https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/americti-vojaci-se-snazi-okopirovat-kamuflaz-morskych-zivocichu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

video uvnitřAmeričtí vojáci se snaží „okopírovat“ kamufláž mořských živočichů

28.4.2011 02:00 | WASHINGTON (Ekolist.cz)
Barvy kůže mořských živočichů se mění i podle toho, z jakého úhlu jsou pozorovány.
Barvy kůže mořských živočichů se mění i podle toho, z jakého úhlu jsou pozorovány.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | L. Mäthger / Marine Biological Laboratory
Schopnost mořských živočichů splývat s okolním prostředím fascinuje vědce odpradávna – nyní se k nim přidávají i experti pracující pro americkou armádu. Týmy odborníků se snaží přesně prozkoumat, jaké mechanismy tato zvířata užívají. A především to, zda by se daly použít pro armádní účely, tedy konstrukce co nejlepších kamufláží.
 

Soustřeďují se především na změny barvy kůže chobotnic, olihní a sépií. Své poznatky poté konzultují s odborníky z jiných oblastí, především z oblasti technologií materiálů a nanotechnologií. Cíl je jednoduchý: vyvinou materiál, který by „dokázal to samé“.

„Jméno našeho projektu je „kůže chobotnice“, ale je třeba říci, že v této fázi jde především o opravdu čistě vědecký výzkum,“ říká Naomi Halas, expertka v oblasti nanooptiky z Rice University a jedna ze spoluautorů studií. „Snažíme se pochopit principy, které by nám pomohly vyrobit materiály reagující na své okolí.“ Před několika lety stála u objevu, že kůže sépií obsahují bílkovinu zvanou opsin, tedy látku citlivou na světlo, která plní důležité funkce i v lidském oku.

Jak dát vojákům „kůži sépie“

Detail kůže chobotnice s oblastmi, které působí změny barvy.
Detail kůže chobotnice s oblastmi, které působí změny barvy.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | L. Mäthger / Marine Biological Laboratory
„Tento projekt nám dovolí vyzkoumat oblasti zraku a vidění, to, jak jsou látky citlivé na světlo rozptýleny v kůži,“ říká odborník na kamufláže Roger Hanlon. „S tím souvisí i výzkum, jak jsou vizuální informace propojeny na nervový systém.“ Podstatou pokusů nyní bude prozkoumat, jak opsiny v kůži sépií a další živočichů „navádějí“ systémy měnící barvu zvířat. S výzkumy jim pomůže řada vědeckých pracovišť po celých Spojených státech.

„Je to zcela logicky projekt zahrnující mnoho vědeckých disciplín,“ říká. „Klíčová otázka zní: Co se my jako inženýři dokážeme od těchto zvířat naučit v tom, jak reagují na světlo a barvy.“ Výsledky by pak měly napomoci vyvinou nové typy materiálů, které by simulovaly funkce kůže těchto živočichů. Šlo by vlastně o vývoj „umělé kůže“, která by vojákům otevřela nové možnosti splývat se svým okolím.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist