Fabrice Martin-Plichta "> Francouzsko-česká sbírka 111 receptů francouzské, české a mezinárodní kuchyně - Ekolist.cz
https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/tiskove-zpravy/francouzsko-ceska-sbirka-111-receptu-francouzske-ceske-a-mezinarodni-kuchyne
reklama
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Tiskové zprávy

Česká federace potravinových bank: Francouzsko-česká sbírka 111 receptů francouzské, české a mezinárodní kuchyně

24. května 2007 | Česká federace potravinových bank
Autor: Fabrice Martin-Plichta, tel: 602 48 55 17
Občanské sdružení Česká federace potravinových bank (ČFPB) představilo dnes na tiskové konferenci v pražském Hotelu Leonardo francouzsko-českou sbírku 111 receptů francouzské, české a mezinárodní kuchyně od renomovaných kuchařů i pražských a zahraničních labůžníků.

Kuchařka je dílem skupiny francouzkých a českých dobrovolnic, které věnovali jejich volný čas oslovení restaurací, kuchařů, znamých a sponzorů, které umožnili její vydaní.

Šefkuchaři z francouzské velvyslanectví, hotelu Four Seasons Allegro, Hotel Mercure, Brasserie M, L’Ardoise, Kavárny Francouzského institutu, Bio-Cafés, ochotně poskytli jejich kulinářská tajemství. Kuchařka, která nabízí francouzské speciality i české klasiky, představí taky exotičtější pochutky z Tuniska, z Japonska nebo z Latinské ameriky. Nejenom dospělí ale i dětí se zapojili do tohoto díla a s chutí napsali jejich preferovaná jídla, aby se o nich podělila s jejími vrstevníky.

„Jídlo je často prostředníkem setkávání a komunikace mezi lidmi, přinese teplo i útěchu lidem v nouzi : je to filozofie a smysl potravinových bank. Proto jsme se rozhodli vydat a prodávat tuto kuchařku na podporu České federace potravinových bank“, říká Claire Marche, francouzská učitelka žíjící v Praze, která koordinovala práci nad touto kuchařku.

Vydaní této kuchařky „Une recette pour… – Recepty pro…“ za podpory Francouzsko-české obchodní komory a dalších sponzorů završilo první rok existence pražské potravinové banky, která se stala důležitým partnerem mnohých sociálních a charitativních organizací a institucí v hlavním městě a v dalších městech.

„Potravinová banka v Praze shromážďovala přes 60 tun potravin od dárců – potravinářské podniky a řetězce -, které by skončili na skladkách nebo ve spalovnách“, hodnotil její působení předseda ČFPB, Ilja Hradecký, zakladatel Naděje a potravinových bank v České republice. „A celý objem jeho hodnota se blíží pěti milionům korun byl rozdělen mezi třicítkou charitativních organizací a sociálních zařízení“, ho doplnil, Fabrice Martin-Plichta, dlouhodobý pražský dopisovatel francouzského deníku Le Monde a ředitel České federace potravinových bank.

Během léta, Česká federace potravinových bank otevře novou banku v Ostravě ve spolupráci s Kofoedovou školou, o.s. a potravinovou banku v Rychnově nad Kněžnou, ve spolupráci se sdužením Emauzy ČR.

„Předpokládáme, že by letos objem shromážděných potravin by v Praze měl dosáhnout 120 až 150 tun a všechny tři potravinové banky sdruženými v České federace by mohly sbírat a distribuovat 180 až 200 tun“, představil ředitel Martin-Plichta své cíle.

Více informací na www.potravinovabanka.cz
Kontakt : Fabrice Martin-Plichta, 602 48 55 17, cfpb@quick.cz

Copyright © 2007 Česká federace potravinových bank, občanské sdružení, Varšavská 37, 120 00 Praha 2

POSLÁNÍM ČESKÉ FEDERACE POTRAVINOVÝCH BANK je boj proti hladu a proti plýtvání potravinami. ČFPB je neziskové a nezávislé sdružení, které shromažďuje zdarma potraviny (od obchodních řetězců, potravinářských firem, zemědělců, evropských fondů, veřejnosti) s cílem zamezovat plýtvání, skladuje a rozděluje je zdarma humanitarním nebo charitativním organizacím, které pečují o lidi v nouzi. Její působení se řídí Chartou evropských potravinových bank. Cílem je zřizovat a sdružovat potravinové banky působící v České republice, koordinovat jejich činnost, hájit jejich společné zájmy ve vztahu k třetím osobám, dbát o jejich rozvoj a reprezentovat je před státem a zahraničím. (ze stanov ČFPB)

ČINNOST POTRAVINOVÝCH BANK V EVROPĚ
Banka pracuje chudá s chudými. Přijala zásadu: nekupovat žádný potravinářský výrobek a rozdávat zdarma to, co získala. Zásobování, sbírky, skladování, distribuce, udržování chodu, přeprava, řízení – to vše zajišťují dobrovolníci, kteří tomuto úkolu věnují svůj volný čas. Vybavení skladů (zdvižné vozíky, chladicí a mrazicí boxy, dopravní prostředky atd.) a kanceláří je často velkoryse nabídnuto podniky.

Banka dává. Nejistota existuje v každém období a na každém místě. Proto výrobky potravin, které banka dostane, jsou přidělovány zdarma po celý rok četným charitativním sdružením, humanitárním organizacím, střediskům vzájemné pomoci nebo útulkům podle toho, jak se v dané lokalitě vyskytují. Připravují se jídla, která jsou podávána v jídelnách, ty se tak stávají prostředím vzájemnosti. Někdy jsou také připravovány balíčky, jež se předávají rodinám v nouzi. (z dokumentů Evropské federace potravinových bank)
Tento článek patří do kategorie |

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama


Pražská EVVOluce

 
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist