https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/aktiviste-zadaji-aby-budouci-vlada-mela-klima-jako-prioritu-planuji-stavku-2
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Aktivisté žádají, aby budoucí vláda měla klima jako prioritu, plánují stávku

31.8.2021 17:31 | PRAHA (ČTK)
Česká pobočka Fridays for Future v minulých letech uspořádala řadu protestů, včetně některých s vysokou účastí
Česká pobočka Fridays for Future v minulých letech uspořádala řadu protestů, včetně některých s vysokou účastí
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Petr Vrabec / Fridays for Future
Studentské klimatické hnutí Fridays For Future (FFF) plánuje na 24. září na Malostranském náměstí v Praze stávku své tuzemské pobočky. Aktivisté z Česka se jí připojí ke globálnímu protestu. Demonstrací chtějí apelovat na vládu, která vzejde z říjnových voleb, aby měla řešení změny klimatu jako prioritu. Aktivisté také informovali o zveřejnění sbírky na pomoc členům z afghánské odnože hnutí.
 

Petr Doubravský z FFF představil hlavní požadavky hnutí na budoucí vládu. Podle Doubravského je třeba, aby se Česko podílelo na udržení globálního oteplení pod 1,5 stupně Celsia proti teplotám před průmyslovou revolucí a tvorbě klimaticky i sociálně spravedlivé společnosti. Podotkl, že zatímco část lidí na klimatické změně profituje, například zisky z fosilního průmyslu, její dopady pociťují všichni, včetně lidí, kteří jsou už tak znevýhodněni.

Žádost hnutí cílí také na to, aby se Česko orientovalo na udržitelnější způsob života a po volbách vznikla funkce nadstranického ministra či ministryně pro klima. K demonstraci aktivisté uvedli, že součástí bude například průvod městem, další informace a požadavky zveřejní později.

Mluvčí FFF Klára Bělíčková podotkla, že nová vláda by měla dělat vše pro to, aby byla v zemi klimatická krize náležitě reflektovaná. Z činnosti současného kabinetu jsou podle ní členové hnutí zklamaní. Připomněla, že na konci června FFF symbolicky ohodnotilo činnost většiny stran, v tématu ochrany klimatu, špatnými známkami.

Doubravský také vyzval k solidaritě s členy Fridays For Future v Afghánistánu. Uvedl, že tamní aktivisté jsou nyní terčem radikálního islamistického hnutí Tálibán. Mezinárodní krizový štáb hnutí podle Doubravského zahájil akci, která je má dostat do bezpečí. Doubravský upozornil na sbírku, kterou česká pobočka hnutí zveřejnila v pondělí. Podle hnutí je potřeba pomoci více než 250 lidem.

Česká pobočka Fridays for Future v minulých letech uspořádala řadu protestů, včetně některých s vysokou účastí. Například v březnu 2019 prošly Prahou dva tisíce středoškoláků, kteří požadovali důslednější ochranu klimatu a snižování emisí. Stovky mladých lidí dorazily také na pražskou stávku v září téhož roku. Studentské protesty se v minulosti konaly i v dalších městech v Česku, také letos v září by podle FFF měly být i mimo Prahu.

Loni i letos, v důsledku opatření kvůli pandemii, hnutí pořádalo zpravidla komornější akce. V období nejpřísnějších protipandemických opatření aktivisté protestovali i on-line. FFF spolupracuje také s dalšími ekologickými organizacemi.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (12)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

kk

karel krasensky

31.8.2021 17:57
Když je ta eko situace špatná tak by se měli na protest vzdát dotaci,grantu a žebroty prostředníctvím sbírek
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

1.9.2021 07:08 Reaguje na karel krasensky
ono to je tak trochu směšné, jako by děti brečeli, že chtějí místo červených hraček modré. Vtipné bylo po těch klimatických protestech uklízet po náměstích ty obaly od pizzy, energeťáků a kelímky na cokoliv. Tihle jelimani, kteří se dokážou k sobě a svému tělu chovat takhle " hezky" Si žádnou ekologii nezaslouží...znudění "mobilní" mladí jsou rádi za nějaké to povyražení, které jim statické očumování mobilů jen tak nenabídne.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

31.8.2021 19:05
A jak by to chtěli ? Návrat do jeskyní a k loučím. Vzdají se všech současných vymožeností/technologií ?
Odpovědět
kk

karel krasensky

31.8.2021 19:25 Reaguje na smějící se bestie
Tohle je bohužel produkt dnešního školství a vymyvání mozku
Odpovědět
RV

Richard Vacek

31.8.2021 21:08
Snad se bude budoucí vláda řídit rozumem a nedá na nesmysly.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

1.9.2021 06:10
I tak se dá zneužívat mládeže pro cíle establishmentu v Bruselu.
Pokud by totiž elity myslely na dobro společnosti, dávno by zde nebylo válečných konfliktů a spory by se řešily výlučně mírovou cestou.

Anebo by nedocházelo k tak závažné devastaci životního prostředí jako jsme tomu svědky dnes.

Na to by se však nedalo vydělat jako na "nových, klimaticky neutrálních technologiích" ,společně s kšefty emisních povolenek.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

1.9.2021 07:03
začala škola, proč nestávkují o prázdninách? to asi klima nebylo tématem...
Odpovědět
DA

DAG

1.9.2021 08:07
Můžou začít tím, že odloží vsechny i-věci a tím ušetří spoustu CO2.
Odpovědět
RJ

Robert Jirman

1.9.2021 08:39
byť nejsem s těmito aktivisty na jedné vlně zaráží mě ta vlna nenávisti u některých diskutujících níže. Na protest snad má dneska právo každý ne ? Prostě musíme vzít v potaz skutečnost, že dnešní mladá generace se na věci dívá jinak než generace dříve narozených
Odpovědět
MJ

Marcela Jezberová

1.9.2021 09:56
24.9. je pátek, je to pracovní den. Studenti mají sedět v lavicích, laboratořích nebo makat na praxi. Protestovat do aleluja si můžou o víkendu. Ale všimla jsem si, že o víkendu nebo o prázdninách je záchrana klimatu vůbec nezajímá. To musejí viset na PC, na mobilu, zajít do baru nebo vykoupit obchody s trendy oblečením. Kdo jim pak má věřit, že to s klimatem myslí vážně?
Odpovědět
PD

Pavel Dudr

1.9.2021 11:20
Mohli by přestat jíst, protože všechno jídlo pochází z CO2. A vyšší obsah CO2 zvyšuje zemědělské výnosy, proto nejsou hladomory, zatím.
Odpovědět
PM

Pavel Malucha

5.9.2021 14:08
Vzduch je prííma a to klííma ...

https://www.youtube.com/watch?v=5KnBzibIWio&ab_channel=MilanDrobn%C3%BD-Topic
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist