Terezie Táborská "> Jsme schopni integrovat a přijmout lidi bez domova? - Ekolist.cz

Charita Olomouc: Jsme schopni integrovat a přijmout lidi bez domova?

3. prosince 2015 | Charita Olomouc
Autor: Terezie Táborská, tel: +420 739 344 037
Ve středu 2. prosince proběhla odborná konference na téma „Bezdomovectví a překážky v nalezení bydlení a skutečné integraci,“ kterou uspořádala Charita Olomouc v zasedacím sále magistrátu na Hynaisově ulici v Olomouci. Tradiční akce zabývající se tématem bezdomovectví, která započala jako Kulatý stůl v roce 2002, se opakuje každý rok v prosinci. Konference se konala pod záštitou olomouckého arcibiskupa Mons. Jana Graubnera a náměstka primátora Statutárního města Olomouc RNDr. Ladislava Šnevajse. Cílem konference je pobavit se společně nad problémy týkajícími se bezdomovectví.

V úvodním slovu arcibiskup Graubner zmínil problematiku integrace i v souvislosti s migranty: „Naše společnost má problém zaujmout postoj k těm, kteří jsou na okraji společnosti. Máme fungující služby, ale je zde nepřátelská atmosféra. Je důležité těmto lidem nabídnout přijetí i přes odlišnosti.“ Podle arcibiskupa by se mělo začít již při výchově dětí ve škole. Na závěr svého proslovu poděkoval všem, kteří pracují v sociální oblasti a snaží se o změnu.

Krátce vystoupil také Mgr. Michal Majer z Magistrátu města Olomouce, který na myšlenky navázal: „Bezdomovectví je zrcadlo společnosti, které ukazuje, zda jsme schopni pomáhat a integrovat uprchlíky.“ Zmínil, že přestože sociální služby fungují, tak počet lidí bez domova narůstá. Také pokládal otázku, zda jsme schopni lidi na okraji integrovat.

V dopoledním bloku přednášek vystoupil Mgr. Ilja Hradecký z organizace Naděje, který hovořil především o limitech sociálních služeb a o jejím možném vývoji. Nastínil oblasti, kde zatím služby nejsou dostatečně funkční. Pozvání na konferenci přijal také Bc. Pavel Kosorin z Armády spásy, jehož příspěvek se týkal celistvosti sociální péče. Dopolední část uzavíral PhDr. Pavel Pěnkava z úřadu městské části Praha 1, který mluvil o integraci osob bez přístřeší.

V odpolední části pak zaznělo téma dluhů a dávkového systému, které probírala JUDr. Marta Šosová z Diecézní charity Brno. Na závěr přednášel Abraham Staněk z organizace ESTER o využití práce jako prostředku k řešení bezdomovectví na venkově.

Kontaktní osoba:
Petr Prinz |vedoucí Střediska Samaritán pro lidi bez domova