Ivana SUlovská, manažer projektu, tel: 736 611 281 "> Rekvalifikační a poradenské centrum Kašpar – Šance nejen pro maminky - Ekolist.cz

Centrum Kašpar, o.s.: Rekvalifikační a poradenské centrum Kašpar – Šance nejen pro maminky

Téměř osmdesát úspěšných absolventů rekvalifikačních kurzů a přes dvě stovky klientů personální poradny, z nichž celá řada našla nové zaměstnání – takové jsou mimo jiné výsledky projektu, který právě uzavírá občanské sdružení Centrum Kašpar. Projekt nazvaný Rekvalifikační a poradenské centrum Kašpar mohl být uskutečněn díky finančním příspěvku Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky, jeho aktivity probíhaly od srpna 2005 do října 2006.

V původním projektovém záměru se sdružení zavázalo, že uskuteční nejméně šest rekvalifikačních kurzů zaměřených na využití počítačů v běžné administrativní praxi a že tyto kurzy nabídne alespoň 60 klientům, z nichž tři čtvrtiny z nich také kurzy úspěšně absolvují. Dále bylo v projektovém záměru přislíbeno, že sdružení vybaví a zprovozní personální poradnu, jejímž cílem bude nabízet poradenské služby uchazečům a zájemcům o zaměstnání, a to konkrétně pomoc při sepsání životopisu, pomoc s hledáním nového zaměstnání a pomoc v řešení životních situací souvisejících s nástupem do zaměstnání nebo s jeho změnou. Projekt byl určen zejména pro ženy, které se připravují na nástup do zaměstnání po mateřské dovolené, ale byl otevřený i pro zájemce a uchazeče o zaměstnání, kteří jsou registrováni na Úřadech práce.

„Projekt za týden formálně končí a já mohu s radostí oznámit, že jsme byli velmi úspěšní: uspořádali jsme celkem 10 rekvalifikačních kurzů, které navštívilo dohromady 80 klientů a jen dva z nich neuspěli u závěrečné zkoušky. Personální poradna byla v provozu celkem 12 měsíců, za tu dobu jejích služeb využilo celkem 72 klientů během 370ti návštěv, z nichž 31 již v tuto chvíli pracuje v novém zaměstnání“, komentuje původní projektový záměr Ivana Sulovská, autorka projektu a místopředseda představenstva sdružení Centrum Kašpar. „Nebylo to vždycky úplně jednoduché, neboť jsme se shodou okolností stali jednou z prvních organizací, která v našem kraji zahájila realizaci projektu financovaného z Evropského sociálního fondu. Pravidla pro čerpání dotací z tohoto fondu jsou poměrně složitá, přesto však ne vždy dávají konkrétní odpovědi na konkrétní otázky. Proto jsme spolu s pracovnicemi místního Úřadu práce tu a tam objevovali problémy, které dosud nikdo neřešil a kde se někdy řešení hledalo dlouho a pracně. Jsme šťastní, že se nám přesto společně podařilo dotáhnout projekt až do úspěšného konce.“

„Projekt přinesl i některé další výsledky, které jsme dopředu nepředpokládali. Po celou dobu jsme s našimi klientkami diskutovali o tom, co by jim nejvíce pomohlo v nenásilném skloubení rodinného a profesního života. Shodli jsme se, že vítanou pomocí by byla možnost pracovat na zkrácený úvazek, takových nabídek však příliš mnoho není. Proto jsme rádi, že nám vyšly vstříc některé místní firmy, které nabídly našim klientkám možnost práce na zkrácený úvazek. Protože problém považujeme za závažný, připravujeme do budoucna další aktivity, jejichž cílem bude osvěta mezi zaměstnavateli a snaha dále pomáhat našim klientkám,“ dodává dále Ivana Sulovská.

Na stávající aktivity plynule navazuje projekt nazvaný Šance nejen pro maminky, který je také financován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. Díky tomuto projektu je možné v plné míře zachovat program Rekvalifikačního a poradenského centra Kašpar a ještě jej dále rozšířit o nové služby. Rozšířena bude také nabídka rekvalifikačních kurzů – nejen, že jich bude uspořádáno více, ale sdružení se nově zaměří i na další oblasti, jako je například účetnictví nebo práce asistenta či sekretářky.

„S tímto projektem aktivity sdružení Centrum Kašpar pochopitelně nekončí. I nadále se chceme věnovat našemu hlavnímu cíli, kterým je podpora rodiny a zejména podpora mladých maminek. V tuto chvíli máme připravený nabitý program až do poloviny roku 2008 a již nyní připravujeme další aktivity pro vzdálenější období,“ dodává Lenka Kosková-Třísková, předsedkyně představenstva.

Ivana Sulovská
manažer projektu