Radek Tulis "> Ovzduší v Jihlavě nejvíce ovlivňuje doprava a topení - Ekolist.cz

Magistrát města Jihlavy: Ovzduší v Jihlavě nejvíce ovlivňuje doprava a topení

16. února 2012 | Magistrát města Jihlavy
Autor: Radek Tulis, tel: 567 167 144, 603 869 596
Dlouhodobé měření škodlivin i po dalším roce měření prokázalo, že stav ovzduší v Jihlavě je dlouhodobě stabilní a v celoročním porovnání jsou koncentrace sledovaných znečišťujících látek pod limitem. Studie potvrzuje, že hlavní podíl na znečištění má doprava, zejména dálnice D1. Druhým významným znečišťovatelem ovzduší jsou tzv. lokální topeniště (kotle, kamna), negativní vliv na kvalitu má zejména spalování nekvalitních paliv nebo odpadů.

To jsou výsledky trvalého sledování kvality ovzduší v Jihlavě. Výsledky se vyhodnocují vždy po roce, kontinuální měření trvá od roku 2009. Měření imisí provádí v areálu společnosti Automotive Lighting v Jihlavě firma ENVItech Bohemia s.r.o. Zjištěné hodnoty měření byly porovnány s pozaďovými stanicemi Českého hydrometeorologického ústavu – stanice AIM v areálu ZŠ Demlova v Jihlavě a stanice ČR v Košeticích.

Dlouhodobý monitoring kvality ovzduší v Jihlavě je společný projekt města Jihlavy a kraje Vysočina a je prováděn v lokalitě, kde byly v rámci odborné studie „Vyhodnocení kvality ovzduší průmyslové zóny města Jihlavy a z něho vyplývajících zdravotních rizik“ naměřeny nejvyšší koncentrace škodlivin.

Primátor Jaroslav Vymazal i krajský radní pro životní prostředí Zdeněk Ryšavý deklarovali, že město i kraj budou měření dál podporovat. „Trvalé sledování kvality ovzduší v Jihlavě je důležité pro rozhodování města o tom, jaké provozy, a tedy i zaměstnavatele, do města ještě můžeme přijmout. S výsledky monitoringu se pracuje například při přípravě územního plánu,“ uvedl primátor Jihlavy Jaroslav Vymazal.

„Monitoring v Jihlavě se osvědčil, proto máme zájem rozšířit sledování ovzduší na celý Kraj Vysočina v rámci Informačního systému kvality ovzduší v Kraji Vysočina, na kterém v současné době pracujeme. Už jsou vytypované dvě desítky míst v kraji, kde by se měření mělo provádět,“ sdělil krajský radní pro oblast životního prostředí Zdeněk Ryšavý.

Výsledky ročního monitoringu včetně závěrečné zprávy jsou zveřejněny na stránkách krajského úřadu:

Radek Tulis, tel: 567 167 144, 603 869 596