Kateřina Mlynářová "> Kampaň Fotbalu pro rozvoj je u konce aneb když imigranti nejsou imigranti a vracejí se domů - Ekolist.cz

INEX - Sdružení dobrovolných aktivit: Kampaň Fotbalu pro rozvoj je u konce aneb když imigranti nejsou imigranti a vracejí se domů

22. července 2016 | INEX - Sdružení dobrovolných aktivit
Autor: Kateřina Mlynářová , tel: 774204140
Mezi 18. červnem a 13. červencem ambasadoři z České republiky, Keni i Slovinska šířili mezi děti a mládež v šesti různých regionech myšlenky respektu, komunikace a tolerance ve společnosti. Činili tak prostřednictvím velmi poutavých aktivit – napříč Českou republikou se necelý měsíc tancovalo, bubnovalo a zpívalo, a především, pořádaly se turnaje a workshopy v F3 fotbale. Díky těmto aktivitám se každoročně podaří zapojit přes 1500 mladých lidí především z dětských domovů a nízkoprahových center.

Letos tomu je již 11 let, kdy se i v České republice poprvé realizovala myšlenka využít sportu jako efektivního a přitom zábavného způsobu vzdělávání a osobního rozvoje. V rámci spolupráce s keňskou organizací MYSA (Mathare Youth Sports Association) vznikl při české organizaci INEX_SDA jedinečný osvětový projekt Fotbal pro rozvoj. Postupně se z něj stal velmi živý program, který má mnoho podporovatelů od známých osobností v podobě například Tomáše Ujfalušiho jakožto patrona projektu či organizací jako FAČR, České rozvojové agentury a dalších firem i médií. Projekt se každým rokem vyvíjí a posouvá dopředu, jeho poslání však zůstává stejné: kopeme za lepší svět!

Koordinátor projektu Štěpán Kyncl se k tomu vyjádřil: „Jak už naznačuje motto, účelem našeho F3 fotbalu není za každou cenu vstřelení největšího počtu gólů, ale především hra v duchu fair play. Fotbal pro nás totiž není jen sport, ale i prostředek k lepšímu vzájemnému porozumění a toleranci ve společnosti. Prostřednictvím fair play turnajů, workshopů, ale i koncertů se snažíme propojit místní komunity, přenést myšlenky fair play z hřiště do běžného života a dostat je do povědomí veřejnosti.“

Konkrétně letošní tour sestávala z šesti turnajových zastávek (v Praze, Ostravě, Plzni, Ústí nad Labem, Nepomyšli a Hartenbergu). Slavnostní zahájení proběhlo v prostorách Selesiánského střediska v pražských Kobylisích. Na programu byla panelová diskuze se zástupci našich partnerských organizací – keňskými MYSA (Mathare Youth Sports Association), švýcarskými Sport the Bridge, ale i českými Amnesty International. Vrcholem v každém regionu byly fair play turnajové dny - v Praze se konaly turnaje v jeden den hned dva - turnaj týmů Nízkoprahové ligy férového fotbalu a odpolední exhibiční turnaj partnerských organizací, v jiných regionech se zase zapojili dobrovolníci z celého světa a přijeli se podívat i hráči z partnerských klubů FC Baník Ostrava a FK Baník Sokolov.

Pevně věříme, že kromě samotných ambasadorů, kteří svou tour již skončili a jejichž keňská část už je zpátky doma na africkém kontinentě, měla osvětová tour hluboký dopad na spoustu dalších lidí včetně dětí, kterým bylo umožněno sdílet svoje zkušenosti a diskutovat o problémech, a že právě oni přenesou své poznatky na ostatní a nastartují pozitivní změnu svého okolí. Díky zápalu všech ambasadorů a podpoře našich partnerů se tak letošní ročník opět vydařil.

Na požádání ráda poskytnu fotografie.