https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/akcni-plan-ktery-cesko-priblizi-k-cirkularni-ekonomice-vlada-schvalila
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Akční plán, který Česko přiblíží k cirkulární ekonomice, vláda schválila

22.6.2023 00:59 | PRAHA (ČTK)
Akční plán pro období 2022 až 2027 sleduje mimo jiné kroky potřebné k minimalizaci odpadu a zvýšení efektivity zdrojů. Cílem je i maximální využití recyklovaných a druhotných surovin.
Akční plán pro období 2022 až 2027 sleduje mimo jiné kroky potřebné k minimalizaci odpadu a zvýšení efektivity zdrojů. Cílem je i maximální využití recyklovaných a druhotných surovin.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Minimalizací odpadu, podporou udržitelných přístupů ve výrobě a spotřebě nebo vývojem ekologicky šetrných produktů se zabývá Akční plán pro cirkulární ekonomiku do roku 2027, který včera schválila vláda. Plán stanovuje kroky a úkoly, které by měly dovést české hospodářství k modelu plně rozvinuté cirkulární ekonomiky, informovalo ministerstvo životního prostředí (MŽP), které návrh předložilo.
 

Česku podle ministra Petra Hladíka (KDU-ČSL) chyběla strategie a jasný plán pro průmysl, stavebnictví, zemědělství, výzkum nebo obce a města, který zahrne klimatickou změnu, znovuvyužitelnost materiálů, plýtvání potravinami a přírodními zdroji, recyklaci vody, zachování biodiverzity, udržitelnou spotřebu, výzkum a rozvoj technologií. "Plán stanoví trasu, jak se dostat do cílové stanice, kterou je Cirkulární Česko v roce 2040, protože nic není odpad. Přírodní zdroje jsou konečné, a právě cirkularita je řešením," uvedl.

Akční plán pro období 2022 až 2027 sleduje mimo jiné kroky potřebné k minimalizaci odpadu a zvýšení efektivity zdrojů. Cílem je i maximální využití recyklovaných a druhotných surovin.

Plán chce zároveň podpořit inovativní a udržitelné přístupy ve výrobě a spotřebě. Jedná se o efektivní využívání zdrojů ve výrobě a rozvoj oběhových technologií a řešení. Podpoří i osvětu a vzdělávání veřejnosti o výhodách cirkulární ekonomiky.

Posledním bodem je podpora inovací a udržitelného designu včetně vývoje ekologicky šetrných produktů a služeb. Tento bod se zaměřuje na navrhování výrobků s ohledem na jejich dlouhou životnost, snadnou opravitelnost a recyklovatelnost.

"Mimo jiné akční plán zmiňuje také vytvoření zálohového systému pro nápojové obaly. Tuto legislativu už na ministerstvu připravujeme, týkat by se měla PET lahví a plechovek. Nejbližší možný termín, kdy bychom mohli v Česku začít zálohovat, je polovina roku 2025," řekl Hladík.

Akční plán Cirkulární Česko 2040 pro první období do roku 2027 je nadstavbou Strategického rámce cirkulární ekonomiky z roku 2021. Podrobněji rozpracovává typová opatření v deseti prioritních oblastech do podoby karet aktivit. Po jeho vypršení ho MŽP vyhodnotí a naváže na něj příprava nového plánu pro další období, celkem by ministerstvo mělo připravit tři plány.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Viktor Šedivý

22.6.2023 09:47
Přijedou sovětští odborníci do Egypta prozkoumat nově objevenou pyramidu. Vlezou dovnitř a skrze klikaté chodby se dostanou do nejnižší krypty. A co nevidí? Při světle louče sedí živý faraon a listuje ve svitcích papyru. Vedle něj sedí kouzelný pták Ibis. Sovětským odborníkům klesne čelist. „Vy tu jste, hádáme, už pěkných pár tisíc let. Co jste tu dělal?“ A faraon odpoví: „Mně to nevadí, já si tady čtu.“ „A čím jste se celou tu dobu živil“, tážou se sovětští odborníci. A faraon odvětí: „Trusem kouzelného ptáka ibise“. „A čím se živil pták ibis?“ děli odborníci. „Nu přece trusem mým“, zakončil faraon. A tak sovětští odborníci pokývali hlavami, odjeli domů a založili RVHP.“

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

A bruselští odborníci to chtějí dostat na ještě vyšší úroveň.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

22.6.2023 12:27
Jedna věc je dát něco na papír a možná i prohnat přes zákonodárce, druhá je pak drsná realita. Když člověk třeba vidí, jak se dnes staví nové domy... To vypadá jako soutěž, kdo spotřebuje více železa a betonu.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

22.6.2023 13:04 Reaguje na Jiří Svoboda
1*
A mnohdy i neúčelně.
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

23.6.2023 12:19 Reaguje na Jiří Svoboda
Statický ýpočet podle Eurocode.
Odpovědět
MJ

Marcela Jezberová

22.6.2023 17:13
Zajímá mě, jestli otevřená ekonomika závislá na dovozu a vývozu vůbec může být "cirkulární". Když něco cirkuluje, pohybuje se to v kruhu a ten je přeci uzavřený.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist