https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/analytici-vice-dlouhodobych-smluv-trh-s-energiemi-stabilizuje-ale-zvysi-ceny?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Analytici: Více dlouhodobých smluv trh s energiemi stabilizuje, ale zvýší ceny

15.3.2023 01:29 | ŠTRASBURK (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Vyšší podíl dlouhodobých smluv s pevnými cenami energií, které chce při reformě trhu s elektřinou prosadit Evropská komise, sice přispěje k větší stabilitě trhu, v konečném důsledku však zřejmě zvýší průměrné ceny energií. Tvrdí to analytici oslovení ČTK. V navrhovaném systému vidí také snahu o zajištění dlouhodobého financování nových zdrojů elektřiny.
reklama

 

Evropská komise představila návrh úpravy energetického trhu, jehož prostřednictvím chce předejít opakování loňského rekordního zdražování elektřiny. Dodavatelé elektrické energie budou podle návrhu mít povinnost nabízet klientům v Evropské unii různé varianty kontraktů, včetně smlouvy s pevnou cenou elektřiny. Měl by se také zvýšit podíl dlouhodobých smluv přispívajících k cenové stabilitě.

Snaha komise zabránit dalším extrémním situacím je podle analytika XTB Jiřího Tylečka pochopitelná, přichází však podle něj pozdě. "Nevidím výrazné důvody pro zásahy do trhu s elektřinou. Fungoval dobře dlouhé roky a i když se prostředí změnilo, tak regulace nemusí být správnou odpovědí," uvedl.

Navrhované opatření podle něj nejspíš zabrání výrazným výkyvům cen. Na druhou stranu ale upozornil, že dlouhodobé kontrakty jsou za normální situace na trhu dražší, a spotřebitelé se tak mohou v konečném důsledku dočkat vyšších cen energií. "Dle návrhu budou mít větší výběr, ovšem důsledkem regulace může být požadovaný produkt dražší, než by byl bez povinnosti většího podílu dlouhodobých smluv," řekl. Trh s energiemi bude podle Tylečka méně pružný a nová regulace může přinést dodatečné náklady.

Vyšší ceny než průměr z tržních cen očekává při dlouhodobém nastavení i analytik Capitalinked.com Radim Dohnal. "Spotřebitelé a průmysl dostanou vyšší míru jistoty, ale pro ty subjekty, které se by se jinak uměly správně a včas rozhodnout pro dohodu o fixní ceně, vyjde koncová cena nakonec vyšší. Pro slepé spotřebitele další pomůcka od státu či regulace a snížení ostražitosti a další omezení trhu a tržních principů," uvedl. Podle Dohnala je navržený systém určitým vyhověním populistům, kteří žádají opuštění lipské burzy. Ta totiž podle něj změnami ztratí potřebnou likviditu. Zároveň upozornil, že vyšší cena elektřiny může v budoucnu vést k vyšší poptávce po topení plynem, což pak bude předmětem další snahy o regulaci.

Systém dlouhodobých cen Dohnal vidí také jako snahu o usnadnění financování a budování nových zdrojů elektřiny, a to jak z obnovitelných zdrojů, tak z jádra. Upozornil, že se tím ovšem mohou prosadit i zdroje energií, které by byly za normálních okolností neefektivní. "Takto získáme vyšší celkovou dodávku elektrické energie, ale za cenu vyšších cen," řekl Dohnal. Podle něj by v případě realizace mělo jít jen o dočasné řešení na dobu návratnosti investic do nových zdrojů energie. "Protože pokud za několik let se Evropa stane místem pro levný plyn ze zemí pro EU nikoliv nebezpečným, pak by bylo škoda si tuto výhodu nechat ujít," dodal.

Ceny elektřiny v loňském roce na evropském trhu rekordně zdražovaly. V létě cena za megawatthodinu elektřiny atakovala až 1000 eur (24.700 Kč). V současnosti stojí megawatthodina elektřiny 150 eur (3705 Kč).


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

15.3.2023 10:01
V Bruselu museli spustit generátor hloupostí. Člověk se nestačí divit, jak se každý den objeví minimálně jeden nesmysl.
Naše Bohemia Energy ukončila činnost v roce 2021 ne proto, že by neměla dlouhodobé smlouvy, ale protože nebyla schopna zákazníkům za nasmlouvané ceny energii dodávat.
Odpovědět
Katka Pazderů

Katka Pazderů

25.3.2023 15:34 Reaguje na Richard Vacek
Bohemia Energy měla dlouhodobé smlouvy s odběrateli, ovšem elektřinu získávala na spotovém trhu. Pokud i ceny s dodavateli elektřiny budou dlouhodobé, bude trh přehlednější. A nebude se vyrábět více elektřiny, než je zrovna potřeba. I když je jasné, že nějakou pružnost tento typ trhu potřebuje. Elektřiny nesmí být o moc méně, ale ani o moc více. Takže fotovoltaiky na domech, případně i s akumulací, kdy pak není v některých dnech elektřina z velkých zdrojů vůbec potřeba, tak tyto jsou ve svém rozvoji omezovány. Ovšem každý, který má fotovoltaiku na střeše a k tomu akumulaci, si prakticky vystačí se svou elektřinou sám a další jaderky mu netřeba.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

15.3.2023 10:19
Zajímavé jje to, že když chtěl Gazprom dlouhodobé kontrakty, tak ho s tím EU vyhnala, máme tržní hospodářství a burza si sama vybere.
Neuplynuly ani dva roky a dlouhodobé smlouvy jsou EU vyžadovány.
Dále bez komentáře.
Odpovědět
JO

Jarka O.

16.3.2023 10:07 Reaguje na Miroslav Vinkler
To mě také napadlo. Jednou dlouhodobé kontrakty moc vadí, jindy ne. Souhlasím s Vámi, s p. Vackem i ekonomy v článku. Navíc, každý zákazník může u firmy mít domluvenou jinou cenu energií, takže dlouhodobé kontrakty znamenají jen menší pružnost, a vlastně i nasmlouvaná cena může být měněna.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

16.3.2023 18:22
Základní chybou je hra na konkurenční boj. Desítky dodavatelů se u zákazníků předhánějí, kdo dodá za nižší cenu a přitom "vaří z vody". Nasmlouváno mají s producenty minimum a spekulují na burze, jak koupit levněji a draze prodat. Pokud někomu nabízím fixaci, tak musím mít
zafixovány i ceny dodávek. To ale mají pouze částečně a tak skoro nikdo
není schopen dodržovat nasmlouvané ceny pro zákazníky. Mi by asi vůbec
nevadil jeden a nebo maximálně tři velcí dodavatelé, jako třeba u
mobilních operátorů s možností, že takový dodavatel nebude spekulovat
s cenou na burze, ale prodávat za nasmlouvané ceny. Zbytek dodavatelů
ať nabízí ceny odvozené z cen na burze a bude věcí zákazníka, zda chce
riskovat cenu závislou na burze. Osobně bych dal přednost silnému
dodavateli s nasmlouvanými energiemi na pár let dopředu s relativní
jistotou předpokládat, jaké náklady na energie budu mít za rok, či dva.
Kdo chce, ať riskuje cenu podle vývoje na burze, ale ostatním dejte
jistotu, aby si nemuseli zažít to, co zákazníci krachujících dodavatelů.
Noví je vzali na hůl a z jejich peněz zalepili fixace, které jim taky
plavaly na vodě. Ti ostatní nadiktovali starým zákazníkům nové ceny
a dali jim možnost BER a nebo NEBER, protože při odmítnutí by byla
cena u jiného dodavatele pro nového zákazníka daleko vyšší.
Odpovědět
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist