Monika Urbášková "> Zámek ve Veselí chátrá, pomůžou dobrovolníci z celého světa. Letos poprvé - Ekolist.cz

INEX - Sdružení dobrovolných aktivit: Zámek ve Veselí chátrá, pomůžou dobrovolníci z celého světa. Letos poprvé

Tento rok se v obci Veselí na Úhlavou poprvé v historii sejdou mezinárodní dobrovolníci, aby svým úsilím podpořili projekt záchrany momentálně opuštěného zámku, o který se snaží Spolek Tvrz Veselí. Ve dnech 14.-26. srpna bude osm nadšenců z Belgie, Kanady, Španělska, Itálie, Taiwanu, Hongkongu a Běloruska čistit zámeckou záhradu a okolí. Projekt je organizovaný v spolupráci s neziskovou organizací INEX – Sdružení dobrovolných aktivit (INEX-SDA).

Spolek vznikl, aby pomohl obnovit zámek ve Veselí

Spolek Tvrz Veselí byl založen v roce 2014 za účelem obnovy zámku ve Veselí nad Úhlavou, jeho zpřístupnění veřejnosti a využití ke kulturním, společenským a vzdělávacím účelům. Samotná historie zámku se datuje už od 14. století, kdy na jeho místě existoval samostatný statek a předpokládá se, že i tvrz. Zjištěné pozůstatky obvodového zdiva, které jsou součástí zámku, se datují do 16. století. Budovu zámku dal v roce 1863 postavit Fridrich Stadion-Thannhausen. Jeho majitelé se měnili až do druhé světové války, kdy zámek a celý statek zabavili Němci. Po roce 1948 se stal majetkem československého státu. Byl využívaný jako kanceláře, později byl upravený na byty. Dnes je zámek v zahraničním vlastnictví, je ve špatném stavu a doslova se rozpadá.

Pomoct dobrovolníkům ve Veselí může každý

Nelichotivý stav zámku tak tento rok budou mít šanci změnit i zahraniční dobrovolníci. Vedoucími toho mezinárodního dobrovolnického projektu, tzv. workcampu, budou dva mladí muži z východu Slovenska, Viliam Vateha a Jakub Andor, kteří mají s vedením podobných projektů v České republice bohaté zkušenosti. „Už sa veľmi teším na tento projekt. Miesto som si bol obzrieť už v júli a veľmi sa mi páčilo. Ohromilo ma najmä nadšenie ľudí, ktorí venujú energiu obnove tohto zámku v tak krásnom prostredí. Dúfam, že im našou prácou pomôžeme,“ říká Vilo Vateha, rodák ze Stropkova, který ale žije a pracuje v Brně. Pomoct skupině dobrovolníků může každý z vás, čistit zámeckou zahradu budou v průběhu dvou týdnů vždy od deváté ráno do třetí hodiny odpolední. Každá pomoc je vítaná.

Organizace se dobrovolnictví věnuje čtvrt století

INEX-SDA, pod jehož záštitou budou dobrovolníci na místě pomáhat, je neziskovou organizací, která v oblasti dobrovolnictví působí již od roku 1991. „Zprostředkováváme dobrovolnické projekty po celém světě a pro zahraniční zájemce též organizujeme pobyty na území České republiky, jako je tento. Každým rokem vysíláme na krátkodobé či dlouhodobé projekty do zahraničí kolem 700 dobrovolníků a pro 400 zahraničních zajišťujeme program v Česku tak, aby pomáhali, kde je třeba a aby vyvíjenou činností přispěli nejen k dobré věci, ale obohatili i sebe samotné,“ představila INEX-SDA ředitelka Martina Ekrtová.

Kontaktní osoba na místě:
INEX-SDA, z. s.
Jakub Andor, vedoucí workcampu