https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mpo-zvazi-dalsi-postup-k-energetickym-dokumentum-odmitlo-jejich-dopad-na-ceny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ministerstvo zváží další postup k energetickým dokumentům. Odmítlo jejich dopad na ceny

24.7.2024 01:20 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) zváží další postup v případě projednávání strategických dokumentů k vývoji české energetiky a klimatu, které vláda v minulém týdnu odložila. Ministerstvo však odmítlo, že by dokumenty zaváděly nová opatření, jež by vedla ke zdražování dopravy či energií. Podle resortu materiály především mapují předpokládaný směr tuzemské energetiky a jsou důležité pro získávání peněz pro její další rozvoj. ČTK to řekl mluvčí ministerstva Marek Vošahlík.
 
Vláda v minulém týdnu odložila projednání státní energetické koncepce a dvou souvisejících klimatických dokumentů. Podle několika členů vlády sice byla zahájena debata o dokumentech, zároveň je ale třeba ještě vyjasnit jejich dopady.

Podle některých analytiků totiž dokumenty mohou vést ke zdražování energií a paliv. Souvisí to se novým systémem emisních povolenek za vytápění budov a silniční dopravu, který loni schválili europoslanci a začne platit v roce 2027. Premiér Petr Fiala (ODS) následně na síti X napsal, že vláda nepřipustí zbytečné zdražování. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) pak prohlásil, že nesouhlasí s klimatickými dokumenty Politika ochrany klimatu a Národní klimaticko-energetický plán. Podle něj jsou příliš nákladné a chce je upravit.

"MPO v návaznosti na rozhodnutí vlády z minulé středy nyní zváží další postup," řekl Vošahlík na dotaz ČTK, co ministerstvo s dokumenty nyní zamýšlí.

V souvislosti s debatou o tom, že kvůli materiálům hrozí zdražování, však zdůraznil, že jde o strategické dokumenty, které mapují výchozí stav a předpokládaný směr rozvoje české energetiky v návaznosti na již schválené cíle. "Tyto dokumenty nezahrnují žádná nová opatření, žádné nové příkazy ani zákazy, a tedy logicky ani zdražování. Vláda tedy v minulém týdnu žádná nová opatření, která by mohla vést ke zdražení neprojednávala, a ani projednávat neměla," podotkl.

Možné zdražování odmítl také ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). "Nic jako český Green Deal, jak těmto dokumentům začali někteří říkat, neexistuje. Tyto strategické dokumenty nezdražují život, naopak ukazují dlouhodobou cestu, kterou by se měl náš stát vydat," řekl ministr.

Podle něj se ovšem Česko bez těchto dokumentů neobejde. "Potřebujeme je, protože se k nim váží finanční prostředky, o které bychom jinak přišli, a také vyplývají z Pařížské dohody, k níž se ČR už dříve zavázala," dodal Hladík.

K odkladu projednání dokumentů se vyjádřila i Hospodářská komora, podle níž se do nich nepodařilo prosadit řadu zásadních připomínek. "To může mít významný vliv na zajištění zdrojové přiměřenosti a bezpečnosti provozu elektrizační soustavy v budoucích klíčových letech, ale také na plnění závazků klimatické politiky," uvedla komora. Zástupci podnikatelů nyní upozornili, že doufají v to, že k dalším diskusím o materiálech budou znovu přizváni, aby byly rozptýleny obavy.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RP

Radim Polášek

24.7.2024 05:33
Pětikolčí vláda právě zjistila, že lezení do zadele zeleného Brusele jako horník v Karviné do dolu dělá velmi špatně jejich preferencím v budoucích volbách. Tak se z toho zkouší vylhat, přesvědčit aspoň ty s nějakým hodně nízkým IQ, že další zelené přitahování šroubů nepřináší další zdražování.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

24.7.2024 12:25 Reaguje na Radim Polášek
1*
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist