Kateřina Mlynářová "> V Praze odstartuje 1.ročník Nízkoprahové ligy férového fotbalu - Ekolist.cz

INEX - Sdružení dobrovolných aktivit: V Praze odstartuje 1.ročník Nízkoprahové ligy férového fotbalu

Za podpory Hl. m. Prahy v rámci programu Prevence kriminality se letos poprvé odehraje Nízkoprahová liga férového fotbalu. Do ligy se zapojí 9 mládežnických organizací, kdy týmy budou složeny z členů nízkoprahových klubů. Celorepubliková kampaň projektu Fotbal pro rozvoj tak v Praze nabere zbrusu nové podoby. Celá liga se bude odehrávat v duchu F3 fotbalu, tj. bude mít “tři poločasy”, a nebude zaměřena na vítězství za každou cenu, ale i na hodnoty jako fair play a respekt. “Třetím poločasem” bude debata po hře o dodržování pravidel, která se stanoví na začátku herního dne pro všechny týmy.

Liga se odehraje ve čtyřech herních dnech formou každý s každým, její oficiální zahájení včetně vysvětlení pravidel a losování týmů proběhne 13.4. v klubu Vrtule. První dvě ligová kola se odehrají v termínech 20.4. a 24.5., další dvě pak v září a říjnu. Hlavními donory ligy jsou Magistrát hl.m. Prahy, Fond česko-švýcarské spolupráce a Česká rozvojová agentura.

Vedle těchto kol streetfotbalové ligy se odehraje 18.6. Fair Play fotbalový pohár v Selesiánském středisku v Kobylisích, který bude zároveň oficiálním zahájením letošní kampaně projektu Fotbal pro rozvoj, kde nebude chybět panelová diskuze s fotbalisty a jinými osobnostmi a bohatý doprovodný program.

Fotbal pro rozvoj dává každoročně šanci sociálně vyloučeným jedincům, kteří prostřednictvím fotbalu rozvíjejí své sociální dovednosti a začleňují se do společnosti. Obecně kampaň s heslem “Kopeme za lepší svět” upozorňuje na potenciál využití sportu jako nástroje pro vzdělávání a pozitivní změnu společnosti, přičemž propaguje myšlenky komunikace a tolerance ve společnosti a vzájemného respektu.

Pilotní pražský ročník by se měl v následujícím roce rozšířit I do dalších regionů České republiky, kde Fotbal pro rozvoj působí. Vítězové z jednotlivých regionů se poté utkají v celorepublikovém finále, jehož vítěz dále poputuje na mezinárodní turnaj organizovaný mezinárodní sítí Streetfootballworld.