Tiskové zprávy
ProVeg Česko: Letošní COP28 poprvé bojuje za klima téměř bezmasým jídelníčkem
Podle OSN směřuje svět k oteplení o tři stupně oproti době před průmyslovou revolucí. Globální potravinový systém je v současnosti zodpovědný za třetinu emisí skleníkových plynů, přičemž potraviny živočišného původu vypouštějí dvakrát více skleníkových plynů než potraviny rostlinného původu.
„Rostlinnější jídelníček na letošním summitu COP28 nejenže vytváří precedens pro budoucí summity, ale také signalizuje urgenci přejít k potravinovým systémům šetrnějším ke klimatu. Změna na převážně rostlinnou stravu je jedním z nejúčinnějších způsobů, jak snížit emise skleníkových plynů a využívání půdy ze zemědělství,” uvádí komunikační manažerka ProVeg Česko Eva Hemmerová.
Transformace potravinového systému je ústředním bodem Food4Climate pavilionu, který usiluje o příklon k vyvážené rostlinné stravě, jejíž emise jsou přibližně poloviční oproti stravě s obsahem živočišných produktů. [1] Mimo to vyšší míra rostlinných potravin v našich jídelníčcích podporuje zdraví a vytváří prostor k ochraně práv zvířat.
Food4Climate Pavilion je vedený organizací ProVeg International, World Animal Protection, Upfield a dalšími a na COP28 si klade za cíl zvýšit povědomí o klimatických dopadech globálního potravinového systému mezi delegacemi z téměř 200 zemí. V zemích, kde se potraviny živočišného původu konzumují v přebytku, je přechod k rostlinnější stravě jedním z nejúčinnějších opatření zmírnění klimatické změny a adaptivní strategií.
1. Xu, X., P. Sharma, S. Shu, et al. (2021): Global greenhouse gas emissions from animal-based foods are twice those of plant-based foods. Nature Food 2(9),
724–732. doi:10.1038/s43016-021-00358-x
„Rostlinnější jídelníček na letošním summitu COP28 nejenže vytváří precedens pro budoucí summity, ale také signalizuje urgenci přejít k potravinovým systémům šetrnějším ke klimatu. Změna na převážně rostlinnou stravu je jedním z nejúčinnějších způsobů, jak snížit emise skleníkových plynů a využívání půdy ze zemědělství,” uvádí komunikační manažerka ProVeg Česko Eva Hemmerová.
Transformace potravinového systému je ústředním bodem Food4Climate pavilionu, který usiluje o příklon k vyvážené rostlinné stravě, jejíž emise jsou přibližně poloviční oproti stravě s obsahem živočišných produktů. [1] Mimo to vyšší míra rostlinných potravin v našich jídelníčcích podporuje zdraví a vytváří prostor k ochraně práv zvířat.
Food4Climate Pavilion je vedený organizací ProVeg International, World Animal Protection, Upfield a dalšími a na COP28 si klade za cíl zvýšit povědomí o klimatických dopadech globálního potravinového systému mezi delegacemi z téměř 200 zemí. V zemích, kde se potraviny živočišného původu konzumují v přebytku, je přechod k rostlinnější stravě jedním z nejúčinnějších opatření zmírnění klimatické změny a adaptivní strategií.
1. Xu, X., P. Sharma, S. Shu, et al. (2021): Global greenhouse gas emissions from animal-based foods are twice those of plant-based foods. Nature Food 2(9),
724–732. doi:10.1038/s43016-021-00358-x
Online diskuse
Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk