Kristina Gotteltová "> Politici nedbají na názory veřejnosti - Ekolist.cz

Fórum 50%, o.s.: Politici nedbají na názory veřejnosti

9. ledna 2007 | Fórum 50%, o.s.
Autor: Kristina Gotteltová, tel: 774 411 151
Shrnutí výsledků druhého kola výzkumu veřejného mínění. Postavení žen v politice očima české veřejnosti.

Druhé kolo výzkumu veřejného mínění na téma ženy v politice realizovalo pro občanské sdružení Fórum 50 % Centrum pro výzkum veřejného mínění při Sociologickém ústavu AV ČR v listopadu 2006. Průzkum proběhl na vzorku zhruba jednoho tisíce respondentů a respondentek.

Výsledky ukázaly, že česká veřejnost je stále více nakloněna vyššímu zastoupení žen v politice. V porovnání s prvním kolem průzkumu můžeme sledovat zhruba 3 - 5% nárůst těch, kteří jsou nakloněni zvýšení počtu žen v politice, vnímají jejich nedostatečné zastoupení a souhlasí s podporou žen při zapojování do veřejných funkcí. Posun o 3 -5 % je ze statistického hlediska málo významný, ale uvážíme-li, že k tomuto posunu došlo u drtivé většiny položených otázek a je v souladu s vývojem posledních deseti let, můžeme usuzovat, že se nejedná pouze o statistickou chybu, ale o dlouhodobější trend. S větší jistotou to budeme moci konstatovat na základě výsledků třetí vlny průzkumu, která proběhne v červnu 2007.

Šance žen a mužů pro vstup do politiky hodnotí Češky a Češi spíše jako nerovné, přestože existují určité rozdíly na jednotlivých úrovních politiky:

- vrcholné politické funkce na celostátní úrovni: podle 75 % dotázaných mají muži větší šanci tyto funkce zastávat

- politické funkce na úrovni krajů: 60 % se opět domnívá, že větší šanci mají muži, 36 % pak, že šance žen a mužů jsou stejné

- politické funkce na komunální úrovni: 38 % má za to, že větší šanci na komunální úrovni mají muži a 55 % respondentů a respondentek si myslí, že šance jsou stejné pro ženy i muže.

Přesvědčivá většina (79 %) dotázaných si uvědomuje nutnost aktivně podporovat vstup žen do politiky. Zde je zajímavý rozdíl v odpovědích žen a mužů. Zatímco mezi ženami je celých 87 % pro podporu vstupu žen do politiky, u mužů je to 69 %. To naznačuje, že ženy si možná více uvědomují diskriminaci v této oblasti.

Mezi konkrétními pozitivními opatřeními se těší největší podpoře (58%) vzdělávání prostřednictvím informačních a osvětových kampaní, speciálních kurzů atd. Oproti minulému výzkumu narostla podpora proměny mechanismů sestavování volebních kandidátek uvnitř politických stran (z 53% v červnu 2006 na 58% v listopadu 2006). Naproti tomu souhlas s legislativními neboli tvrdými kvótami oproti červnu nyní mírně poklesl o 1 % z 35 na 34 %.

Za největší bariéry, které ženám ztěžují vstup do politiky, byly shodně s minulým kolem průzkumu označeny rodinné povinnosti (82 %), tradice (74 %) a společenské podmínky (72 %). Ve společnosti stále přetrvávají představy, že ženy mají o politiku malý zájem (58 %) a že politika je tvrdá a někdy i špinavá a pro ženy je málo vhodná (52 %). Celých 56 % dotázaných se pak domnívá, že muži v politice ženy mezi sebe nepustí.

Druhá vlna průzkumu tedy potvrdila skutečnost, že česká veřejnost si uvědomuje určitý deficit způsobený nízkým zastoupením žen v politice a přeje si, aby byl tento fakt reflektován i formou zavádění určitých pozitivních opatření. To je důležité sdělení pro českou politickou reprezentaci, která však zatím postoj veřejnosti k této otázce významněji nereflektuje, a to zejména hovoříme-li o nejsilnějších parlamentních stranách. Ženy jsou využívány zejména v předvolebních kampaních jako určitý marketingový tah, ale jejich skutečné zastoupení ve veřejných funkcích je stále velmi nízké.

Kompletní zpráva z výzkumu, kterou zpracovalo CVVM je ke stažení na www.padestaprocent.cz/clanky-a-publikace/publikace.php

Kristina Gotteltová
Fórum 50 %
gotteltova@padesatprocent.cz
774 411 151

Občanské sdružení Fórum 50 % usiluje o společnost s vyrovnaným zastoupením žen a mužů v politice a rozhodovacích pozicích. Reaguje tak na situaci, kdy nedostatečné zastoupení žen v politickém životě ovlivňuje kvalitu demokracie a má dopad na vlastní fungování české společnosti. Fórum 50% je přísně nadstranické.