https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/afp-ctyri-doporuceni-puvodnich-obyvatel-kolumbijskych-hor-ke-zmenam-klimatu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

AFP: Čtyři doporučení původních obyvatel kolumbijských hor ke změnám klimatu

9.3.2024 20:12 | Pueblo Bello (Kolumbie) (ČTK)
Strážci nejvyššího pobřežního pohoří na světě, domorodí Arhuakové, žijí v harmonii v pohoří Sierra Nevada de Santa Marta na severu Kolumbie. Z vesnice Nabusimake se s agenturou AFP podělili o svá čtyři doporučení týkající se klimatických změn.
 

1. Spojení s půdou

Od třetího století žijí domorodí obyvatelé v těchto posvátných horách v úzkém kontaktu s přírodou: jejich domy jsou postaveny z hlíny a slámy, vlnu ze svých ovcí používají k výrobě oděvů a pěstují si vlastní potraviny.

"Lidstvo musí sloužit přírodě," řekla agentuře AFP Leonor Zalabatová, první domorodá představitelka Kolumbie v OSN.

"Světoví lídři musí znát přírodu, ale zdá se, že tomu tak není, znají ji jen z historie a univerzit," dodala během návštěvy své vesnice před návratem do New Yorku.

2. Myslet kolektivně

Znalosti předků Arhuaků, které UNESCO uznalo za nehmotné dědictví lidstva, upřednostňují kolektivní myšlení před individuálním.

„Kolektivní život je všude, v celém lidstvu (...) Nicméně mentalita, kterou jsme si vytvořili, je taková, že dáváme jednotlivci přednost, čímž nás jednotlivec nutí opustit kolektiv,“ dodala Leonor Zalabatová.

Jedna z náčelnic vesnice Seydin Aty Rosadová říká, že se cítí být spojena se "všemi ženami na světě". "Existuje jen jeden muž a jedna žena. Proto když se něco stane muži, ať je kdekoli, je spojen se všemi. Stejné je to i u žen," vysvětluje a při zdobení svých tkalcovských výrobků čerpá inspiraci z hor, které ji obklopují.

3. Respektování života

Pro Leonor Zalabatovou neexistuje na zemi nic, co by se lidstva "netýkalo". "Nic není samo o sobě, vše je součástí celku, který zajišťuje rovnováhu v přírodě," říká. "Kámen uchovává klima, prostředí daného místa, a mělo by být posvátné respektovat každý kámen tam, kde se nachází".

"Místa, kde jsou lesy, kde je voda, řeky a zasněžené hory, jsou pro nás posvátná. Jsou to životní prostory, které musíme chránit, abychom zajistili budoucnost našich dětí," vysvětluje její syn a vedoucí komunity Arukin Torres.

4. Hledání rovnováhy

Není neobvyklé najít v tkané tašce Arhuaků mobilní telefon. Přestože si tito domorodci zachovali tradiční oděv a víru předků, nejsou odříznuti od západního světa.

Díky solárním panelům mají ve svých společných chatrčích elektřinu, od dětství se učí španělsky a některé rodiny posílají své děti studovat na univerzity v sousedních městech.

Snaží se však udržet rovnováhu mezi oběma světy. "Myslíme si a věříme, že život je možný, pokud existuje rovnováha," říká Arukin Torres. "Proto trváme na tom, že nesmíme dále měnit životní prostředí," dodává.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (8)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

10.3.2024 04:52
njn, vytvořili jsme mezi sebou jako společnost bariéry a víc toho, co nás rozděluje a postavili na piédestal úspěchu, poněkud přitroublé civilizace honby za čímkoliv. Vzhledem k "obtloustlosti" civilizace hlavně mentálního opájení sebe samými, jsme uvěřili že nám ke štěstí stačí jen kecající obrázek na monitoru ale skutečné "štěstí setkání" lze prožít jen v přítomnosti, bez technologických zprostředkovatelů.
Žít kdekoliv kde zrovna jste je nutné právě toto propojení s tím, co se nazývá jednoduše existenciální "vesmír" přírodních a přirozených elementů v živoucího. Vědomí a uvědomování si propojenosti.
Nikdy nezapomenout, že v narození i smrti jsme všichni za sebe a jen se sebou. To jsou okamžilky nezpochybnitelné pravdy.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

10.3.2024 06:28
Původní obyvatelé si vytvořili taková pravidla, která je zakonzervovala v době kamenné. Snad i to je dostatečným zdůvodněním, proč jejich pravidla nemáme přejímat, pokud se do doby kamenné nechceme vrátit.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

10.3.2024 16:25 Reaguje na Richard Vacek
technologicky nezblbli a zůstali propojeni s místem kde žijí oni se neztrapňují ježděním na dovolenou a dalšími vymoženostmi pro únik z reality každodenního žití. Oni zkrátka žijou, v té naší civilizaci živoří. Těší se na dovolený, teší se na důchody, těší se na to až vypadnou z práce...to je ta naše civilizace (bláznů) za všechny prachy a co je šílené, že to pobíhání a honění se za kde čím v životě považujeme za životní standard.
Odpovědět
Anyr

Anyr

11.3.2024 20:56 Reaguje na Richard Vacek
Jasně Ríšo.
Zatímco člověk vysoce vyspělý, v okouzlení ze sebe sama, zabil nejdříve duši a Boha, určil sebe sama jako nejvyšší autoritu a soudce, a pěkně podle toho začal žít.
Výsledkem je svět, který stojí za hovno. Půlka republiky bere antidepresiva, všichni fetují - a je jedno, je to kofein, tabák, alkohol nebo něco jiného - téměř nikdo nemá v pořádku vztahy, negativismus se stal normou, podle WHO se do roku 2030 ztrojnásobí počet pacientů s rakovinou. Dýcháme jedy, jíme jedy, pijeme jedy, a to včetně mikroplastů. Všichni jsou alergičtí. Internet, který mohl pomoci rozmachu vzdělání a výměny informací, se stal snad tím nejhorším "sociálním projektem" všech dob.
No, co dál... závislost světa na ropě, degradace zemědělské půdy, kácený pralesů, fosforu, vláda peněz, zisku, v jehož jménu se z lesa stal záhon na dřevní hmotu, z polí pouště pěti plodin a s minimem půdní bioty... hmhm...
Co dál dodat. Člověk to dotáhl až k tomu, že se stal "živou biologickou jednotkou bez duše", otrávil celou planetu, zapříčinil rozvrat klimatu a rozpady ekosystémů.

Takže, milý Ríšo, i když jsi mě nasral, tak jako člověk z doby kamenné, který věří v Boha, se budu modlit. Modlit za to, aby člověk pochopil, že tu posral vše, co mohl, a že se snad jednou vrátí k oněm "hodnotám doby kamenné", které ho převyšují, a aby si znovu uvědomil své místo v chodu věcí. Jednoduše, uzdravil se.
Odpovědět

Radek Čuda

12.3.2024 12:29 Reaguje na Anyr
Správně, všechno je špatně, chce to rázný návrat ke kořenům. Prostě žít tak jako kdysi ... a se vším všudy. Od průměrného věku dožití, dětské úmrtnosti, umírání na dnes v podstatě banální nemoci a tak podobně.

Je je fakt hrůza, že někdo onemocní třeba tou rakovinou, když by ve stylu života našich drahých předků mohl být už x let spokojeně pod drnem.

Cywe, nikdo tu asi nebude tvrdit, že dnešní svět je nějaký ráj na zemi, ale tyhle obdivovače dávných časů bych fakt na pár měsíců do toho středověku poslal, ať si to užijí.

To je jako když někdo tvrdí jak to za socíku zase nebylo vůbec tak špatný ... a přitom o něm tak max slyšel vyprávět.
Odpovědět
LB

Lukas B.

11.3.2024 08:16
na tyhle původní národy je možno se dívat z tří základních pozic:
1. je to zaostalý izolovaný národ a takhle žili i naši předkové, kdybychom je nechali na pokoji, tak by si za pár tisíc lety taky udělali neolitickou revoluci, mořeplavbu, parní stroj a matlací telefon
2. kdysi měli s civilizovanými lidmi společné předky, ale udělali něco špatně a ustrnuli a jsou to zoufalci nikdy ten parní stroj nevytvoří
3. vědomě se rozhodli pro duchovní život a vědomě si vybrali cestu bez civilizace, s dětskou úmrtností a promořením parazity.

v každém případě jsou vykořenění vrtkaví nešťastníci původem z lůna civilizace mumlající magické formulky divochů směšní.
Odpovědět
Anyr

Anyr

11.3.2024 20:58 Reaguje na Lukas B.
Přečti si ten článek ještě jednou, a přestaň se tak oslňovat pocitem velikosti vlastního intelektu.
Odpovědět
LB

Lukas B.

12.3.2024 10:27 Reaguje na Anyr
my si tykáme, Vy jeden jinochu nevychovaná?

jinak ten článek jsou běžné esoterické pindy cílící na citlivě duchovně neukojenou mládež, která nebyla vedena si svoji potřebu duchovna odbýt jednou týdně třeba v kostele.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist