https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/akademici-z-czu-nedoporucuji-snizovat-vymeru-honiteb-v-zakone?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Akademici z ČZU nedoporučují snižovat výměru honiteb v zákoně

10.3.2023 01:19 | PRAHA (ČTK)
Nyní je podle zákona 500 hektarů, což je podle akademiků minimální výměra k zachování biologických potřeb spárkaté zvěře.
Nyní je podle zákona 500 hektarů, což je podle akademiků minimální výměra k zachování biologických potřeb spárkaté zvěře.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Vedení dvou fakult České zemědělské univerzity (ČZU) nedoporučuje ministerstvu zemědělství snižovat v plánované novele zákona o myslivosti minimální výměru honiteb. Nyní je podle zákona 500 hektarů, což je podle akademiků minimální výměra k zachování biologických potřeb spárkaté zvěře. V odborném stanovisku, které má ČTK k dispozici, to uvedl děkan Fakulty lesnické a dřevařské Róbert Marušák, děkan Fakulty životního prostředí Vladimír Bejček a vedoucí Katedry myslivosti a lesnické zoologie Fakulty lesnické a dřevařské Vlastimil Hart. Snižování minimální výměry honiteb prosazují třeba ekologická organizace Hnutí Duha, Sdružení vlastníků obecních, soukromých a církevních lesů v ČR (SVOL) nebo Asociace soukromého zemědělství ČR.
reklama

 

Podle stanoviska ČZU by snížení minimální výměry honiteb nevedlo k poklesu počtů spárkaté zvěře a škod na zemědělských a lesních pozemcích. Za klíčové vedení fakult označilo zavedení účinných kontrol odlovu zvěře a změnu plánování založeném na biologických základech potřeb zvěře, hodnocení stavu ekosystému a míry jeho poškození. "V souvislosti se snížením minimální výměry honiteb by došlo pouze k významnému narušení biologických potřeb zvěře, nikoliv ke snížení škod zvěří," uvedli akademici.

Ve svém stanovisku upozornili na to, že stanovení minimálních výměr honiteb historicky souviselo se zachováním potřeb zvěře. V 19. století se myslivecky hospodařilo hlavně s drobnou zvěří, jako jsou bažanti, koroptve nebo zajíci. Tato zvířata mají prostorové nároky v desítkách hektarů. Poprvé byla minimální výměra stanovena v roce 1849 na 115 hektarů, kdy se spárkatá zvěř ve volných honitbách téměř nevyskytovala. Minimální výměra se poté podle nich zvětšovala kvůli změnám v zemědělském a lesnickém hospodaření a postupně bylo potřeba měnit i přístup ke zvěři a a k redukci stavů. Na 500 hektarech byla stanovena minimální výměra zákonem v roce 1962, uvedli.

Akademici poukázali na to, že v současnosti je potřeba efektivně hospodařit s jelení, dančí, srnčí nebo mufloní zvěří. Upozornili na výzkumy ČZU, podle kterých se jeleni nebo divočáci v průměru pohybují na prostoru mezi dvěma až třemi tisíci hektary, jelen sika žije na jednom až dvou tisících hektarech, srnčí zvěř mezi 300 až 500 hektary.

V početně nízkých stavech může zvěř podle akademiků z ČZU při narušení přirozených procesů a potřeb působit značné škody, a to hlavně loupáním a ohryzem kůry stromů. Regulovat to, aby se zvěř nesoustředila v místech, kde působí největší škody, je možné pouze ve větších honitbách, míní. Efektivní lovy v malých honitbách by podle akademiků nebylo možné provádět kvůli využívání psů, které ovlivní i sousední honitby.

Problémy se stavy zvěře souvisí především s rozdílným přístupem vlastníků, kdy jeden může upřednostňovat zvěř a jiný ne, tvrdí akademici. V případě zmenšení honiteb to podle nich může vést i k prohloubení problémů. "Řešení aktuálního problému spatřujeme především ve zvýšení míry jednotného přístupu. Toho lze dosáhnout především zvýšením pravomocí státní správy myslivosti. Jako zásadní považujeme proto zavedení jednotného systému kontroly lovu a zavedení systému stanovení plánu lovu na základě míry poškození ekosystému," uvedli ve svém stanovisku.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (18)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MU

Michal Ukropec

10.3.2023 09:48
Akademici? Ti se mýlí! DUHA, ČSOP a ČSO to jsou praví odborníci! Ornitologové mají dokonce zdokumentované i škody které způsobuje spárkatá zvěř ve vzduchu i v korunách stromů. Proto žádají zmenšení honiteb a likvidaci nežádoucí zvěře. U ryb, obojživelníků, plazů a drobné zvěře se jim to již podařilo! S ekologismem na věčné časy a nikdy jinak!
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

10.3.2023 11:16 Reaguje na Michal Ukropec
Se opakujete pane Ukropec. Máte noční můry s ekologistů?
Odpovědět
DA

DAG

10.3.2023 11:55 Reaguje na Michal Uhrovič
Nedivím se mu. Z nápadu ekologistů jde kolikrát opravdu strach.
Nicméně s tím co je v článku souhlasím. Je to již druhá odborná skupina, která vyjadřuje opačný názor proti konglomerátu lobbystických organizací. Navíc je to fundovaný názor odborníků. Na rozdíl od DUHY, ČSOP a Ornitologické společnosti. Ti se snaží ovlivnit věci ve kterých nejsou fundovaní a navíc se jich netýkají. Pro mě tudíž jen lobbují za své osobní zájmy.
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

10.3.2023 11:57 Reaguje na DAG
1*.
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

10.3.2023 11:56 Reaguje na Michal Uhrovič
Ano! Vám nevadí že likvidují přírodu pro něčí zisk?
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

10.3.2023 21:44 Reaguje na Michal Ukropec
ČSOP a ČSO rozhodně přírodu nelikviduje (o Duze přehled nemám). Ty Vaše noční můry se Vám zřejmě opakovaně nabourávají do bdělého stavu, jinak byste tu neperlil tyhle bláboly. Měl byste se léčit u psychologa nebo psychiatra.
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

11.3.2023 06:42 Reaguje na Majka Kletečková
Dobrý den přeji. Vy máte povědomí o ČSOP a ČSO. Jak prosím škodí zvěř ptákům? Zatím jsem jelenokocúra neviděl.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

11.3.2023 23:37 Reaguje na Michal Ukropec
Myslím, že vadí např. PŘEMNOŽENÁ DIVOKÁ PRASATA. V době hnízdění a vyvádění mláďat se kořistí divočáků stávají vajíčka i samotní ptáci. Jde o to, aby těch prasat nebylo tak moc.

Na https://www.myslivost.cz/Casopis-Myslivost/Myslivost/2017/Brezen-2017/Potravni-strategie-prasete-divokeho se píše „Prase divoké svým potravním chováním ohrožuje mnoho druhů obratlovců, kterými jsou obojživelníci, plazi, drobní savci i ptáci hnízdící na zemi. Z praxe je známá konzumace malých zajíčků, srnčat a dalších mláďat, čímž prase divoké negativně působí na reprodukci nejen těchto živočišných druhů.“
Odpovědět
Fio Srach

Fio Srach

15.3.2023 19:06 Reaguje na Michal Ukropec
Vy si ale protiřečíte. Vadí Vám ekologové a vadí Vám zemědělci, co používaji pesticidy. Nevadí Vám zjevně myslivci, protože jím asi budete. Tak se stante jeste ekologem a rolnikem a problém s náklonností je vyřešen.
Odpovědět
JH

Josef Hájek

10.3.2023 12:06
To co se děje v honitbach není chov a navíc se to týká druhů které tam nejčastěji ani nemají být. Kdybych chtěl aby argument o chovu platil musí zaznít- min. výměra 3000 ha. V ten moment se role otáčí a zastánci "chovu" na vysoké výměře budou proti. Proč? Protože fakticky nejde o chov, ale o zachování přístupu k honitbam.
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

10.3.2023 12:29 Reaguje na Josef Hájek
3 000 ha mi dává smysl.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

16.3.2023 22:19 Reaguje na Michal Ukropec
Mě také. Jen se toho nedožiji. Pan Hajek zapomíná na jednu maličkost. V případě pronájmu z jedné třítisícové honitby majitelé nevytřískají tolik jako z šesti petisethektarových. Pokud jsou majitelé schopni vytvořit pětitisícovou honitbu a chtějí provozovat sami myslivost tak to kouskovat asi nebudou.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

10.3.2023 12:33
je vidět, že do zelených či ekologických problémů se dá mluvit i s věcností a s promítnutím skutečných reálných znalostí přírody. Nemusí to být jenom ideologické a propagandistické zelené žvanění a nátlak.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

10.3.2023 17:01
Je vidět, že alespoň na ČZU učí nezaujatí odborníci, kterým je jasné, že
kouskování honiteb je účelové vydrancování přírody od zbytku zvěře ve
stylu selských honiteb za 1. republiky. Velcí a bohatí vlastníci mívali
přezvěřeno kvůli reprezentačním honům, na které zvali VIP. Ti malí měli
zvěř vybitu a čekali, co jim od velkých přijde a přiletí. Ano, bude asi
muset být větší kontrola, ale ta se hlavně dotkne těch, kteří provozují
totéž, co ti velcí za 1. republiky. U ostatních to budou většinou pouze
odchylky při sčítání, kdy jsou výsledky často velmi odlišné. Dnes jsem
třeba viděl tlupu 30 kusů srnčí na jednom poli a na zbylých pozemcích
jsem neviděl nic. Je ta zvěř přemnožená a nebo je pouze koncentrována
do jedné tlupy? Co až se tlupa přesune do sousední honitby, kde ji jako
přemnoženou vybijí a zpět se už nic nevrátí? Na 250 hektarech by to bylo
na denním pořádku, když by se střílelo na počkání, aby to zítra nemohl
zastřelit soused. Navíc do budoucna, až se někam nastěhuje vlčí smečka,
tak zvěř odtáhne jinam a ani nebude co střílet. To budou teprve starosti,
jaké kmenové stavy udržovat, aby bylo dost pro vlky, pro udržení chovu
a případně, aby zbylo něco i pro myslivce. Mimochodem u nás více srnčí
než myslivci "uloví" auta a zajíců jakbysmet.
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

11.3.2023 09:16 Reaguje na Břetislav Machaček
Problém je jinde. Podepisují se letos nové nájemní smlouvy. A vlastníci honebních pozemků, kteří mají z různých důvodů problémy se domluvit s ostatními, tak bojují za pomoci spřízněných zločineckých organizací na rozbití honiteb. A pod 500 ha jim to už neumožňuje zákon.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

11.3.2023 10:40
Ono je to vše pravda. Matematici ví, že řešení diferenciální rovnice velmi závisí na počátečních a okrajových podmínkách. Tj. čeho se má dosáhnout.
Ale tohle se nezveřejňuje.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

11.3.2023 11:29 Reaguje na Slavomil Vinkler
Tím myslím, zda blaho pro majitele lesa či pole, pro bouchala, nebo pro biodiverzitu udržováním sukcese zvěří ve všech stádiích.
Odpovědět
Ra

Radek

12.3.2023 19:53
Z vyjádřením musí souhlasit každý kdo jen trochu ví něco o přírodě . Pitkovi a jemu podobným jde jen o jejich vlastní prospěch . Jak mile se jim povede rozbít stávající stav . Začnou okamžitě jednat o dotacích . To co dělali ochotníci za darmo ve svém volném čase ,bude pro ně najednou nemožné . Nebudou ochotni zadarmo odebrat ani vzorky svaloviny pro vyšetření na svalovce. Škody mají jenom jako záminku . Členům hnutí duha a podobným podporovatelům jejich požadavků na snížená výměr honební plochy . Žádný MYSLIVEC nikdy žádné šelmě jako je rys , vlk , nebo dravcům , sovám nebo tvorům jako je bobr neublížil , takový člověk je obdivuje. Ale vlastník a chovatel , ten vlky a rysy vyhubil a až mu dáte právo na vlastní malou honitbu tak je bude zabíjet zas !
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist