Miriam Vránová "> Několik stovek lidí se již zúčastnilo projektu Měníme věci kolem nás - Ekolist.cz

Spiralis, os: Několik stovek lidí se již zúčastnilo projektu Měníme věci kolem nás

24. července 2013 | Spiralis, os
Autor: Miriam Vránová, tel: 734 156 585
Do projektu Měníme věci kolem nás se stále mohou zapojit lidé, kteří chtějí rozhýbat dění ve svém městě, určité oblasti či jen ulici, ale sami si netroufají. Stačí sledovat stránky www.pridamse.info.

Pouliční hudební festival, prohlídka města s architektem, oslava dobrovolnictví, fair trade snídaně, motýlí den pro děti a rodiče. To je jen výběr akcí vzniklých díky projektu Měníme věci kolem nás. Několik stovek aktivních účastníků svědčí o tom, že společnost změny vítá a chce se inspirovat od úspěšných.

Překvapivé je, že lidé nepřijdou k hotovému, ale akcím vždy předchází workshop, kde účastníci sami zvolí nejvhodnější způsob jak oslovit a zapojit veřejnost. Jediným cílem je rozvoj života v dané lokalitě. Praktické rady a podporu čerpají od expertů z renomovaných nevládních organizací. V praxi to pak většinou znamená, že se spojí několik jednotlivců, neziskových organizací, zástupci úřadů, ale i místních firem, kterým není lhostejné, kde a jak žijí.

Například brněnský Bronx, jak se přezdívá Bratislavské ulici a okolí, tak oživil dance battle pro tanečníky z ulice v rámci pouličního sociálně – kulturního Ghettofestu. „Tato kdysi honosná čtvrť blízko centra je stále zasažená několikanásobným „vysídlením“. Nejprve Židů, poté Němců. Jejich místo měli zaplnit Romové, kteří přišli za prací ze Slovenska. A tak zde vzniklo ghetto, které čítá několik tisíc lidí. Odtud název Ghettofest“, líčí historii Alica Heráková, koordinátorka projektu Měníme věci kolem nás a doplňuje: „Jsme rádi, že pestrý program festivalu přilákal téměř dva tisíce Čechů i Romů a podpora všech dobrovolníků, sponzorů a městského úřadu měla smysl.“

„Spiralis, který projekt vede, přispívá ke změně společnosti již 15 let. Zaměřujeme se dlouhodobě na konkrétní skupiny lidí, kteří naši pomoc vítají a mohou díky lidem z projektu osobně zažít, jaké to je být aktérem změny. Jedná se vlastně o kouzlo, kdy se z pasivního člověka stane aktivní“, říká s úsměvem Jolana Turnerová, ředitelka Spiralis, o.s.

Do projektu se stále mohou zapojit lidé, kteří chtějí rozhýbat dění ve svém městě, určité oblasti či jen ulici, ale sami si netroufají. Stačí sledovat stránky www.pridamse.info
nebo www.facebook.com/MenimeVeciKolemNas , kde jsou pozvánky na nejrůznější události.

Projekt Měníme věci kolem nás, reg.č.: CZ.1.07/3.1.00/37.0236. je spolufinancován ESF a státním rozpočtem České republiky. Záštitu poskytla Informační
kancelář OSN v Praze.

Kontakt: Miriam Vránová, Spiralis, o.s, A: U Hadovky 564/3, 160 00 Praha 6, T: 730 517 835,

734 156 585, E: vranovam@spiralis-os.cz, W: www.spiralis-os.cz, F:www.facebook.com/