribuovat 180 až 200 tun“, představil ředitel Martin-Plichta své cíle.
Více informací na www.potravinovabanka.cz
Kontakt : Fabrice Martin-Plichta, 602 48 55 17, cfpb@quick.cz
Copyright © 2007 Česká federace potravinových bank, občanské sdružení, Varšavská 37, 120 00 Praha 2
POSLÁNÍM ČESKÉ FEDERACE POTRAVINOVÝCH BANK je boj proti hladu a proti plýtvání potravinami. ČFPB je neziskové a nezávislé sdružení, které shromažďuje zdarma potraviny (od obchodních řetězců, potravinářských firem, zemědělců, evropských fondů, veřejnosti) s cílem zamezovat plýtvání, skladuje a rozděluje je zdarma humanitarním nebo charitativním organizacím, které pečují o lidi v nouzi. Její působení se řídí Chartou evropských potravinových bank. Cílem je zřizovat a sdružovat potravinové banky působící v České republice, koordinovat jejich činnost, hájit jejich společné zájmy ve vztahu k třetím osobám, dbát o jejich rozvoj a reprezentovat je před státem a zahraničím. (ze stanov ČFPB)
ČINNOST POTRAVINOVÝCH BANK V EVROPĚ
Banka pracuje chudá s chudými. Přijala zásadu: nekupovat žádný potravinářský výrobek a rozdávat zdarma to, co získala. Zásobování, sbírky, skladování, distribuce, udržování chodu, přeprava, řízení – to vše zajišťují dobrovolníci, kteří tomuto úkolu věnují svůj volný čas. Vybavení skladů (zdvižné vozíky, chladicí a mrazicí boxy, dopravní prostředky atd.) a kanceláří je často velkoryse nabídnuto podniky.
Banka dává. Nejistota existuje v každém období a na každém místě. Proto výrobky potravin, které banka dostane, jsou přidělovány zdarma po celý rok četným charitativním sdružením, humanitárním organizacím, střediskům vzájemné pomoci nebo útulkům podle toho, jak se v dané lokalitě vyskytují. Připravují se jídla, která jsou podávána v jídelnách, ty se tak stávají prostředím vzájemnosti. Někdy jsou také připravovány balíčky, jež se předávají rodinám v nouzi. (z dokumentů Evropské federace potravinových bank)
Kuchařka je dílem skupiny francouzkých a českých dobrovolnic, které věnovali jejich volný čas oslovení restaurací, kuchařů, znamých a sponzorů, které umožnili její vydaní.
Šefkuchaři z francouzské velvyslanectví, hotelu Four Seasons Allegro, Hotel Mercure, Brasserie M, L’Ardoise, Kavárny Francouzského institutu, Bio-Cafés, ochotně poskytli jejich kulinářská tajemství. Kuchařka, která nabízí francouzské speciality i české klasiky, představí taky exotičtější pochutky z Tuniska, z Japonska nebo z Latinské ameriky. Nejenom dospělí ale i dětí se zapojili do tohoto díla a s chutí napsali jejich preferovaná jídla, aby se o nich podělila s jejími vrstevníky.
„Jídlo je často prostředníkem setkávání a komunikace mezi lidmi, přinese teplo i útěchu lidem v nouzi : je to filozofie a smysl potravinových bank. Proto jsme se rozhodli vydat a prodávat tuto kuchařku na podporu České federace potravinových bank“, říká Claire Marche, francouzská učitelka žíjící v Praze, která koordinovala práci nad touto kuchařku.
Vydaní této kuchařky „Une recette pour… – Recepty pro…“ za podpory Francouzsko-české obchodní komory a dalších sponzorů završilo první rok existence pražské potravinové banky, která se stala důležitým partnerem mnohých sociálních a charitativních organizací a institucí v hlavním městě a v dalších městech.
„Potravinová banka v Praze shromážďovala přes 60 tun potravin od dárců – potravinářské podniky a řetězce -, které by skončili na skladkách nebo ve spalovnách“, hodnotil její působení předseda ČFPB, Ilja Hradecký, zakladatel Naděje a potravinových bank v České republice. „A celý objem jeho hodnota se blíží pěti milionům korun byl rozdělen mezi třicítkou charitativních organizací a sociálních zařízení“, ho doplnil, Fabrice Martin-Plichta, dlouhodobý pražský dopisovatel francouzského deníku Le Monde a ředitel České federace potravinových bank.
Během léta, Česká federace potravinových bank otevře novou banku v Ostravě ve spolupráci s Kofoedovou školou, o.s. a potravinovou banku v Rychnově nad Kněžnou, ve spolupráci se sdužením Emauzy ČR.
„Předpokládáme, že by letos objem shromážděných potravin by v Praze měl dosáhnout 120 až 150 tun a všechny tři potravinové banky sdruženými v České federace by mohly sbírat a distribuovat 180 až 200 tun“, představil ředitel Martin-Plichta své cíle.
Více informací na www.potravinovabanka.cz
Kontakt : Fabrice Martin-Plichta, 602 48 55 17, cfpb@quick.cz
Copyright © 2007 Česká federace potravinových bank, občanské sdružení, Varšavská 37, 120 00 Praha 2
POSLÁNÍM ČESKÉ FEDERACE POTRAVINOVÝCH BANK je boj proti hladu a proti plýtvání potravinami. ČFPB je neziskové a nezávislé sdružení, které shromažďuje zdarma potraviny (od obchodních řetězců, potravinářských firem, zemědělců, evropských fondů, veřejnosti) s cílem zamezovat plýtvání, skladuje a rozděluje je zdarma humanitarním nebo charitativním organizacím, které pečují o lidi v nouzi. Její působení se řídí Chartou evropských potravinových bank. Cílem je zřizovat a sdružovat potravinové banky působící v České republice, koordinovat jejich činnost, hájit jejich společné zájmy ve vztahu k třetím osobám, dbát o jejich rozvoj a reprezentovat je před státem a zahraničím. (ze stanov ČFPB)
ČINNOST POTRAVINOVÝCH BANK V EVROPĚ
Banka pracuje chudá s chudými. Přijala zásadu: nekupovat žádný potravinářský výrobek a rozdávat zdarma to, co získala. Zásobování, sbírky, skladování, distribuce, udržování chodu, přeprava, řízení – to vše zajišťují dobrovolníci, kteří tomuto úkolu věnují svůj volný čas. Vybavení skladů (zdvižné vozíky, chladicí a mrazicí boxy, dopravní prostředky atd.) a kanceláří je často velkoryse nabídnuto podniky.
Banka dává. Nejistota existuje v každém období a na každém místě. Proto výrobky potravin, které banka dostane, jsou přidělovány zdarma po celý rok četným charitativním sdružením, humanitárním organizacím, střediskům vzájemné pomoci nebo útulkům podle toho, jak se v dané lokalitě vyskytují. Připravují se jídla, která jsou podávána v jídelnách, ty se tak stávají prostředím vzájemnosti. Někdy jsou také připravovány balíčky, jež se předávají rodinám v nouzi. (z dokumentů Evropské federace potravinových bank)
Online diskuse
Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk




