Kateřina Čapounová "> Právě vychází manuál, jak založit KPZ - Ekolist.cz
https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/tiskove-zpravy/prave-vychazi-manual-jak-zalozit-kpz
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Tiskové zprávy

Právě vychází manuál, jak založit KPZ

30. listopadu 2016 |
Autor: Kateřina Čapounová, tel: 602522335
Komunitou podporované zemědělství (KPZ) je stále oblíbenější způsob, jak získat čerstvé a místní potraviny za příznivou cenu. O partnerství mezi skupinou spotřebitelů a zemědělcem či zpracovatelem potravin, v němž obě strany sdílejí rizika, odpovědnost i odměnu na základě dlouhodobých dohod, začíná být mezi lidmi zájem.

Příručka Zapoj se do KPZ! nabízí všem zájemcům o jídlo z blízka propracovaný manuál, jak takovou KPZ založit a úspěšně ji provozovat. Najdete zde detailní popis, jak oslovit a vytvořit odběratelskou komunitu, najít svého zemědělce, vybrat nejvhodnější odběrové místo i jakým způsobem nejlépe nastavit povinnosti a práva jednotlivých členů. Součástí publikace jsou užitečné informace o historii a základních principech i přínosech, které KPZ přináší lokální ekonomice. Nechybí ani filozofický vhled do problematiky současného průmyslového zemědělství.

KPZ najdete dnes v mnoha podobách – od komunitního zahradničení až po stoprocentní zapojení farem, kterým komunita zajištuje stabilní odbyt produkce. KPZ je výhodná pro zemědělce i spotřebitele. Zemědělec dostane za práci poctivou odměnu a spotřebitel - podílník zaplatí méně než v obchodě, protože odbyt je napřímo, bez dalších prostředníků. Navíc, jako podílník získáváte příležitost spojit se s půdou, poznat lidi, kteří pro vás potraviny vyrábí, důvěřovat jim a podporovat lokální ekonomiku. Zpravidla začnete také víc vařit, případně se to naučíte.

„Publikace je součástí vzdělávacích seminářů a exkurzí, které budou probíhat i v příštím roce a umožni spotřebitelům a zemědělcům získat podrobné informace a načerpat zkušenosti, jak komunitou podporované zemědělství provozovat v praxi,“ říká Jan Valeška, koordinátor vzdělávacích akcí PRO-BIO LIGY.

Množství potravinových komunit, které masivně vznikají v Evropě i ve světě, již nelze vysvětlovat jen zájmem o "alternativní" životní styl. Jsou důkazem, že přibývá lidí nespokojených s průmyslovou produkcí intenzivního zemědělství. Ve společnosti roste nechuť k centralizované výrobě potravin, netransparentní monopolizaci, dlouhým transportům i nabídce nekvalitních potravin. Zároveň se zvyšuje zájem o solidární ekonomiku, jejímž základem je spolupráce, nikoliv extrémní soutěživost, typická pro tržní ekonomiku. Mezi lidmi jsou stále vyhledávanější ekologická nebo ekologickým systémům blízká hospodaření. Vedle produkce potravin „bez chemie“ nezatěžují životní prostředí tak jako intenzivní zemědělství, udržují půdní úrodnost a snižují závislost zemědělců na vnějších vstupech.

Příručka Zapoj se do KPZ! vznikla jako informační materiál ke stejnojmennému výukovému evropskému programu. Projekt je financován Evropskou komisí v rámci programu Erasmus+ a je k dispozici v tištěné podobě na vyžádání na info@biospotrebitel.cz nebo ke stažení na www.kpzinfo.cz/zapojte-se/zapoj-se-do-kpz

Zájemci, které fenomén komunitou podporovaného zemědělství zajímá, ocení aktuálně publikovanou studii „Komunitou podporované zemědělství v Evropě“. Najdete zde nejen detailní úvod do tématu, ale také rozbor situace ve vybraných evropských zemích.
Studie je ke stažení zde www.kpzinfo.cz/dokumenty.

Tento článek patří do kategorie |

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama


Pražská EVVOluce

 
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist