Tiskové zprávy
INEX - Sdružení dobrovolných aktivit: Kozí příběh ožije na Modrém domě
Na Modrém domě v Kosteleckých Horkách proběhne již tradiční Sýrový den. Jako obvykle proběhne koncem prázdnin, tentokrát v neděli 25. srpna. Sýrový den je určen jak pro milovníky sýra tak i pro ty, kteří se chtějí podívat, jak se sýr vyrábí. Program zahrnuje také aktivity pro děti. Sýrový den pořádá INEX – SDA Kostelecké Horky ve spolupráci s farmou Amalthea z Hvozdu u Konice. Akci podpořil Královéhradecký kraj.
Odpoledne pro celou rodinu bude tentokrát věnované mléku a sýru a především výrobě sýra v domácích podmínkách. Proces výroby domácího sýra budou předvádět manželé Hrbkovi z farmy Amalthea z Hvozdu u Konice. Samozřejmě se bude také dojit a ochutnávat kozí mléko a nakonec i finální sýrařské výrobky. Na programu bude výroba měkkého nezrajícího sýra a pařených sýrů korbáčků a vytahování parenice.
Část programu bude věnována jednak teorii sýrařství, jednak problematice legislativy prodeje sýrařských výrobků ze dvora a možnostech pořízení domácí mlékárny. „Téma malých faremních mlékáren je pro nás aktuální, protože máme právě zažádáno o dotaci na pořízení takové mlékárničky,“ vysvětluje Petr Kulíšek z pořádající organizace INEX – SDA Kostelecké Horky. „Chceme využít toho, co máme k dispozici, což je objekt se stájemi a stádečkem koz. Takže proč také nevyrábět sýr jako místní produkt?“ dodal Kulíšek.
Pro děti je v rámci Sýrového dne připraven program s promítáním a hry na motivy Kozího příběhu. K dispozici bude občerstvení v Modré kavárně, prohlídka Malého muzea místa s expozicí selské domácnosti a pro děti možnost hlazení zvířat na farmě.
Sýrový den na Modrém domě je dobrý typ na výlet pro celou rodinu. Začátek je ve 14.00 hod a vstupné je 20,-Kč, děti polovic.
Odpoledne pro celou rodinu bude tentokrát věnované mléku a sýru a především výrobě sýra v domácích podmínkách. Proces výroby domácího sýra budou předvádět manželé Hrbkovi z farmy Amalthea z Hvozdu u Konice. Samozřejmě se bude také dojit a ochutnávat kozí mléko a nakonec i finální sýrařské výrobky. Na programu bude výroba měkkého nezrajícího sýra a pařených sýrů korbáčků a vytahování parenice.
Část programu bude věnována jednak teorii sýrařství, jednak problematice legislativy prodeje sýrařských výrobků ze dvora a možnostech pořízení domácí mlékárny. „Téma malých faremních mlékáren je pro nás aktuální, protože máme právě zažádáno o dotaci na pořízení takové mlékárničky,“ vysvětluje Petr Kulíšek z pořádající organizace INEX – SDA Kostelecké Horky. „Chceme využít toho, co máme k dispozici, což je objekt se stájemi a stádečkem koz. Takže proč také nevyrábět sýr jako místní produkt?“ dodal Kulíšek.
Pro děti je v rámci Sýrového dne připraven program s promítáním a hry na motivy Kozího příběhu. K dispozici bude občerstvení v Modré kavárně, prohlídka Malého muzea místa s expozicí selské domácnosti a pro děti možnost hlazení zvířat na farmě.
Sýrový den na Modrém domě je dobrý typ na výlet pro celou rodinu. Začátek je ve 14.00 hod a vstupné je 20,-Kč, děti polovic.
Online diskuse
Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk




