Helena Jiráková "> Katalog vzdělávacích programů nevládních organizací na internetu - Ekolist.cz

AISIS, o. s.: Katalog vzdělávacích programů nevládních organizací na internetu

27. dubna 2006 | AISIS, o. s.
Autor: Helena Jiráková
Na www.mujnet.cz je umístěn nový katalog, který může pomoci školám s tvorbou školního vzdělávacího programu.

Pedagogové i ředitelé škol se mohou prostřednictvím katalogu seznámit se stovkou vzdělávacích programů nevládních organizací. Internetová podoba dvou katalogů, které vyšly v rámci konferencí Spolupráce 2004 a Spolupráce 2005 – nevládní organizace na pomoc kurikulární reformě, je od nynějška k dispozici na vzdělávacím portálu www.mujnet.cz.

Cílem katalogu je seznámit školy s programy, které jim nabízejí nevládní organizace k obohacení výuky, k dalšímu vzdělávání, konzultacím i společným výjezdům dětí a pedagogů či celých pedagogických sborů.

„Přestože nabídka nevládních organizací pro školy je velmi pestrá a kvalitní, některé školy ji dosud málo využívají“, říká jedna z autorek, Helena Jiráková z občanského sdružení Aisis. „Často je to proto, že o ní nejsou dostatečně informovány a netuší, že jim může bezprostředně pomoci v řešení jejich aktuálních problémů s tvorbou a realizací školních vzdělávacích programů. Tuto informační bariéru bychom chtěli pomoci odstranit a přičinit se o to, aby školy začaly chápat nevládní organizace jako své přirozené partnery při realizaci školské reformy i zkvalitňování práce školy.“

Nabídka je v katalogu členěna podle programů, nikoli podle organizací. Programy jsou tříděny podle oblastí práce školy. U každého programu lze nalézt specifikaci jeho cílů a popis nabízených aktivit, dále kontakty na organizátora, termíny, informace o lektorech, případně cenu.

Více na www.mujnet.cz.