Martin Hladík "> Redakční a publikační systém Toolkit má své nové stránky - Ekolist.cz

Econnect: Redakční a publikační systém Toolkit má své nové stránky

23. února 2005 | Econnect
Autor: Martin Hladík
Redakční a publikační systém Toolkit vyvíjí a zdokonaluje občanské sdružení Econnect od roku 1999. Toolkit umožňuje jednoduchým způsobem vytvářet a spravovat webové stránky bez znalosti jazyka HTML. Využívají jej především neziskové organizace, nástroj je však díky svým možnostem a flexibilitě vhodný i pro další subjekty jako ministerstva, školy, akademické instituce, firmy či jednotlivce. V těchto dnech Econnect zprovoznil nové internetové stránky, které tento nástroj představují a vysvětlují jeho výhody a možnosti. Stránky zároveň vysvětlují výhody a principy využití publikačního systému jako takového. Adresa stránek je http://publikacni-system.ecn.cz a nechybí zde možnost publikační systém si prakticky vyzkoušet.

Na nových stránkách zájemci najdou podrobné vysvětlení výhod Toolkitu a jeho funkcí a vlastností či odpovědi na často kladené dotazy - např. Co je publikační systém, jak funguje. Mohou si prohlédnout ukázky, jak vypadají formuláře, šablony a další součásti Toolkitu pro uživatele, či ukázky jednotlivých funkcí a vlastností – např. katalogu, kalendáře, fotogalerie, databáze článků, zasílání novinek mailem, diskuse, souvisejících článků a odkazů a řady dalších. Toolkit je možné na stránkách přímo vyzkoušet - vložit akci, článek či vyzkoušet typy polí, které lze použít. Na stránkách nechybí podrobnější manuál, jak Toolkit nastavit, ceník a kontakt na jeho tvůrce a poskytovatele Econnect. „Nové stránky chtějí vedle Toolkitu představit a vysvětlit výhody a principy využití publikačního systému jako takového,“ doplňuje jejich tvůrce Martin Hladík.

Pro správu stránek pomocí Toolkitu se stačí pomocí libovolného webového prohlížeče přihlásit k nástroji a přes přehledné vstupní formuláře vkládat či upravovat data. Takovými daty mohou být např. novinky, články, akce, odkazy, tiskové zprávy a další, ale i stránka s kontakty či celý web. Na některé výhody použití Toolkitu upozorňuje jeho hlavní programátor Jan Malík: „Mezi výhodami Toolkitu bych rád uvedl snížení nákladů a času na aktualizaci stránek, jednoduché ovládání, takže se na správě může podílet i více lidí než jen webmaster, možnost začlenit Toolkit do stránek postupně, snadné změny vzhledu, či možnost vyměňovat zprávy a informace s jinými organizacemi.“

Toolkit používají jak jednotlivci s jednoduchou webovou stránkou, tak i organizace s velkou redakcí a webem o velikosti portálu. Nejvíce dnešních uživatelů je vzhledem k zaměření aktivit Econnectu z řad neziskových organizací, nástroj je však díky svým širokým možnostem a flexibilitě vhodný i pro další subjekty jako ministerstva, školy, akademické instituce i firmy.

Pro příklad využití systému můžeme zůstat přímo v Econnectu. Vedle technických služeb Econnect vytváří a spravuje i řadu stránek, které jsou vytvářeny za pomoci Toolkitu - Zpravodajský a informační portál občanského sektoru, Informační servis pro NNO, Kalendář akcí občanského sektoru či katalog odkazů Kormidlo.cz. TOOLKIT dále pro své stránky využívají například organizace Arnika, Greenpeace, Drop In, s jeho pomocí jsou vytvářeny portály jako Ekolist, Migrace online, Doma v ČR aj. Řadu dalších příkladů najdete na nových stránkách.

Toolkit vyvíjí a stále zdokonaluje občanské sdružení Econnect od roku 1999. Počátečním impulsem pro vytváření publikačního systému bylo především členství Econnectu v mezinárodní síti nevládních organizací APC - Asociace pro progresivní komunikaci, která se snaží s využitím informačních a počítačových technologií přispívat k zlepšení životních podmínek lidí. TOOLKIT využívá řada členů APC, a tak jako Econnect jej nabízí k pronájmu nevládním organizacím po celém světě.

Více informací:
Martin Hladík, martin.hladik@ecn.cz, tel. 224 311 780
Publikační systém Toolkit - http://publikacni-system.ecn.cz
Econnect, www.ecn.cz

Občanské sdružení Econnect podporuje činnost nevládních neziskových organizací od svého založení v roce 1991. Využívá k tomu informační technologie a internet, podporuje vzájemnou komunikaci NNO, poskytuje internetové služby, nabízí zpravodajství a informace z občanského sektoru veřejnosti a médiím.