Mikuláš Pštross "> Výuka o EU – nuda? Vzdělávání o Evropské unii netradičně a zajímavě. - Ekolist.cz

Centrum pro komunitní práci střední Čechy: Výuka o EU – nuda? Vzdělávání o Evropské unii netradičně a zajímavě.

18. září 2006 | Centrum pro komunitní práci střední Čechy
Autor: Mikuláš Pštross, tel: 251 560 776
Potřeba vzdělávání v oblasti evropské problematiky roste a stává se otázkou konkurenceschopnosti naší země v Evropě. Zejména mladí lidé by se měli ve strukturách a problematice EU vyznat. Proto občanské sdružení Centrum pro komunitní práci střední Čechy v září zahájilo projekt dvorek.eu.

Cílem projektu dvorek.eu není informovat o tom kolik je poslanců Evropského parlamentu či jak se jmenuje předseda Evropské komise. Dvorek.eu chce, aby se mladí lidé učili zaujmout stanovisko k nějaké problematice, aby dokázali o věcech kriticky uvažovat a hledali možnosti, jak věci měnit. Dvorek.eu chce poskytnout prostor, kde budou moci i tyto hlasy jasně zaznívat. Učitelům středních škol pak dvorek.eu nabízí informační a metodologické zázemí při přípravě školních hodin s tématikou EU.

Jádro aktivit tvoří interaktivní internetový portál dvorek.eu, na jehož obsahu se studenti budou moci podílet. Prostřednictvím vlastních článků a komentářů se budou moci vyjadřovat k pravidelně vyhlašovaným tématům. „Chceme tak vytvořit společenství lidí, kteří se o téma EU začnou hlouběji zajímat a mohou spolupracovat i na dalších souvisejících projektech.“ říká Mikuláš Pštross z CpKP, editor připravovaného portálu. Nejaktivnější studenti budou kromě drobných dárků odměněni možností účastnit se na workshopu o evropské problematice. Portál bude spuštěn na začátku října.

Naopak pro učitele bude dvorek.eu metodickou podporou. Dvorek.eu totiž navazuje na předchozí aktivity CpKP „Jak se stát aktivním evropským občanem“ (www.cpkp.cz/evropskyobcan). Pro zpestření výuky o Evropské unii byla vytvořena série interaktivních cvičení, které učitelé mohou využít ve svých hodinách. Vznikla také metodická příručka, která obsahuje základní informace o EU a poskytuje inspirativní náměty pro zapojení studentů. Tyto materiály jsou využívány také v rámci projektu dvorek.eu. Jsou volně přístupné na internetu; zájemcům je CpKP může zaslat v tištěné podobě.

Pro učitele se na podzim uskuteční v 10 krajských městech České republiky seminář s názvem „Výuka o EU – diskuzí a hrou“. Účastníci se seznámí s inspirativními aktivitami pro studenty a provozem portálu dvorek.eu. Na přípravě semináře se podílí občanské sdružení Egredior, které se zaměřuje na vytváření metodik aktivního učení (www.egredior.cz). Na seminářích se vyučující mohou také neformálně podělit o své zkušenosti s učením o EU. Účast na semináři je zdarma. Účastníci obdrží pracovní materiály a certifikát o absolvování kurzu.

Pro další informace kontaktujte:

Centrum pro komunitní práci střední Čechy
Mikuláš Pštross
mikulas.pstross@cpkp.cz