Tiskové zprávy
Společnost pro zvířata: Nová britská studie: miliony průmyslově chovaných kuřat - brojlerů trpí zchromnutím končetin
9. srpna 2006 | Společnost pro zvířata
Nová vědecká studie, která zkoumala kuřata vykrmovaná na maso v komerčních chovech 5 největších britských producentů, zjistila, že 27,3 % kuřat má mírné nebo vážné problémy s dolními končetinami, které zhoršují jejich schopnost se pohybovat.
Studie "Leg Health and Welfare in Commercial Broiler Production" tj. „Zdraví noh a welfare komerční produkce brojleru“ vedená univerzitou v Bristolu pro britské ministerstvo zemědělství (Defra) probíhala od 1. 4. 2003 do 28. 2. 2006.
Výsledky zprávy tak potvrzují, že každý rok trpí přes 200 milionů brojlerů v Británii zchromnutím. Ročně je v Británii vykrmeno přes 800 milionu brojleru. (V České republice je to přibližně 80 milionů.)
Vědecký výzkum zřetelně uvádí, že zchromnutí je bolestivé. Někteří z brojlerů mají obtíže, pokud se chtějí napít nebo nažrat, v nejhorších případech se sotva pohnou.
Tato studie vedená týmem nezávislých výzkumníků bristolské univerzity potvrdila dlouhodobá prohlášení mezinárodní organizace pro ochranu hospodářských zvířat - Compassion in World Farming (CIWF) o tom, že kuřata v průmyslových podmínkách trpí.
První studie o zchromnutí u britských hejn brojlerů byla vedena v roce 1992 a zjistila, že 26 % britských brojlerů trpí chorobami dolních končetin. Nicméně průmysl začal v roce 2001 tvrdit, že zchromnutí bylo problémem minulosti a publikoval jeho vlastní průzkum zjišťující problémy s končetinami pouze u 2,3 % brojlerů.
http://www.poultry.uk.com/news/press/legs2.htm.
Nová studie potvrzuje, že údaje kuřecího průmyslu byly příliš optimistické a že úroveň zchromnutí britských brojlerů je stejně vysoká jako v roce 1992.
Klíčovým faktorem problémů dolních končetin brojlerů je silný tlak na selekci směrem k rychlému růstu, aby tak dosáhli porážkové hmotnosti v přibližně 40 dnech. To je dvakrát tak rychleji než před 30 lety. Nohy nemohou vydržet velký tlak a váhu rychle rostoucího těla a často se podlomují. Výsledkem je, že ročně tak miliony brojlerů trpí postižením dolních končetin.
CIWF trvale uvádí, že vysoká hustota chovu je nevhodná pro welfare ptáků. Toto je nyní podpořeno touto novou studií, ve které je zdokumentováno, že chovy o vysoké hustotě zástavu mají vyšší úroveň zchromnutí.
Podle CIWF: "Drůbež z volných a ekologických chovů je tím nejlepším welfare řešením pro zákazníky. Pokud nakupující kupují drůbeží z vnitřních chovů, žádáme je, aby vybrali to pocházející z pomaleji rostoucích hybridů, jenž mají nižší úroveň zchromnutí.“
Žádáme průmysl, aby ukončil použití rychle rostoucích hybridů a místo nich používal pomalu rostoucí typy. To by bylo v souladu se závěry studie, která uvádí, že nejefektivnější strategie na redukování problému nohou je snížení rychlosti růstu.
Nyní se jedná o nové směrnici EU o minimálních pravidlech pro ochranu kuřat chovaných na maso. Žádáme české ministerstvo zemědělství, aby podpořilo takovou směrnici, která bude evidentně chránit welfare více než 80 milionů kuřat každoročně vykrmených v České republice a dalších 5 miliard brojlerů v rámci celé EU. Tato nová studie je důkazem, že na
témata jako chov kuřat na rychlý výkrm a vysokou hustotu osazení je potřeba vážně poukázat v připravované EU směrnici o ochraně kuřat chovaných na maso.
Společnost pro zvířata – z.o. ČSOP, kontakt CIWF v ČR Lublaňská 18, 120 00 Praha s.pro.zvirata@ecn.cz, www.spolecnostprozvirata.cz
Na požádání můžeme studii univerzity v Bristolu zaslat emailem. Informace ke kampani na pomoc intenzivně chovaným brojlerům jsou na www.spolecnostprozvirata.cz, v angličtině na www.ciwf.org
K dispozici dále např.:
- materiál: Kuřecí, proč je tak levné? (také na www)
- film: Rychlý život osud brojlerů
Zpráva The Welfare of Broiler Chickens in the European Union, z 2005: prozatím na http://www.ciwf.org.uk/publications/poultry_broilers.html
v češtině k dispozici koncem srpna.
Studie "Leg Health and Welfare in Commercial Broiler Production" tj. „Zdraví noh a welfare komerční produkce brojleru“ vedená univerzitou v Bristolu pro britské ministerstvo zemědělství (Defra) probíhala od 1. 4. 2003 do 28. 2. 2006.
Výsledky zprávy tak potvrzují, že každý rok trpí přes 200 milionů brojlerů v Británii zchromnutím. Ročně je v Británii vykrmeno přes 800 milionu brojleru. (V České republice je to přibližně 80 milionů.)
Vědecký výzkum zřetelně uvádí, že zchromnutí je bolestivé. Někteří z brojlerů mají obtíže, pokud se chtějí napít nebo nažrat, v nejhorších případech se sotva pohnou.
Tato studie vedená týmem nezávislých výzkumníků bristolské univerzity potvrdila dlouhodobá prohlášení mezinárodní organizace pro ochranu hospodářských zvířat - Compassion in World Farming (CIWF) o tom, že kuřata v průmyslových podmínkách trpí.
První studie o zchromnutí u britských hejn brojlerů byla vedena v roce 1992 a zjistila, že 26 % britských brojlerů trpí chorobami dolních končetin. Nicméně průmysl začal v roce 2001 tvrdit, že zchromnutí bylo problémem minulosti a publikoval jeho vlastní průzkum zjišťující problémy s končetinami pouze u 2,3 % brojlerů.
http://www.poultry.uk.com/news/press/legs2.htm.
Nová studie potvrzuje, že údaje kuřecího průmyslu byly příliš optimistické a že úroveň zchromnutí britských brojlerů je stejně vysoká jako v roce 1992.
Klíčovým faktorem problémů dolních končetin brojlerů je silný tlak na selekci směrem k rychlému růstu, aby tak dosáhli porážkové hmotnosti v přibližně 40 dnech. To je dvakrát tak rychleji než před 30 lety. Nohy nemohou vydržet velký tlak a váhu rychle rostoucího těla a často se podlomují. Výsledkem je, že ročně tak miliony brojlerů trpí postižením dolních končetin.
CIWF trvale uvádí, že vysoká hustota chovu je nevhodná pro welfare ptáků. Toto je nyní podpořeno touto novou studií, ve které je zdokumentováno, že chovy o vysoké hustotě zástavu mají vyšší úroveň zchromnutí.
Podle CIWF: "Drůbež z volných a ekologických chovů je tím nejlepším welfare řešením pro zákazníky. Pokud nakupující kupují drůbeží z vnitřních chovů, žádáme je, aby vybrali to pocházející z pomaleji rostoucích hybridů, jenž mají nižší úroveň zchromnutí.“
Žádáme průmysl, aby ukončil použití rychle rostoucích hybridů a místo nich používal pomalu rostoucí typy. To by bylo v souladu se závěry studie, která uvádí, že nejefektivnější strategie na redukování problému nohou je snížení rychlosti růstu.
Nyní se jedná o nové směrnici EU o minimálních pravidlech pro ochranu kuřat chovaných na maso. Žádáme české ministerstvo zemědělství, aby podpořilo takovou směrnici, která bude evidentně chránit welfare více než 80 milionů kuřat každoročně vykrmených v České republice a dalších 5 miliard brojlerů v rámci celé EU. Tato nová studie je důkazem, že na
témata jako chov kuřat na rychlý výkrm a vysokou hustotu osazení je potřeba vážně poukázat v připravované EU směrnici o ochraně kuřat chovaných na maso.
Společnost pro zvířata – z.o. ČSOP, kontakt CIWF v ČR Lublaňská 18, 120 00 Praha s.pro.zvirata@ecn.cz, www.spolecnostprozvirata.cz
Na požádání můžeme studii univerzity v Bristolu zaslat emailem. Informace ke kampani na pomoc intenzivně chovaným brojlerům jsou na www.spolecnostprozvirata.cz, v angličtině na www.ciwf.org
K dispozici dále např.:
- materiál: Kuřecí, proč je tak levné? (také na www)
- film: Rychlý život osud brojlerů
Zpráva The Welfare of Broiler Chickens in the European Union, z 2005: prozatím na http://www.ciwf.org.uk/publications/poultry_broilers.html
v češtině k dispozici koncem srpna.
Online diskuse
Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk




