Tomáš Popp "> Na Plzeňských farmářských trzích víte, co jíte... - Ekolist.cz
https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/tiskove-zpravy/na-plzenskych-farmarskych-trzich-vite-co-jite
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Tiskové zprávy

ENVIC, občanské sdružení: Na Plzeňských farmářských trzích víte, co jíte...

10. dubna 2013 | ENVIC, občanské sdružení
Autor: Tomáš Popp, tel: 739 654 834
Tuzemští spotřebitelé vyžadují informace o původu nakupovaného jídla. Podle posledních průzkumů více než 70 % Čechů chce vědět odkud pochází potraviny v jejich nákupním košíku. 6 z 10 spotřebitelů by rádo vědělo, jak jsou potraviny zpracovány a z jakých surovin. Plzeňské farmářské trhy tyto požadavky veřejnosti naplňují. Tuto sobotu (13. dubna 2013) se uskuteční další letošní Plzeňské farmářské trhy. Opět se odehrají na tradičním místě - nádvoří hotelu Gondola a v Pallově ulici u Mlýnské strouhy v Plzni od 8 do 12 hodin. Pořádá je občanské sdružení ENVIC ve spolupráci s hotelem Gondola.

Potraviny? Ne, skutečné jídlo.
Zájem o jídlo v Česku neutuchá. Spotřebitelé jsou stále lépe informováni o kvalitě potravin. Vyžadují kvalitní, bezpečné potaviny s dohledatelným původem. Prostě chtějí nakupovat skutečné jídlo. O nekterých potravinách se totiž dá jen těžko hovořit jako o jídle. Přesto potravinových skandálů neubývá.
Plzeňské farmářské trhy jsou právě místem prodeje jídla, po kterém spotřebitelé volají. Prodávají ho přímo výrobci, chovatelé hospodářských zvířat a pěstitelé ovoce a zeleniny. Cesta z pole nebo například uzenářské výroby na trh je velmi krátká. Pěstitel zeleniny pan Kostka s rodinou vozí vždy naprosto čerstvou zeleninu, sklizenou několik hodin maximálně dnů před konáním trhu. Pan Krutina z Českého lesa čerstvé ryby naloví v noci před trhem a veze je zhruba 50 km do Plzně. Paní Martínková z minimlékárny Joma z Dolní Lhoty (zhruba 50 km od Plzně) vyrábí denně mléčné výrobky z mléka od svých krav. To je jen stručné představení několika prodejců, kteří skutečné jídlo produkují. S těmi se mohou návštěvníci Plzeňských farmářských trhů setkat. Navíc je možné se na farmy prodejců jet osobně podívat.
„Zkrácením cesty potravin od výroby ke spotřebiteli se zvyšuje i jejich bezpečnost. Přímo na prodejním stánku se může zákazník seznámit s výrobcem nabízeného jídla. Ví o původu prodejce i potravin nejen z označení na stánku, ale i z internetových stránek trhů (www.plzensketrhy.cz). Tam si může dohledat více informací. Přímý prodej umožňuje i okamžitou zpětnou vazbu. Navíc je jídlo na Plzeňském farmářském trhu lokální (maximálně tuzemské).“, vysvětluje Tomáš Popp koordinátor Plzeňských farmářských trhů z občanského sdružení ENVIC.

Plzeňské farmářské trhy nabídnou fajnové jídlo
Na druhých letošních Plzeňských farmářských trzích se představí již tradiční, ale i noví prodejci – zelináři ze Zlínska, Plzeňska i Středních Čech, ovocnáři z Nebílov, pekaři ze tří pekáren – Rendl ze Sušice, Zeman z Horní Břízy a pekaři z Dobřan, vynikající koláče napeče i Anděl Station z Plzně, kuřata a krůty přiveze farma Zephyr, čerstvé i zpracované ryby z CHKO Český les a ze Šumavy (Pstruhařství mlýny), maso a uzeniny od mnoha uzenářů – Angus Farm ze Soběsuk, Matějka z Letin, Kaiser z Terešova, Šneberger ze Železné Rudy a Dvořák z Bělé nad Radbuzou, zvěřinové uzeniny bude prodávat ZEFA VOLARY a pan Bubeníček z Úněšova, mošty nabídnou ovocnáři z Nebílov, Stvolenská a šťáhlavská moštárna pana Ilgnera (vyrábí i vlastní pivo a cider). Mléčné výrobky oceněné značkou Regionální potravina představí minimlékárna Joma. Kozí, kravské i ovčí sýry bude možné zakoupit z farmy Držovice, z Horského statku Abertamy, sýrarny Caseus a chráněné dílny Simabelle. Prodávat se budou i bylinky a sazenice. Více informací o prodejcích uveřejňujeme na www.plzensketrhy.cz.
Tomáš Popp, tel: 739 654 834
Tento článek patří do kategorie |

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama


Pražská EVVOluce

 
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist