https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/afp-ve-spanelske-vesnici-zavedli-kmotrovstvi-nad-olivovniky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ve španělské vesnici zavedli kmotrovství nad olivovníky

11.3.2019 06:10 | OLIETE (ČTK)
Za 50 eur ročně (skoro 1300 Kč) dostává asi 2500 kmotrů každý měsíc na mobilní telefon fotografie svého olivovníku a jednou ročně dva litry oleje. Na snímku olivovníky v Oliete.
Za 50 eur ročně (skoro 1300 Kč) dostává asi 2500 kmotrů každý měsíc na mobilní telefon fotografie svého olivovníku a jednou ročně dva litry oleje. Na snímku olivovníky v Oliete.
Foto | ekenitr / Flickr
Těmhle je víc než 500 let, hlásí hrdě Sira Planaová a ukazuje na olivovníky ve vesnici Oliete. Zachráněny byly díky systému kmotrovství, který této španělské vesnici ohrožené vylidněním dodal nové mládí. Za 50 eur ročně (skoro 1300 Kč) dostává asi 2500 kmotrů každý měsíc na mobilní telefon fotografie svého olivovníku a jednou ročně dva litry oleje. Svému stromu rovněž mohou dát jméno.
 

"Usilujeme o to, aby jejich vztah k tomuto projektu byl emocionální," vysvětluje Planaová, spoluzakladatelka iniciativy Kmotrovství olivovníků, uprostřed stromů plných pěkně zralých plodů, které lemují tuto aragonskou vesnici na severovýchodě země.

"Každý vypráví, proč se stal kmotrem olivovníku, a ve většině případů to je velmi emotivní záležitost související s dítětem, s prarodiči," říká Planaová. Její dědeček byl v Oliete veterinářem. Ve vesnici teď žije 364 lidí, zatímco před sto lety jich bylo 2500.

Ze 100.000 staletých olivovníků ponechaných svému osudu bylo více než 7000 díky systému kmotrovství, zahájenému před čtyřmi lety, znovu oživeno.

Esther Lópezová je kmotrou už tři roky. "Je to více než strom," říká nadšeně tato jednačtyřicetiletá účetní žijící poblíže Madridu. "S mými 50 eury a s eury dalších kmotrů znovu oživla vesnice, která by se jinak vylidnila," dodává.

Provincie Teruel, kde Oliete leží, pomalu skomírá. Na čtvereční kilometr tam žije 9,1 obyvatele, zatímco v celém Španělsku je průměr 92. Je tak vylidněná, že je často srovnávána s Laponskem. Tento problém se ale týká celých částí Španělska: na začátku loňského roku napočítala Ekonomická a sociální rada zhruba 3900 obcí s méně než 500 obyvateli s vysokým rizikem vylidnění.

Oliete vytvořilo osm stálých pracovních míst a zisk z provozu zcela nového mlýna přilákal nebo udržel v obci několik rodin i s jejich dětmi, a tak se zabránilo uzavření místní školy. Podobné projekty vznikají i jinde ve Španělsku: obec Sarrión ležící ve stejné provincii jako Oliete si vybudovala ekonomiku díky ústřicím. V dalším vylidněném regionu Soria pak realizovala jedna nevládní organizace projekt bio zemědělství, kde jsou zaměstnány sociálně slabé osoby. V Extremaduře zase zemědělci využívají kmotrovství nad třešněmi.

César Tarradas je jedním z nových obyvatel Oliete, kam přišel před několika měsíci i s rodinou. Na suchém a kamenitém terénu třese větvemi stromu, aby olivy padaly do sítí rozmístěných na zemi.

"Když tu bude práce, mohu tady zůstat napořád. Rád bych si tu koupil domek," říká Tarradas, který pracoval v sousedním Katalánsku jako dělník. S otcem, manželkou a čtyřmi dětmi odešel z Barcelony kvůli zvyšování nájemného.

Obecní radní Pilar Carbonellová uvádí, že kmotrovství obyvatelům přineslo naději, že vesnice má budoucnost.

Oliete je podle vysoké komisařky španělské vlády Isaury Lealové, která má na starosti vylidňování venkova, důkazem, že generace mladých začínají vidět příležitost v životě na vesnici.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist