Stanislav Kutáček "> Proč a jak jíst jídlo z blízka - Ekolist.cz
https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/tiskove-zpravy/proc-a-jak-jist-jidlo-z-blizka
reklama
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Tiskové zprávy

Horní mlýn: Proč a jak jíst jídlo z blízka

7. června 2006 | Horní mlýn
Autor: Stanislav Kutáček
V týdnu od 17. do 25. června 2006 proběhne na Horním mlýně ve Křtinách (1) týdenní seminář s názvem „Jídlo z blízka“. O potravinách z místních zdrojů přijede přednášet a diskutovat známá aktivistka Helena Norberg-Hodge (2), iniciátorka hnutí za místní potraviny ve Velké Británii.

První polovina týdne bude věnována problému globalizace potravin a odpovědím na otázku proč jíst jídlo z blízka. Účastníci budou seznámeni s ekonomickými, sociálními a ekologickými souvislostmi nakupování globálně vs. lokálně vyrobených potravin. Odpoledne budou vyplněna diskusemi se zajímavými hosty na téma: Patří biopotraviny do hypermarketů?, Pomůžeme zemědělcům ve třetím světě dovozem jejich produktů? nebo Proč je v Česku málo českých BIOpotravin? (účast potvrdili Vojtěch Kotecký, Hnutí Duha, Tereza Vrbová, bio-nebio s.r.o. a další).

Na druhou poloviny týdne je naplánován sjezd bioklubů fungujících v České republice, hodnocení současného stavu a možností, jak jíst jídlo z blízka u nás. Nebude chybět výlet do Moravského krasu a promítání zahraničních dokumentárních filmů (Ancient Futures, The Future of Food a další) a výborná strava z místních potravin, na jejíž přípravě se budou účastníci rovněž podílet.

„Globalizace potravin představuje velký problém pro místní komunity a drobné zemědělce v chudých i bohatých zemích. Nejde jen o daleké přepravování, nadměrné balení a sníženou kvalitu potravin, ale také např. o ztrátu rozmanitosti chutí a vůní místních potravin lišících se od vesnice k vesnici.“ řekla organizátorka semináře Petra Vetečníková, která podobný kurz absolvovala na proslulé Schumacher College (3) právě ve Velké Británii.

Semináře se zúčastní asi 25 lidí z celé České republiky a několik zahraničních hostů a ještě je několik volných míst.

Seminář se uskuteční díky laskavé podpoře Nadace Partnerství a Nadace Veronica. Další informace o semináři, včetně podrobného programu a materiálů ke stažení, získáte na vlastních internetových stránkách projektu: http://jidlozblizka.hornimlyn.cz.


Více informací: Petra Vetečníková, Horní mlýn, Křtiny, tel.. 516 439 233,
e-mail hornimlyn@hornimlyn.cz
Tento článek patří do kategorie |

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama


Pražská EVVOluce

 
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist