Kateřina Čadilová "> Nová značka MORAVSKÁ BRÁNA regionální produkt(R) má prvních jedenáct držitelů - Ekolist.cz
https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/tiskove-zpravy/nova-znacka-moravska-brana-regionalni-produkt-r-ma-prvnich-jedenact-drzitelu
reklama
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Tiskové zprávy

Asociace regionálních značek, o.s.: Nová značka MORAVSKÁ BRÁNA regionální produkt(R) má prvních jedenáct držitelů

29. března 2012 | Asociace regionálních značek, o.s.
Autor: Kateřina Čadilová, tel: 724 863 604
Dne 28. 3. 2012 zasedla v krásném prostředí velké zasedací místnosti MěÚ Hranice poprvé certifikační komise, aby zhodnotila první žádosti o novou značku MORAVSKÁ BRÁNA regionální produkt(R). Značka, kterou koordinuje Hranická rozvojová agentura, z. s., je udělována na Hranicku a prvním kolem úspěšně prošlo 11 produktů s převahou potravin a přírodních produktů.

Ačkoli rozlohou území patří MORAVSKÁ BRÁNA regionální produkt(R) k nejmenším v Asociaci regionálních značek, první skupina oceněných nenechává nikoho na pochybách, že region může nabídnout mnoho zajímavého, co už nyní oceňují nároční spotřebitelé po celé republice i v zahraničí. Jak uvedl Eduard Kozák, jeden z čerstvých držitelů hned dvou certifikátů a zároveň člen certifikační komise: „Regionální značka pomůže upozornit místní spotřebitele, že se v jejich blízkosti vyrábějí potraviny, které jsou skutečné, nikoliv plné náhražek, dochucovadel a konzervantů.“ Udělování značky se neomezuje jen na potraviny a přírodní produkty, ale pomůže propagovat i kvalitní řemeslné výrobky.

Novou značku, v níž se ukrývá stylizované písmeno M i lomený oblouk brány, ponesou po prvním certifikačním kole tyto produkty:

Mléčné výrobky od Zdeňky Horníkové z Poruby
Skaličský med a svíčky z pravého včelího vosku od Jaroslava Juráně
Košíkářské výrobky z pedigu od Mariána Kolaříka ze Všechovic
Moštík a křížalky od Eduarda Kozáka z Lučic
Med od Stanislavy Malovcové z Hranic
Chléb Potštát z Pekařství Fojtík z Partutovic
Keramické výrobky od Miroslavy Vejmolové z Tučína
Brambory a bramborová sadba ze Zemědělského družstva Partutovice
Teplické pecáky a svatební koláčky od společnosti Gastpro z Teplic nad Bečvou

Asociace regionálních značek (ARZ) sdružuje 21 regionů, z nichž 18 už uděluje vlastní značku pro místní produkty. Aktuálně ARZ eviduje 483 certifikátů pro výrobky nebo skupiny výrobků a 46 certifikátů pro ubytovací a stravovací zařízení. Výrobci musí povinně splňovat kritéria týkající se působnosti v daném regionu, kvalifikace, bezdlužnosti, ekologické šetrnosti a standardní kvality, zatímco vazba konkrétního výrobku na daný region se posuzuje individuálně. U ubytovacích a stravovacích zařízení se hodnotí přístup k hostům a zprostředkování informací a zážitků z daného regionu, včetně nabídky tradičních pokrmů vyrobených z místních surovin a aktivního zapojení do dění v okolí.

Více informací o regionálním značení najdete na www.regionalni-znacky.cz.
Tento článek patří do kategorie |

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama


Pražská EVVOluce

 
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist