Lucie Šídová "> Úskalí integrace cizinek do České společnosti z genderové perspektivy – výzkum - Ekolist.cz

Evropská kontaktní skupina v ČR: Úskalí integrace cizinek do České společnosti z genderové perspektivy – výzkum

28. srpna 2007 | Evropská kontaktní skupina v ČR
Autor: Lucie Šídová, tel: 774 45 45 61
Evropská kontaktní skupina (dále EKS) zahájila ojedinělý projekt s názvem Na rovinu. Projekt je financován Ministerstvem práce a sociálních věci ČR. Cílem projektu je zmapovat proces integrace cizinek do české společnosti a upozornit na největší úskalí, která jsou s tím spojená. Je také zaměřen na problematiku integrace cizinců/cizinek z genderové perspektivy. Výstupem projektu bude sociologická studie určená odborné a široké veřejnost a metodická publikace, která bude vodítkem pro genderově a kulturně senzitivní práci s klientkami – cizinkami. Publikace je určená pro pracovníky a pracovnice neziskových organizací a státních institucí.

Projekt je realizován ve spolupráci s Organizací pro pomoc uprchlíkům a občanským sdružením Sofia.
Zaměřujeme se na pět klíčových oblastí, která spolu úzce souvisí.

Jsou to ženská práva, rodinné vztahy, partnerské vztahy včetně dělby rolí v domácnosti a při výchově dětí, postavení žen ve společnosti včetně ekonomické nezávislosti a seberealizace a podíl tradic a náboženství na vymezení genderových rolí. Zajímají nás změny, které ženy v těchto oblastech prodělaly v souvislosti s příchodem a integrací do odlišného sociokulturního prostředí a rizikové faktory a potenciální konflikty v soukromé i veřejné sféře, se kterými může být integrace spojená.

K získání dat EKS využívá ojedinělé a zajímavé aktivity.

Kvalitativní sociologický výzkum. Formou hloubkových polostrukturovaných rozhovorů s jednotlivými cizinkami zjišťujeme, jaké jsou jejich největší problémy spojené s integrací do naší společnosti, jak se vyrovnávají s hledáním zaměstnaní v cizím prostředí, péčí o rodinu a změnou v partnerských vztazích, která je nevyhnutelným důsledkem migrace.

Autobiografické deníky. Ženy je píši 5 týdnů ve svém rodném jazyce a samy bez tazatelky. Reflektují své subjektivní zkušenosti v průběhu důležitých okamžiků jejich života. Díky této metodě se ženy mohou více otevřít a rozepsat se i o citlivých otázkách, jako je např. domácí násilí atd., které je obtížné odkrýt při individuálních rozhovorech.

Multikulturní ženské skupiny, jejichž součástí jsou přednášky, skupinové diskuze a zážitkové workshopy. Skupiny nabízejí možnost prodiskutovat s ostatními ženami (cizinkami a Češkami) - v bezpečném prostředí – a pod vedením zkušených lektorek - problémy, kterým ženy čelí při procesu integrace a emancipace. Mohou zde sdílet své zkušenosti a reflektovat své postoje k tématům, která vyvstala v průběhu projektu.

Evropská kontaktní skupina je nezisková organizace, která prosazuje rovné příležitosti mezi muži a ženami, bojuje proti rasismu a diskriminaci cizinek a cizinců a mění zažité stereotypy a předsudky v ČR i v Evropě. EKS je držitelkou ceny Zlatá hvězda udělené Evropskou komisí v roce 2006.
Více informací najdete na www.eks.ecn.cz.
Lucie Šídová, tel: 774 45 45 61