Lenka Bennerová "> Proběhla TK u příležitosti vydání knihy rozhovorů s političkami Čekání na ženský samet aneb 13 + 1 politický rozhovor s českými ženami - Ekolist.cz

Fórum 50%, o.s.: Proběhla TK u příležitosti vydání knihy rozhovorů s političkami Čekání na ženský samet aneb 13 + 1 politický rozhovor s českými ženami

22. září 2006 | Fórum 50%, o.s.
Autor: Lenka Bennerová
Dne 21. září proběhla v kavárně Jericho tisková konference pořádaná o. s. Fórum 50 %, na které byla představena právě vydaná kniha rozhovorů s českými političkami "Čekání na ženský samet aneb 13 + 1 politický rozhovor s českými ženami". Jedná se o výjimečný počin v českých podmínkách. Shodou okolností tato kniha vychází 10 let po obdobné knize Mirka Vodrážky „Rozhovory o tajných službách“.

Na TK byly přítomny mnohé političky, které poskytly autorce Miluš Kotišové rozhovor. Jmenovitě: A. Čurdová, T. Fischerová, J. Hybášková, K. Jacques, M. Mc Donagh-Pajerová, D. Rázková a Z. Ulmannová. Novináři a novinářky se mohli přesvědčit, že spektrum postojů jednotlivých političek je opravdu široké. Přes rozdílnost úhlů pohledů je ale jejich cíl totožný. Obohatit politiku o ženský prvek. Společnost, která opomíjí celou širokou skupinu obyvatelstva není a nemůže být demokratická.

Přes různou stranickou příslušnost se přítomné političky shodly na tom, že je nutné prosazovat více žen do politiky pozitivními (afirmativními) akcemi. Tyto akce ale nemohou být jediným prostředkem. Důležité je změnit vnímání veřejnosti i žen samotných a zejména systém fungování politických stran, které musí být nuceny a motivovány více žen v politice podporovat.

Kvóty se osvědčily v mnoha zemích světa jako efektivní způsob, jakým zastoupení žen v politice zvýšit. Je na čase, aby i v České republice přestaly být považovány za nepotřebné a nepřijatelné.

Kniha je až do vyčerpání zásob pro zájemce a zájemkyně k dostání zdarma v kanceláři Fóra 50% na adrese Plzeňská 66, Praha 5.

Autorka: Lenka Bennerová, o.s. Fórum 50 %, 20.9.2006