Roman Řípa "> Na www.rozpocetobce.cz najdete rozpočty všech obcí ČR - Ekolist.cz

Rozpočet Veřejně o.s.: Na www.rozpocetobce.cz najdete rozpočty všech obcí ČR

20. února 2012 | Rozpočet Veřejně o.s.
Autor: Roman Řípa, tel: +420605202397
Dne 23.února 2012 zahájí ostrý provoz služba www.rozpocetobce.cz . Služba zpřístupňuje srozumitelně a přehledně rozpočty všech 6243 obcí České republiky za deset let zpět. Služba nabízí možnost diskuze o rozpočtu, oslovení radnice, jednoduchou kuchařku "Jak číst rozpočet obce" a další.

Cílem služby www.rozpocetobce.cz je umožnit občanům lépe se orientovat v rozpočtech obcí a díky tomu průběžně sledovat a ovlivňovat související rozhodnutí svých zástupců. To přispěje ke snížení korupce, vyšší efektivitě veřejné správy, zvýšení konkurenceschopnosti země a zvýšení spokojenosti občanů.

Služba pomůže i zastupitelům obcí. Usnadní jim sdílení informací o hospodaření obce a vedení dialogu o něm s voliči. Může být zajímavá i pro novináře při ověřování či hledání zajímavých témat z komunální politiky. Tým nabízí spolupráci všem, kteří chtějí objevovat cesty, jak nudná účetní data prezentovat v podobě, která povede lidi ke smysluplné akci.

Vznik služby byl motivován snahou přestat být "ovčanem", který jednou za čtyři roky odvolí někoho, koho nezná, a pak se diví, že se s ním zachází jako s ovcí. Naopak "občan" chápe, že pokud veřejná správa spotřebuje zhruba polovinu jeho pracovní doby ročně, je velmi logické každý měsíc či týden věnovat několik hodin její kontrole.

Zdrojem dat služby jsou oficiální údaje zveřejňované Ministerstvem financí ČR přístupné občanům dle zákona č. 106/1999 Sb. o svobodném přístupu k informacím. Provozovatelem služby je občanské sdružení Rozpočet veřejně o.s.. Sdružení je součásti aliance Náš stát.
Roman Řípa, tel: 420605202397