Jan Florian "> Neziskové organizace Konstantinolázeňska a okolí vyjíždějí do Itálie - Ekolist.cz

Občanské sdružení Pomozme si sami : Neziskové organizace Konstantinolázeňska a okolí vyjíždějí do Itálie

18. dubna 2005 | Občanské sdružení Pomozme si sami
Autor: Jan Florian, tel: 777 870 202
Týdenní prezentaci regionu Konstantinolázeňska a okolí zahájí v Italském městečku Suvereto v Toskánsku ve středu 20. 4. 2005 zhruba třicetičlenná delegace neziskových organizací, podnikatelů a obcí, vedená občanským sdružením Pomozme si sami a podpořená Místní akční skupinou Český Západ – Místní partnerství. Právě podpoření vzniku místního partnerství na mezinárodní úrovni je hlavním cílem celé akce.

Nápad zahájit mezinárodní spolupráci s italskými regiony vzešel z Pizzerie Kryštof Harant v Polžicích, jejíž majitelé udržují s Itálií dlouhodobé kontakty a při svých návštěvách se dozvěděli o zájmu Italů o kontakty na místní organizace. V létě loňského roku proto uspořádali spolu s dvěma členkami sdružení Pomozme si sami přípravnou cestu do Toskánska, do městečka Suvereto a blízkého okolí, aby připravily půdu pro letošní celotýdenní prezentaci.

Italské neziskové organizace a obce projevily velký zájem o připravovanou akci a nabídli svoji pomoc při její organizaci, proto je program následujícího týdne v Itálii opravdu nabitý. Ve středu bude zahájena výstava fotografií Jiřího Bízka, která představí kulturní a přírodní památky Konstantinolázeňska a jeho okolí, nezapomene ani na vznikající cyklotrasy a fotografie z kulturních akcí, které jsou u nás pořádány. Na výstavě se budou postupně prezentovat také jednotlivé neziskové organizace a podniky, které zde budou zastoupeny – namátkou je to Úterské občanské sdružení BART, Pomozme si sami, Plzeňská dráha, Restaurace Stará Pošta v Teplé, Léčebné Lázně Konstantinovy Lázně, Zámek v Bezdružicích a další. Zvláštní výstavu budou mít připraveni také tři umělečtí skláři, vystavující v Galerii skla na zámku v Bezdružicích a lidoví řemeslníci. Mimoto bude díky spolupráci s Krajským úřadem Plzeňského kraje a Informačním centrem Zlaté slunce prezentován vlastními propagačními materiály i celý kraj.

Jedinečným zážitkem budou dva večery v českém stylu s krojovanou obsluhou, českým jídlem a českým pivem Chodovar. Několikrát zde vystoupí také mariánskolázeňská skupina The Shower.

Cílem prezentace, která je uspořádaná u příležitosti tradičních slavností v Suveretu, není jen přilákat zájem italských turistů, ale především navázat kontakty pro budoucí spolupráci na principu místního partnerství. Tedy funkční a aktivní spolupráci mezi neziskovými organizacemi, podnikateli a obcemi. Proto je hlavním partnerem celé akce Místní akční skupina Český Západ – Místní partnerství, která již rok rozvíjí spolupráci v regionech Konstantinolázeňska, Stříbrska, Plánska a okolí a zapojila se do programu Leader. Během týdne proto proběhne i několik pracovních setkání – např. zástupců místních samospráv, které za náš region zastupuje starosta Konstantinových Lázní Karel Týzl a starostka Olbramova Miroslava Válová, setkání se zástupci italské Místní akční skupiny, se kterou by měla být navázána dlouhodobá spolupráce a také setkání se zástupci italských cestovních kanceláří.

Celou akci si účastníci financují z vlastních prostředků s pomocí sponzorů, kteří zajistili hlavně propagační materiály a jejich dopravu. Návrat je plánován na úterý 26. 4. 2005. Organizátoři poté plánují veřejné setkání, kde by představili výsledky prezentace a zkušenosti z Itálie.

Honza Florian

Informace pro novináře podávají:

organizátoři (pouze v pondělí 18. 4. - jindy využijte kontakt na H. Floriana)
Miroslava Válová - tel. 374 692 021
Helena Nevařilová – tel. 776 168 038

obecné informace (i v průběhu týdne)
Honza Florian – tel. 777 870 202, honza@receptt.net
Jan Florian, tel: 777 870 202