Jiří Sázel "> Premiéra dokumentárního filmu o dobrovolnictví Dobré úmysly - Ekolist.cz

Brontosauři v Himálajích: Premiéra dokumentárního filmu o dobrovolnictví Dobré úmysly

25. února 2016 | Brontosauři v Himálajích
Autor: Jiří Sázel, tel: +420603534730
Pomáhám kvůli problémům ostatních nebo více kvůli tomu abych se sám cítil dobře? Tyto otázky zodpovídá dokumentární film s názvem Dobré úmysly, který uvede nezisková organizace Brontosauři v Himálajích 1. 3. od 20:30 v pražském kině Světozor. V rámci filmu se vydává skupina dobrovolníků do Malého Tibetu vyučovat tamní děti. Dokument zachytává jejich očekávání před cestou, zážitky z výuky tamních dětí a pobytu v tibetské komunitě, únavu a radost z výsledků jejich práce. V průběhu pobytu dobrovolníci vedou úvahy nad tím co je to mezilidská pomoc a komu a jak jsou v průběhu pobytu prospěšní. Nakonec svým názorem na vzájemnou pomoc přispěje sám 14. Dalajláma. Trailer dokumentu a odkazu: https://youtu.be/_JwK2XLgAiU.

„Ty vole, mě snad prasknou plíce“ komentuje v první dny pobytu v nadmořské výšce 3500 metrů nad mořem herečka Světlana Nálepková. „Myslím, že v srdci každého člověka je přirozený instinkt pomáhat “ říkal architekt Martin Knap, ale dobrovolnice Zuzana Harmanová dodává „že si myslí, dobrovolnictví v životopise prostě vypadá dobře, a proto to lidi dělají“. „Cítím jako svou povinnost usilovat o přežití odkazu Václava Havla. Jsem rád, že mi v tom pomáháte svou nezištnou pomocí dětem z Malého Tibetu“ sdělil Jeho Svatost 14. Dalajláma všem dobrovolníkům v rámci osobní audience. „Jsem rád, že díky vzájemné pomoci si udržujeme naše přátelské vazby, které začali v moment, kdy mě poprvé pozval do České republiky Václav Havel“ Dalajláma následně dodal.

S dokumentem se Brontosauři v Himálajích po pražské premiéře vypraví i do krajů a 3. 3. 2016 bude jeho další vysílání v ostravském kině Kino Cineport od 19:00 a 6. 3. 2016 v brněnském kině Scala od 21:00.

Organizace Brontosauři v Himálajích podporují v rozvoji školu ve vesnici Mulbekh (Malý Tibet, sev. Indie) a je jedinou českou organizací, jejíž rozvojový projekt spolufinancuje 14. Dalajláma. Za Dalajlámovu podporu předal v listopadu 2011 Václav Havel Dalajlámovi poděkování.

Od roku 2008 pomáhalo v Malém Tibetu díky Brontosaurům v Himalájích přibližně 220 Čechů. Z mediálně známých osob absolvovali cestu Světlana Nálepková nebo David Kraus. Společně s rodinou vyrazili manželé Ivana Jirešová a Viktor Dyk s osmiletou dcerou Sofií nebo manželé Martin Bursík a Kateřina Jacques s tříletou dcerou Noemi.

Škola Spring Dales Public School byla založena 1992 obyvateli vesnice Mulbekhu, kteří chtěli zajistit vlastním dětem kvalitní vzdělání v blízkosti jejich domova. V roce 2008 nastoupil do školy ředitel Tsewang Norboo s vizí vdechnout škole nový život. Vytvořil obsáhlý rozvojový plán pro období 2011-2021, který zlepší kvalitu vzdělávání a navýší kapacitu školy na 350 dětí.

Ředitel Norboo chce, aby děti byly vyučovány moderními vyučovacími metodami podle učení 14. Dalajlámy, aby nové školní budovy byly postaveny tradičními stavebními technikami, aby nový školní kampus byl energeticky závislý pouze na sluneční energii a aby škola byla vzdělávací centrem pro všechny obyvatele vesnice Mulbekh. Doposud se na rozvoj školy podařilo získat přibližně 9 milionu Kč. K rozvoji školy organizace Brontosauři v Himálajích poskytuje finanční prostředky, zajišťuje asistenci odborníků při plánování a realizaci rozvoje a pomoc od dobrovolníků.
Jiří Sázel, tel: 420603534730