Mgr. Petr Prinz "> Nízkoprahové denní centrum na kolech - Ekolist.cz

Charita Olomouc: Nízkoprahové denní centrum na kolech

21. srpna 2013 | Charita Olomouc
Autor: Mgr. Petr Prinz, tel: +420 739 054 463
I běžný občan města Olomouce si možná všimne, že situace lidí bez domova se nelepší, právě naopak. Nízkoprahové denní centrum, v němž nabízí Charita Olomouc základní pomoc lidem bez domova, zažívá rok od roku větší nápor.

„Množství lidí, kteří vyhledávají naše služby, nás vedlo k úvahám, jak můžeme navýšit kapacitu poskytování služby s omezeným množstvím financí. Současně jsme chtěli ulevit centru města, kam přirozeně za naší pomocí někteří lidé přicházejí. Nízkoprahové denní centrum jsme se proto rozhodli rozšířit o poskytování terénní formy,“ popsal důvody vzniku projektu Petr Prinz, vedoucí charitního Střediska Samaritán pro lidi bez domova.

S realizací navrženého řešení nakonec pomohlo město Olomouc a jeho prostřednictvím i Ministerstvo vnitra ČR. V rámci programu prevence kriminality tak Charita Olomouc zakoupila automobil, který umožňuje distribuci potravinové pomoci bezdomovcům do odlehlejších lokalit Olomouce. Ty byly vybrány tak, aby působily minimální problémy a nevedly k nechtěné kumulaci osob.

Strava se v současnosti vydává na dvou místech: v prostorách za Klášterním Hradiskem a v Neředíně. Koordinátor služby Alexandr Dvořák k tomu doplňuje: „Jsme teprve na začátku. Jak my, tak klienti si na novou situaci zvykáme. V průběhu dalších týdnů budeme hledat nejefektivnější nastavení ke spokojenosti klientů i nás samotných.“

S výdejem stravy, což je polévka a pečivo, se začalo postupně od poloviny července 2013. Za půl dne toto mobilní denní centrum vyhledá na 30 lidí a poskytne okolo 50 porcí. Kromě stravy jsou pracovníci připraveni akutně poradit s osobními záležitostmi.

„Do budoucna se využití ještě zásadně zvýší, budeme přemýšlet i o případném časovém rozšíření,“ dodává ještě Prinz. Nyní je totiž služba k dispozici dvakrát v týdnu a to v úterý dopoledne a ve čtvrtek odpoledne.

Mezi klienty střediska má novinka své příznivce, ale některým se také nelíbí. Denní centrum v sídle Charity na Wurmově ulici v tuto dobu totiž nevydává stravu. „Přínos terénního projektu nelze přeceňovat, ale věřím, že pomůže odlehčit našim službám i centru města,“ uzavřel představení nového projektu Prinz.

Mgr. Petr Prinz, tel: 420 739 054 463