Mgr. Šárka Vobořilová "> Mezinárodní projekt s dobrovolníky pořádá v Kosteleckých Horkách u Chocně Sdružení dobrovolných aktivit INEX - Ekolist.cz

INEX - Sdružení dobrovolných aktivit: Mezinárodní projekt s dobrovolníky pořádá v Kosteleckých Horkách u Chocně Sdružení dobrovolných aktivit INEX

Mezinárodní projekt s dobrovolníky pořádaný v Kosteleckých Horkách u Chocně občanským sdružením INEX – Sdružení dobrovolných aktivit v červenci 2001 hostí kromě českých dobrovolníků i mladé lidi z Evropských zemí.
Na tři červencové týdny se do malé obce Kostelecké Horky blízko Chocně sjelo z Dánska, Estonska a Francie šest mladých lidí, aby se zúčastnili mezinárodního projektu s dobrovolníky pořádaného Sdružením dobrovolných aktivit INEX – SDA ve Venkovském centru Dům z modrého kamene. Spolu zde budou pobývat do 24. července.
Projekt je zaměřen na problematiku malých venkovských komunit, na tradiční stejně jako i na aktuální hodnoty života na venkově a na koncepci trvale udržitelného života.
Dobrovolníci ve věku od 18 do 24 let, kteří do jednoho žijí v evropských velkoměstech, si zkusili práci na zahradě i kolem obecní školy, dojení koz, původní konstrukční techniku vymazávání směsí jílu a slámy při opravě dvě stě let staré sýpky, nasbírali léčivé bylinky na připravovaný čaj a ze starého papíru a rostlinných vláken vyráběli ruční papír. Spolu se svými českými přáteli pomáhají v rámci Mezinárodního roku dobrovolníků 2001 vybudovat dobrovolnické venkovské centrum a zušlechťují své okolí. Kromě fyzické práce např. též mapovali drobné památky v krajině.
Projekt má bohatou studijní část, ve které se dobrovolníci formou přednášek, seminářů a diskusí seznamují se sociální, ekonomickou i kulturní situací na českém venkově, s historickým vývojem a utvářením krajiny v závislosti na formě hospodaření, s původními venkovskými tradicemi, lidovou architekturou, ale také s možnostmi využití alternativních zdrojů energie, eko-agroturistiky či programem obnovy venkova.
Oživením programu je kontakt s místními lidmi a hlavně dětmi, dobrovolníky spolu s nimi čeká ještě stavba primitivní keramické peci a výpal společně vyrobených keramických dílek, tradiční vázání slaměných věnců a pomoc při realizaci místní naučné stezky.
Projekt finančně podpořila Česká národní agentura Mládež v rámci programu Evropské Unie.