Dana Radová "> Jana Hybášková dostala mimořádnou Zlatou žábu přímo v Evropském parlamentu ve Strasbourgu. - Ekolist.cz

Žába na prameni, o.s.: Jana Hybášková dostala mimořádnou Zlatou žábu přímo v Evropském parlamentu ve Strasbourgu.

25. dubna 2008 | Žába na prameni, o.s.
Autor: Dana Radová, tel: 774 922134
Mimořádnou Zlatou žábu převzala 21. dubna ve Štrasburku Jana Hybášková. Občanské sdružení Žába na prameni uděluje toto ocenění (zatím druhé v historii), protože všechny věci a skutky se nevejdou do škatulky pravidelných termínů, kdy o nich rozhoduje veřejnost.

Programová ředitelka Žáby Dana Radová tentokrát využila exkurze účastnic žabích kurzů k tomu, aby předala europoslankyni žabí cenu přímo na půdě Evropského parlamentu. Což česká politička s úsměvem komentovala: „Moje dcery nosí vaše trička.“ Nyní k tričkům přibude ještě dřevořez od Sylvy Francové, mimořádná žabí cena.

Zdůvodnění:

Mimořádná Zlatá žába 2008 byla Janě Hybáškové udělena za sestavení příručky: „Více žen do politiky? Samozřejmě, ale jak?“ Vydalo ji Fórum 50 %, o. s. za finanční podpory ESF a státního rozpočtu ČR. Česká politička se zároveň postarala, aby se příručka dostala do rukou vedení všech domácích parlamentních stran, a umožnila jim uplatnit všechna opatření pro větší zařazení žen do domácí politiky.

Navíc europoslankyně uvádí příručku vlastní sebereflexí, z níž citujeme:

Když jsem před několika lety kandidovala do Evropského parlamentu, mé stanovisko bylo jednoznačné: „Ne, nejsem pro kvóty. Já se do politiky dokážu dostat sama a nepotřebuju k tomu žádné berličky.“

Dnes se za to stydím. Já jsem se do Evropského parlamentu dostala, avšak svými neinformovanými a hloupými řečmi jsem způsobila, že se to desítkám dalších žen, které nejsou v tak výhodné situaci, nepodařilo. Místo toho, abych fakt, že žiji v prostředí a manželství, které mi umožnilo být finančně nezávislá, poskytlo mi čas věnovat se kampani a podpořilo mne, proměnila v příležitost pro ostatní, egoisticky jsem to zúročila pouze pro sebe. Dnes jsem přesvědčena, že ženy, které jsou proti kvótám a zastávají jejich nepotřebnost, jednají sobecky a krátkozrace.“

Dále byla mimořádná Zlatá žába europoslankyni udělena

za všechny její aktivity na poli rovných příležitostí žen a mužů

a také za tolik potřebnou motivaci a příliv energie účastnicím žabích seminářů pro práci v občanské společnosti i politice vůbec!

Tým Žáby na prameni

Dana Radová, tel: 774 922134