David Číp "> Přírodovědnému klenotu jižní Moravy se vrací někdejší lesk! Pomohou jí nadšenci z celé ČR. - Ekolist.cz

ZO ČSOP JARO Jaroměř: Přírodovědnému klenotu jižní Moravy se vrací někdejší lesk! Pomohou jí nadšenci z celé ČR.

24. února 2016 | ZO ČSOP JARO Jaroměř
Autor: David Číp, tel: 603847189
Poslední únorový víkend se na jedné z přírodovědně nejhodnotnějších lokalit na území celé ČR, národní přírodní památce Pouzdřanská step – Kolby, sjedou nadšenci ze všech koutů našeho státu a také ze Slovenska, aby pomohli s obnovou jejího bohatství. Cílem Jihomoravského kavylobraní bude obnova nejvíce degradovaných ploch, které již řadu let trpěly absencí vhodné údržby.
Vlivem byrokratických průtahů v předchozích šesti letech nebylo možné zajišťovat adekvátní údržbu této pro svoji unikátnost mezi milovníky přírody vyhlášené přírodovědné lokality. Ta proto začala zarůstat agresivními druhy trav i náletovými dřevinami a jediný, kdo byl ochoten nezištně pomoci s její údržbou, byla parta nadšenců z druhé strany republiky. Konkrétně šlo o členy a příznivce Českého svazu ochránců přírody JARO Jaroměř. Již v roce 2012 se zde proto pustili do postupné likvidace náletových dřevin, kosení stepních porostů a vytváření raných sukcesních stádií – tedy plošek s obnaženou půdou, které jsou velmi důležité pro mnohé zdejší vzácné druhy brouků či motýlů.
Dobrovolníkům je však třeba zajistit dostatek nářadí i nějaké to občerstvení, přičemž provoz a údržba sekaček, motorových pil či křovinořezů není také zcela levnou záležitostí. Není proto divu, že bylo nad jejich síly lokalitu zajistit celou, jak by bylo třeba, a proto některé části zcela zanikaly pod neproniknutelnou hradbou náletových dřevin. Vždyť stepní část chráněného území má rozlohu přes padesát hektarů.
Naštěstí se díky podpoře projektu „Ochrana našich nejohroženějších biotopů – mokřadů a stepí – prostřednictvím pozemkových spolků“ grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska podařilo pro loňský a letošní rok zajistit prostředky, které výrazně pomáhají vrátit lokalitě její někdejší lesk a slávu. Ledy se konečně hnuly i ve státní ochraně přírody, která další plochy, které nejsou dotčené zmiňovaným projektem, začala rovněž udržovat. Ačkoli se zatím nepodařilo zajistit před degradací vše, co by bylo potřeba, tak už teď je díky všem výše uvedeným aktivitám jasně patrné, jak lokalita po mnoha letech prokoukla. Některé zdejší vymírající populace vzácných druhů rostlin a živočichů díky tomu momentálně prodělávají populační explozi.
Součástí Jihomoravského kavylobraní je i bohatý vzdělávací program. V sobotu (27. 2.) kolem poledne proběhne symbolické spálení slonoviny a rohoviny, jehož smyslem je nejen upozornit naši veřejnost na alarmující masakrování slonů a nosorožců v Africe, ale zejména pak na to, co pro záchranu těchto majestátních zvířat zajišťují čeští občané a jak je možné pomáhat tento problém řešit bez toho, abychom museli jezdit přímo do Afriky. Odpoledne bude následovat zoologicko-botanická vycházka po stepi. V sobotní večer (cca od 20 hodin) proběhne v myslivecké chatě v obci Pouzdřany série zajímavých přednášek. Je možné zúčastnit se přednášky o problematice palmového oleje a jeho vlivu na přírodu i naše zdraví, promítnutí filmu Zelená poušť nebo povídání o problematické ochraně přírody v okolí soutoku řeky Moravy a Dyje – tzv. Moravské Amazonii. Najde se i čas na představení projektu na ochranu dudků a další zajímavé aktivity.

Jihomoravské kavylobraní začíná v sobotu 27. února 2016 v 10 hodin u vlakové zastávky v Pouzdřanech. Účastnický poplatek se neplatí a pro prvních 50 přihlášených dobrovolníků na e-mail: jarojaroremer@seznam.cz bude zajištěno zdarma drobné pohoštění.

Bližší informace podá David Číp, předseda ČSOP JARO Jaroměř; tel.: 603 847 189
David Číp, tel: 603847189