Sylva Horáková "> Nová biojatka – welfare, zaměstnanost a dostupnost kvalitního masa na Šumpersku - Ekolist.cz
https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/tiskove-zpravy/nova-biojatka-welfare-zamestnanost-a-dostupnost-kvalitniho-masa-na-sumpersku
reklama
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Tiskové zprávy

PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců: Nová biojatka – welfare, zaměstnanost a dostupnost kvalitního masa na Šumpersku

3. dubna 2013 | PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců
Autor: Sylva Horáková, tel: 604115762
Nová jatka v certifikovaném systému ekologického zemědělství zahájí provoz 8. dubna 2013. Záhy po Velikonocích řezníci společnosti MARWIN porazí přímo na farmě ve Vysokých Žibřidovicích první kus skotu. Malá, ale moderní biojatka jsou specializovaná především pro porážku hovězího dobytka a ovcí. PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců, jehož je firma členem, vznik nového zpracovatelského místa v podhůří Jeseníků vítá. V regionu se rozšíří nabídka kvalitního masa z ekologických chovů a přibudou nová pracovní místa.

Ekologičtí sedláci se snaží o dostupnost ekologické produkce v podobě výrobků určených přímo spotřebitelům. Na biojatkách ve Vysokých Žibřidovicích se bude maso z chovu farmy také balíčkovat, prodávat nebo rozvážet do obchodů a restaurací v regionu. „Přinášíme na trh výrobek, konečný produkt z naší farmy, která zde působí již dvacet let. Za tu dobu se ukázalo, že finalizace produkce je z mnoha hledisek výhodnější než pouhý prodej skotu, či ovcí překupníkům. Navíc je důležité, že naše produkce zůstane v regionu a bude dostupná místním lidem,“ říká František Winter, jeden z jednatelů společnosti MARWIN, v. o. s., se sídlem v Hynčicích nad Moravou.
Kapacita jatek a bourárny je osm kusů skotu týdně. Klade se zde důraz na šetrné zacházení se zvířaty odpovídající požadavkům welfare v ekologickém zemědělství. „Porážet budeme zvířata především z našeho chovu, ale nabízíme také našim ekologicky hospodařícím kolegům z regionu možnost porážky jejich zvířat, tzv. ve mzdě. V případě zájmu jsme připraveni porážet i zvířata z konvenčního chovu,“ uvedl František Winter. Díky právě otevírané zpracovně masa vznikla v oblasti s nadprůměrnou nezaměstnaností dvě nová pracovní místa.

Vzorem pro jatka ve Vysokých Žibřidovicích se stala Ekofarma Bošina ve Vernéřovicích. Ovšem první inspirace přišla od Jana Hořáka z Janovic u Rýmařova, který velmi úspěšně provozuje bourárnu masa. „V době, kdy jsme plánovali investovat do rekonstrukce stávajícího objektu mléčnice, nám doporučil, abychom zrovna postavili i porážku,“ sdělil František Winter. Vzájemné předávání informací o dobré praxi oceňuje rovněž Kateřina Nesrstová, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců.

Vybudování nových jatek za téměř šest milionů korun bylo náročné. Dotaci na technologickou část budovy ve výši přibližně 10% se podařilo získat prostřednictvím Místní akční skupiny Horní Pomoraví z Programu rozvoje venkova.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama


Pražská EVVOluce

 
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist