Johana Forman "> Jak je to s tolerancí a bezdomovectvím? - Ekolist.cz

Charita Olomouc: Jak je to s tolerancí a bezdomovectvím?

4. prosince 2014 | Charita Olomouc
Autor: Johana Forman, tel: +420 734 363 316
Nad touto otázkou se zamýšleli odborníci na konferenci, kterou uspořádala Charita Olomouc, tentokrát 3. prosince 2014 v zasedacím sále magistrátu, na Hynaisově ulici v Olomouci. Konference, která se konala pod záštitou olomouckého arcibiskupa Mons. Jana Graubnera a náměstka primátora Statutárního města Olomouc Ladislava Šnevajse, byla již třináctým odborným setkáním nad bezdomoveckou tématikou.

Téma tolerance je stále aktuálnější, proto se pořadatelé rozhodli využít jeho potenciál a zaměřit se na něj z širšího hlediska. Ředitelka Charity Olomouc Ludmila Gottwaldová ke konferenci sdělila: „Všichni si všímáme, že lidí na ulici neubývá, právě naopak. Jsem ráda, že se na toto téma každoročně podíváme z nějakého úhlu. Právě toleranci považuji za téma aktuální a svým způsobem pestré, proto diskusi nad ním vítám. Těší mě také, že jsou naše konference prostorem pro setkání odborníků z širokého okolí.“

Příspěvky na konferenci přiblížili napětí a beznaděj lidí, kterou s sebou bezdomovectví přináší. Významným hostem byl sociolog Libor Prudký, který promluvil na téma "Zdroje napětí v souvislosti s vnímáním tolerance v kontextu bezdomovectví". Ze slovenské neziskové organizace Depaul přispěl na téma "Reflexe situace bezdomovectví a tolerance v souvislosti s tímto jevem v Bratislavě“ Marián Gliganič.

Na závěr konference vystoupil fotograf a pedagog Jindřich Štreit, který zde představil první výstupy své umělecké činnosti jako fotograf mezi lidmi bez domova a zároveň přispěl svým pohledem v souvislosti s tématem konference.
Johana Forman, tel: 420 734 363 316