Andrea Kolovratníková "> Značkou „ZÁPRAŽÍ originální produkt(R)“ se pyšní také restaurace, hotely a cukrárna - Ekolist.cz

Asociace regionálních značek, o.s.: Značkou „ZÁPRAŽÍ originální produkt(R)“ se pyšní také restaurace, hotely a cukrárna

6. února 2013 | Asociace regionálních značek, o.s.
Autor: Andrea Kolovratníková, tel: 774 780 037
Po úspěšném zavedení certifikace pro regionální výrobky v loňském roce se dne 28. 1. 2013 sešla v sídle MAS Říčansko certifikační komise složená ze zástupců místních podnikatelů, neziskových organizací a odborníků v oblasti cestovního ruchu a stravování, aby posoudila žádosti o značku „ZÁPRAŽÍ originální produkt(R)“ pro ubytovací a stravovací zařízení.

Značku ZÁPRAŽÍ originální produkt(R) získalo v prvním kole certifikace 6 zařízení, která nejen splňují certifikační kritéria Asociace regionálních značek pro služby v cestovním ruchu, ale navíc skvěle reprezentují gastronomii, pohostinství i doprovodné sportovní a poznávací aktivity v regionu jihovýchodně za Prahou.

Mezi držitele certifikátu značky ZÁPRAŽÍ originální produkt(R) se zařadila tato zařízení:

Cukrářský salon ( www.cukrarskysalon.wbs.cz) v Říčanech, jehož předností je maximální kvalita a čerstvost používaných surovin, tradiční postupy výroby a zkušenosti oceněné mj. Zlatou medailí M.D. Rettigové, to vše zprostředkované milou obsluhou v příjemném prostředí.

Hotel Pavilon*** (www.pavilonricany.cz) v Říčanech, který nabízí ubytování ve vysokém standardu, vyhlášenou kuchyni a sportovní vyžití. Rodinný podnik také podporuje místní umělce.

Hotel zámek Berchtold (www.berchtold.cz) v Kunicích-Vidovicích, multifunkční areál pro malé i velké. Pod heslem „zámek pro každého“ se skrývá i příkladná podpora obce a spolupráce s regionem.

Kongresové a sportovně relaxační centrum Oáza Říčany www.oazaricany.cz) situované nedaleko přírodního koupaliště Marvánek, nabízí kromě kongresového zázemí také skvělé sportovní vyžití a relaxaci pro rodiny s dětmi i pejsky. Pro region je přínosem i tenisová škola.

Restaurace a penzion U koně*** (www.klokocna.cz) na Klokočné garantuje nevšední zážitek ze špičkové moderní i staročeské kuchyně Rodiny Sapíkovy, jejíž mistrovská díla jsou servírována v prostředí tradičního českého hostince a doplněná nabídkou vybraných moravských vín a možností ubytování v útulných podkrovních hostinských pokojích.

Sporthotel Šibeniční vrch (www.sibenicnivrch.cz) v Mnichovicích poskytuje pohodlné ubytování v největším srubu v Evropě, které ocení především vyznavači bohatých sportovních aktivit, jež areál celoročně nabízí. Na kopci, kam chodíval sáňkovat i Ladův kocour Mikeš, se pase stádo bílých českých koz, a pod ním ožívají tradice.

Všem novým držitelům značky srdečně blahopřejeme a těšíme se na budoucí spolupráci.

Zájemci o udělení značky ZÁPRAŽÍ originální produkt(R)“ se mohou hlásit do dalších kol certifikace. Příjem žádostí o udělení značky pro výrobky, potraviny a přírodní produkty je otevřen do 28. 2. 2013. Certifikační komise se sejde v březnu. Poskytovatelé ubytovacích a stravovacích služeb se mohou těšit na certifikaci opět na podzim letošního roku. Přehled všech certifikovaných produktů najdete na www.regionalni-znacky.cz/zaprazi.

Asociace regionálních značek (ARZ) sdružuje již 21 regionů s vlastní značkou pro místní produkty. Aktuálně ARZ eviduje 583 certifikátů pro místní výrobky nebo skupiny výrobků, 67 certifikátů pro ubytovací a stravovací zařízení a 3 certifikáty pro zážitky. Výrobci musí povinně splňovat kritéria týkající se působnosti v daném regionu, kvalifikace, bezdlužnosti, ekologické šetrnosti a standardní kvality, zatímco vazba konkrétního výrobku na daný region se posuzuje individuálně. U ubytovacích a stravovacích zařízení se hodnotí přístup k hostům a zprostředkování informací a zážitků z daného regionu, včetně nabídky tradičních pokrmů vyrobených z místních surovin a aktivního zapojení do dění v okolí. Značení služeb v cestovním ruchu probíhá zatím na Šumavě, na Prácheňsku, v Jeseníkách, v Kraji blanických rytířů a nově také v regionu Zápraží.