Tereza Musilová "> Sanitka R-R míří do Zlína na Den prevence sociálního vyloučení. Lidem nabídneme bezplatné testování na HIV - Ekolist.cz

ROZKOŠ bez RIZIKA: Sanitka R-R míří do Zlína na Den prevence sociálního vyloučení. Lidem nabídneme bezplatné testování na HIV

24. září 2013 | ROZKOŠ bez RIZIKA
Autor: Tereza Musilová, tel: 777 938 044
Úřad práce ve Zlíně zorganizoval na čtvrtek 26. září akci k problematice sociálního vyloučení. ROZKOŠ bez RIZIKA (R-R) přijede do Zlína se svojí pojízdnou venerologickou ambulancí, ve které bude lidem nabízet bezplatné testování na HIV a poradenství k bezpečnějšímu sexu. Zájemci a zájemkyně o testování mohou přijít kdykoliv mezi 11. a 16. hodinou. Sanitka bude parkovat před budovou Okresní správy sociálního zabezpečení Zlín (Tř. T. Bati 3792). Pozvánka: http://bit.ly/17YVNjP.

„Nemoc HIV/AIDS je stále nevyléčitelná a jen v loňském roce bylo v České republice u občanů a dlouhodobých rezidentů ČR objeveno 212 nových případů HIV. Za letošní rok jen do konce července přibylo dalších 122 případů . Jsme rádi, že můžeme upozornit zlínskou veřejnost na nebezpečí HIV/AIDS a zároveň lidem ulehčit cestu k testování, aby se mohli ujistit o svém zdraví,“ uvedla Tereza Musilová, vedoucí brněnského týmu R-R.

Testování je určeno lidem, kteří si nejsou jistí svým zdravím a doporučujeme ho všem, kteří měli v poslední době rizikový sexuální styk. Nechat otestovat by se měli i lidé před začátkem nového partnerského vztahu. Testování má ale smysl až po dvou nebo lépe tříměsíční době od rizikového chování. Do té doby je infekce neprůkazná. „Na testování zveme i sociální pracovníky a pracovnice a další zájemce, kteří si budou moci doslova na vlastní kůži vyzkoušet, co testování obnáší,“ doplnila Tereza Musilová.

V rámci „Dne prevence sociálního vyloučení“ proběhne blok tématických přednášek, kterých se může zúčastnit i veřejnost. První příspěvek přednese Tereza Musilová z R-R a bude se týkat problematiky sexbyznysu v ČR a tématu odchodu ze sexbyznysu. Další přednáška bude zaměřena na riziko infekčních onemocnění v běžném i profesním životě, následovat bude příspěvek k drogové scéně ve zlínském kraji a v poslední přednášce se bude mluvit o bezdomovectví. Přednášky se konají v 8. patře budovy OSSZ (Tř. T. Bati 3792) ve velké zasedací místnosti č. 832. Více na: http://bit.ly/17YVNjP

ROZKOŠ bez RIZIKA existuje přes dvacet let. Cílem sdružení je snížení výskytu HIV a dalších pohlavně přenosných infekcí v ČR a zlepšení postavení sexuálních pracovnic ve společnosti. V současné době má R-R tři pobočky, devět týmů pracujících ve dvanácti krajích ČR a k dispozici mobilní ambulanci s venerologickou ordinací. Sdružení pravidelně pořádá akce pro veřejnost, např. AIDS day, kdy nabízí poradenství a testování na HIV zdarma, připravuje přednášky, ale i divadelní představení. Více: www.rozkosbezrizika.cz.

Kontakty pro novináře:
Tereza Musilová (roz. Gorgoňová), vedoucí brněnského týmu R-R, tel.: 722 938 044
Tereza Musilová, tel: 777 938 044