https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/agentura-sbira-nominace-na-cenu-za-pomoc-prirode
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Agentura sbírá nominace na cenu za pomoc přírodě

3.3.2021 11:29 | PRAHA (Ekolist.cz)
Nominace na Cenu AOPK ČR může zaslat kdokoli do 31. 3. 2021. Musí obsahovat jméno a příjmení nominovaného (nebo jméno firmy), zdůvodnění, proč by měl cenu dostat, případně popis konkrétního projektu včetně lokalizace a kontakt na nominovaného i navrhovatele.
Nominace na Cenu AOPK ČR může zaslat kdokoli do 31. 3. 2021. Musí obsahovat jméno a příjmení nominovaného (nebo jméno firmy), zdůvodnění, proč by měl cenu dostat, případně popis konkrétního projektu včetně lokalizace a kontakt na nominovaného i navrhovatele.
Licence | Volné dílo (public domain)
Zdroj | pxhere
Cena Agentury ochrany přírody a krajiny ČR je určena lidem a organizacím, kteří svým celoživotním postojem nebo konkrétním projektem pomohli naší přírodě. Má především ukázat, že ochrana přírody má smysl a konkrétní výsledky. Ocenění, pro které je inspirací Světový den divoké přírody, letos vstupuje do čtvrtého ročníku. Nominace je možno posílat do konce března.
 

„V České republice sice máme jen málo míst, která se dají označit přímo za divočinu, ale hodně míst, kde se dá pro přírodu leccos udělat,“ říká František Pelc, ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Příkladů kroků vedoucích k větší rozmanitosti přírody je celá řada – počínaje obnovováním mokřadů a potoků, které zničilo socialistické zemědělství, přes péči o lesy, aby byly pestřejší a věkově rozrůzněnější, po kosení luk, které pomáhá ohroženým druhům rostlin a živočichům. Může sem patřit i výsadba alejí, remízků, nebo to, že některé plochy ponecháme přírodě, ať se na nich samovolně vyvíjí.

„Víme, že podobných cen je několik. My se ale chceme zaměřit především na konkrétní projekty a ukázat, že to jde. Mnohdy stačí drobnost, nebo zajímavý nápad,“ uvádí František Pelc. Ocenění se uděluje v kategoriích počin a osobnost.

V roce 2020 získalo Cenu AOPK ČR Povodí Moravy za některé revitalizační a renaturační projekty v povodí řek Morava a Dyje. V kategorii Osobnost to byly Jarmila Kubíková a Dana Bartošová.

V předchozích letech bylo oceněno například Arcibiskupství pražské a firma ZEMSPOL za šetrné lesní hospodaření.

Světový den divoké přírody si připomíná 3. březen roku 1973, kdy vstoupila v platnost Úmluva o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin (CITES).


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

kk

karel krasensky

3.3.2021 18:35
AOPK byměla byt zařazena mezi extremisticke organizace pusobici na uzemi ČR a jeji činnost sledovana BIS
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

3.3.2021 21:24 Reaguje na karel krasensky
Proč?
Odpovědět
SB

Stanislav Bojko

8.3.2021 13:42
Hlavně se chlubte záchranou mokřadu, kolik se na to vynaloží financi. Za všechno může minulý režim? Pravda je taková, že mokřady po převratu skoupili spekulanti za par korun odvodnili a hned z toho byly stavební parcely. Kdybyste tenkrát tlačili na to, aby v zátopových oblastech se nestavělo tak dnes se nemate čím chlubit, jelikož jste mokřady pomohli svou lak cnosti likvidovat sami. Dále nevím, co bude v těch Vaších mokřadech žit. Ptáků není, a když náhodou se objeví nějaký vodní živočich tak má tolik predátoru, že stejně až na pár jedinců, kteří přežiju tak to bude prázdné.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist