Tiskové zprávy
INEX - Sdružení dobrovolných aktivit: Původní chlebová pec Modrého domu bude zase péct
Na Modrém domě v Kosteleckých Horkách proběhne již po třetí Pekařský den. Letošní termín připadá na neděli 4.srpna. Program je bohatý a zahrnuje jak zážitkové a tvůrčí workshopy, tak promítání, výstavu a společnou ochutnávku pekařských výrobků. Pekařský den pořádá INEX – SDA Kostelecké Horky. Akci podpořil Královéhradecký kraj.
Odpoledne pro celou rodinu bude tentokrát věnované chlebu, pečení chleba, přípravě kvásku, ochutnávce i receptům. Zájemce o výrobu domácího kváskového chleba provede úskalím kynutí, hnětení těsta i pečení zkušený pekař Vladimír Lechnýř z občanského sdružení Elementy. Péct se bude v jedné z mála zachovalých původních chlebových peci, která je součástí interiéru Modrého domu.
„Bohužel peklo – snížený manipulační prostor před ústí pece byl během úprav Modrého domu zabetonován, takže obsluha pece je poněkud komplikovaná. Pec je ale dodneška funkční a chleba se zde pekl již mnohokrát“, vysvětluje Šárka Kulíšková z pořadatelského sdružení INEX – SDA Kostelecké Horky. Pec je třeba nejprve vyhřát bukovým dřívím, následně se zbytky topiva a popel vymete a chleba se do pece sází dlouhou pekařskou lopatou.
Pro děti je připravena dílna mletí nejrůznějších druhů mouky na mlecích kamenech a pečení placek na ohni nebo na plátech, pro zájemce také ukázka pletení zvykoslovného pečiva z rohlíkového těsta. Nebude chybět ani výstava věnovaná dnešním trendům ve výrobě chleba a promítat se budou krátké filmy o chlebu. Zajímavostí bude ochutnávka plněného italského chleba focaccia a dále ochutnávka pekařských pokusů, které návštěvníci mohou přinést namísto placení vstupného. K dispozici bude občerstvení v Modré kavárně, prohlídka Malého muzea místa s expozicí selské domácnosti a pro děti možnost hlazení zvířat na farmě.
Pekařský den na Modrém domě je dobrý typ na výlet pro celou rodinu. Začátek je ve 14.00 a vstupné je 20,-Kč, děti polovic. Pořádá místní občanské sdružení INEX – SDA Kostelecké Horky ve spolupráci s o.s. Elementy. Akci podpořil Královéhradecký kraj.
Odpoledne pro celou rodinu bude tentokrát věnované chlebu, pečení chleba, přípravě kvásku, ochutnávce i receptům. Zájemce o výrobu domácího kváskového chleba provede úskalím kynutí, hnětení těsta i pečení zkušený pekař Vladimír Lechnýř z občanského sdružení Elementy. Péct se bude v jedné z mála zachovalých původních chlebových peci, která je součástí interiéru Modrého domu.
„Bohužel peklo – snížený manipulační prostor před ústí pece byl během úprav Modrého domu zabetonován, takže obsluha pece je poněkud komplikovaná. Pec je ale dodneška funkční a chleba se zde pekl již mnohokrát“, vysvětluje Šárka Kulíšková z pořadatelského sdružení INEX – SDA Kostelecké Horky. Pec je třeba nejprve vyhřát bukovým dřívím, následně se zbytky topiva a popel vymete a chleba se do pece sází dlouhou pekařskou lopatou.
Pro děti je připravena dílna mletí nejrůznějších druhů mouky na mlecích kamenech a pečení placek na ohni nebo na plátech, pro zájemce také ukázka pletení zvykoslovného pečiva z rohlíkového těsta. Nebude chybět ani výstava věnovaná dnešním trendům ve výrobě chleba a promítat se budou krátké filmy o chlebu. Zajímavostí bude ochutnávka plněného italského chleba focaccia a dále ochutnávka pekařských pokusů, které návštěvníci mohou přinést namísto placení vstupného. K dispozici bude občerstvení v Modré kavárně, prohlídka Malého muzea místa s expozicí selské domácnosti a pro děti možnost hlazení zvířat na farmě.
Pekařský den na Modrém domě je dobrý typ na výlet pro celou rodinu. Začátek je ve 14.00 a vstupné je 20,-Kč, děti polovic. Pořádá místní občanské sdružení INEX – SDA Kostelecké Horky ve spolupráci s o.s. Elementy. Akci podpořil Královéhradecký kraj.
Online diskuse
Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk




